You are here

Τύπος: Κοινωνικό κράτος θέλουν οι υποψήφιοι

15/01/2018 07:10

Τα προγράμματα των υποψήφιων προέδρων της Δημοκρατίας, η αύξηση του παγκόσμιου χρέους και η μείωση των εξόδων των τουριστών στην Κύπρο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κοινωνικό κράτος θέλουν οι υποψήφιοι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα προγράμματα των υποψήφιων προέδρων της Δημοκρατίας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης που είναι καθορισμένη για τις 28 Ιανουαρίου.  Όπως αναφέρεται, τα προγράμματα των υποψήφιων προέδρων Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλου, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλήκα είναι πλούσια με κοινωνικά μέτρα. Στα προγράμματα των Παπαδόπουλου και Μαλά καταγράφεται η πρόθεση επαναφοράς ωφελημάτων και αποκατάστασης δικαιωμάτων που αποκόπηκαν από ομάδες του πληθυσμού κατά τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης ποντάρει στην επέκταση και ενίσχυση προγραμμάτων που προωθήθηκαν κατά την πενταετία της διακυβέρνησης του, εισάγοντας παράλληλα νέα μέτρα κοινωνικών παροχών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ, τέλος του εννιαμήνου 2017 οι καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατηγορία των επιχειρήσεων ήταν €11,68 δισ.  Στα νοικοκυριά τέλος εννεάμηνου 2017 το υπόλοιπο των καταθέσεων ήταν στα €30,28 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Euractiv: Η Ευρώπη γυρνάει σελίδα
  • Κατευθυντήριες γραμμές ΕΚΤ για πρότυπο IFRS 9
  • Κέρδισε η Γερμανία €290 δισ. λόγω Ντράγκι
  • Νέο καθεστώς για οφειλέτες – Οι κόκκινοι δανειολήπτες δεν μπορούν να ποντάρουν σε αναβολές

Πολίτης

 «Ένας κόσμος με χρέη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αύξηση του παγκόσμιου χρέους.  Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank τονίζεται ότι το παγκόσμιο χρέος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.  Ειδικότερα, ο εν λόγω λόγος διαμορφώθηκε περί το 318% το τρίτο τρίμηνο του 2017, δηλαδή 3% χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλό που είχε καταγράψει στο τρίτο τρίμηνο του 2016. Σε απόλυτα μεγέθη το παγκόσμιο χρέος στο τρίτο τρίμηνο του 2017 κατέγραψε νέο ιστορικά υψηλό αγγίζοντας τα $233 τρισ., μία αύξηση κατά 7,6% ή $16,5 τρισ. από το τέλος του 2016.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της τακτικής μελέτης της ΕΥ, FinTech Adoption Index, το FinTech ήδη χρησιμοποιείται από το 33% των ψηφιακά ενεργών καταναλωτών στις 20 αγορές που παρακολουθεί η μελέτη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περιβαλλοντικές διακρίσεις – Hermes Airports
  • Στο ΔΣ ο Π. Παναγή – Chelco VAT
  • «Ορίζοντας 2020» ύψους €30 δισ. – Εκδήλωση από το ίδρυμα προώθησης έρευνας

Χαραυγή

 «Οι τουρίστες μείωσαν τα έξοδα τους στην Κύπρο»

Σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα γράφει ότι οι τουρίστες μείωσαν τα έξοδα τους στην Κύπρο.  Τα κατά κεφαλής έξοδα των τουριστών στην Κύπρο μειώθηκαν στα €738 ή σε ποσοστό 1,5% για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, μέσα σε τέσσερα χρόνια μειώθηκαν τα έξοδα ανά τουρίστα σχεδόν κατά €100.

Αλήθεια

«Διαχειρίσιμη η κατάσταση παρά τις αυξημένες προβλέψεις»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι τα τελευταία αποτελέσματα των κύριων τραπεζικών ιδρυμάτων για το εννιάμηνο του 2017 καταδεικνύουν το συνεχές δύσκολο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διέρχονται  τα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου, γεγονός που αντανακλάται και στους κύριους τραπεζικούς τους δείκτες.  Όπως αναφέρεται, παρά το ότι υπάρχει μια συνεχής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα τρία συστημικά ιδρύματα της Κύπρου, η ανάγκη για διαρκείς αυξανόμενες προβλέψεις προκαλούν μείωση στην κερδοφορία τους και αναγκάζουν τους δείκτες να αναπροσαρμόζονται συνεχώς.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ – Οι δύο τελευταίες βδομάδες καθορίζουν ποιος θα ακολουθήσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη στον β’ γύρο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΚΑΛΠΗ  – Κλειδί η συμπεριφορά αναποφάσιστων – αποχής

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΧΤΥΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ – Υποψήφιοι και επιτελεία κλείδωσαν στόχους για την τελευταία στροφή πριν την κάλπη

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΛΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΝΤΕΣ