You are here

Τύπος: Κλειδί η μίνιμουμ μισθοί στα ξενοδοχεία

21/08/2019 06:53

Οι σχέσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τραπεζών καθώς και η χθεσινή συνάντηση της υπουργού εργασίας με τις ηγεσίες των συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Δεν υπάρχει γλώσσα επικοινωνίας τραπεζών και ΜμΕ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι σχέσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τραπεζών. Στην έκθεση του οίκου KPMG “Bringing the Corporate and the Financial communities together’, με αφορμή τον υπερδανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όταν ένα στα δύο δάνεια ΜμΕ είναι μη εξυπηρετούμενο, δίνονται κατευθυντήριες γραμμές στις τράπεζες και στους μικρομεσαίους. Σημειώνεται ότι απαιτούνται τολμηρά βήματα από όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους. Από τη μία πλευρά οι ιδιοκτήτες και διευθυντές επιχειρήσεων πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους. Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά πρέπει να ενεργούν αμέσως μετά τα πρώτα σημάδια οικονομικών δυσκολιών εκ μέρους των δανειοληπτών τους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα €6,8 δισ. τα κεφάλαια συλλογικών επενδύσεων
  • Κοστίζουν εκατομμύρια οι πυρκαγιές
  • Εκτός διαπραγμάτευσης 9 εισηγμένες στο ΧΑΚ
  • Εμπορικά φιλέτα στην πιο «καυτή» περιοχή – Ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων προς πώληση πέριξ του Mall of Cyprus

Πολίτης

 «Κλειδί οι μίνιμουμ μισθοί»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνάντηση της υπουργού εργασίας με τις ηγεσίες των συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ. Πηγές προσκείμενες στις συντεχνίες εκτιμούν πως η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και πως η υπουργός αντιλήφθηκε το «δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων».  Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ ανέπτυξαν τις θέσεις τους για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης επιμένοντας στον καθορισμό κατώτατων μισθών ανά κατηγορία εργαζομένων στην ξενοδοχειακή, απορρίπτοντας τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού για τα ξενοδοχεία.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών δίνει έξι συμβουλές προς δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προοπτική η ενυπόθηκη κατοικία τους να βγει σε πλειστηριασμό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αποσύρθηκε από υποψήφιος ο Youssef Nasr – Ελληνική Τράπεζα
  • Κεφάλαια €6,8 δισ. στα κυπριακά fund
  • Ζητούν ενότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ένα χρόνο της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης
  • Αποστολή του ΔΝΤ στην Αργεντινή

Χαραυγή

 «Ένας χρόνος από την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού μνημονίου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η επέτειος του ενός έτους από την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού μνημονίου μέσω δανείου του ESM.  Σύμφωνα με την Κομισιόν, συνολικά με το πρόγραμμα η Ελλάδα δανείστηκε €61,9 δισ. με αντάλλαγμα ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ωστόσο φαίνεται να καθυστερεί εκ νέου η εφαρμογή της, αφού εκκρεμεί το ζήτημα των συνενώσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η αναφορά των νόμων για τις εκποιήσεις εξυπηρετεί τις τράπεζες
  • Αποστολή του ΔΝΤ θα μεταβεί σύντομα στην Αργεντινή
  • Στα €6,8 δισ. τα κεφάλαια συλλογικών επενδύσεων
  • Πτώση στον δείκτη κύκλου εργασιών σε μεταφορές και αποθήκευση

Αλήθεια

 «Επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ πιάσαμε πάτο στη στέρηση βασικών αγαθών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον δείκτη σοβαρής υλικής στέρησης της χρονικής περιόδου 2008-2018.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2008 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου το ΑΚΕΛ ο SMD ήταν 9,1%, το 2009 ανέβηκε στο 9,5%, το 2010 στο 11,2%, το 2011 στο 11,7%, το 2012 στο 15% και το 2013 στο 16,1%.  Στη συνέχεια και επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη ο δείκτης άρχισε να βελτιώνεται. Συγκεκριμένα το 2014 ο δείκτης έπεσε στο 15,3%, το 2015 στο 15,4%, το 2016 στο 13,6%, το 2017 στο 11,5% και το 2018 στο 10,5%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρωθυπουργός της Αγγλίας δηλώνει έτοιμος να βγάλει τη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου μετά ή άνευ συμφωνίας διαζυγίου.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Επέτειος ενός χρόνου, η οικονομία βελτιώνεται, υπάρχει όμως ακόμα δουλειά – Το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – Η Τζέιν Χολ Λουτ διαμήνυσε στους δύο ηγέτες ότι δεν έρχεται για άλλο ένα κύκλο άγονων επαφών για τους όρους αναφοράς

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΚΟΜΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – Στις 4 Νοεμβρίου η νέα προθεσμία από ΕΔΑΔ για Βαρώσι και Εβκάφ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – Οι σχεδιασμοί μέχρι τη συνάντηση της Νέας Υόρκης παραβλέπουν τις  προκλήσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ