You are here

Τύπος: Κλονισμός εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία

17/03/2004 09:10
Ποικιλία θεμάτων χαρακτηρίζει τη σημερινή ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «ΣΟΕ: Ενιαία δημοσιονομική πολιτική» γράφει πως το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων εισηγείται αυστηρό καθορισμό των αρμοδιοτήτων για τη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και της εποπτείας της ευχέρειας των συνιστώντων κρατών να προβαίνουν σε δανεισμό. Γράφει πως σε πολυσέλιδο έγγραφο που υπέβαλε στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, καταγράφει τις οικονομικές πτυχές που θα πρέπει να προσεχθούν λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν για την πορεία προς την ευρωζώνη. Γράφει ακόμη, μεταξύ άλλων, πως για την εγγύηση των Τ/κ τραπεζών υποστηρίζεται πως θα πρέπει να τύχουν εγγυήσεων διαρκείας είτε από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, είτε από άλλους ξένους οργανισμούς και σε καμία περίπτωση από την Κεντρική Τράπεζα του Κεντρικού Ομοσπονδιακού Κράτους.

Αλλού, γράφει πως στο «μάτι γνωστών επιχειρηματιών» είναι από χθες η γη στην οποία βρίσκεται το Ινστιτούτο Μελκονιάν στη Λευκωσία.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κλονισμός
εμπιστοσύνης καταναλωτών» γράφει πως δραματική πτώση παρουσίασε τον περασμένο μήνα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, ως απόρροια της αρνητικής πορείας του τουρισμού τον Ιανουάριο και των εξελίξεων στο εθνικό θέμα το Φεβρουάριο. Το ρεπορτάζ, βασίζεται στη μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία Cypronetwork Marketing Research για λογαριασμό της Eurostat το Φεβρουάριο και στην οποία, μεταξύ άλλων, επτά στους δέκα κύπριους βλέπουν επιδείνωση της οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες.

Αλλού, γράφει ότι αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη Γερμανία, για αύξηση του
τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ασφαλιστική δικλείδα ενόψει και ΕΕ η συμφωνία για τις διαφορές στις ουσιώδεις υπηρεσίες», γράφει πως η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) δηλώνει την ικανοποίηση για τη δικαίωση των θέσεών της, για τη διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών σε ουσιώδεις υπηρεσίες. Το ρεπορτάζ, αναφέρεται στη συμφωνία – με άμεση ισχύ - που υπεγράφη χθες στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων (OEB – KEBE) και συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΣΕΚ – ΠΕΟ – ΔΕΟΚ).

Αλλού, γράφει πως διερευνάται και η προστασία προσωπικών δεδομένων για τη φορολογική αμνηστία των μυστικών λογαριασμών.