You are here

Τύπος: ‘Κόλλησε’ στην εκκίνηση ο τουρισμός

10/06/2021 06:26

Η αγωνία για την πορεία του τουρισμού φέτος, τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2020 και η προειδοποίηση που απέστειλε χθες η Κομισιόν για παραπομπή της Κύπρου στο δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης του δικαίου της ΕΕ, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «’Κόλλησε’ στην εκκίνηση ο τουρισμός»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αγωνία για την πορεία του τουρισμού φέτος. Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος επανέλαβε χθες την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει αυξημένο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο πριν τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας έτσι πως το στοίχημα για τον τουρισμό θα κριθεί το δεύτερο εξάμηνο. Ο υφυπουργός απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση για τις αναμενόμενες αφίξεις από τη Βρετανία και τη Ρωσία, εκφράζοντας όμως συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αποφάσεις των δύο χωρών που θα ληφθούν προσεχώς.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κύπρος αγνόησε τις ανησυχίες της Κομισιόν όπως διατυπώθηκαν στην προειδοποιητική επιστολή για τα χρυσά διαβατήρια και αποφάσισε χθες η επιτροπή να προβεί στο επόμενο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Κύπρου, αποστέλλοντας αιτιολογημένη γνώμη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόταση κινήτρων προς αεροπορικές για ενίσχυση των αφίξεων
  • Μείωση στα προβληματικά δάνεια καταγράφει η Κύπρος
  • Έρευνα σε αεροπορικές για μη επιστροφή χρημάτων
  • Που θα προσλαμβάνονται έκτακτοι

Πολίτης

 «Στο ‘κόκκινο’ το έλλειμμα λόγω των εισαγωγών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών που αντιπροσωπεύει τις εξαγωγές μείον τις εισαγωγές εκτινάχθηκε στο -11,9% ως προς το ΑΕΠ, το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ελλείμματος της τελευταίας δωδεκαετίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία καθώς παραμένουν κλειστές οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εξαρτόμαστε από αποφάσεις άλλων – Σάββας Περδίος
  • ΕΕ και ΗΠΑ θα δώσουν τέλος στις εμπορικές εντάσεις

Χαραυγή

 «Τρίτο και φαρμακερό χαστούκι από Κομισιόν για τα ‘χρυσά’ διαβατήρια»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η προειδοποίηση που απέστειλε χθες η Κομισιόν για παραπομπή της Κύπρου στο δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης του δικαίου της ΕΕ. Ο επίτροπος δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρεντέρς, αναφέρει σε γραπτή δήλωση τα ακόλουθα: Προσφέροντας ιθαγένεια με αντάλλαγμα προκαθορισμένες πληρωμές και επενδύσεις, η Κύπρος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που υπέχει από τις συνθήκες».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κομισιόν επιτείνει τις διαδικασίες επί παραβάσει για πέντε υποθέσεις που αφορούν την Κύπρο, αποστέλλοντας επιστολές αιτιολογημένης γνώμης ταυτόχρονα με νέα προειδοποιητική επιστολή.

Αλήθεια

 «Το υπουργικό επέκτεινε το σχέδιο κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες μέχρι τέλος 2021»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η επέκταση του σχεδίου κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες για αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού ύψους €8,8 εκ. που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Όπως αναφέρεται, σκοπός του σχεδίου είναι η επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών, θα στηρίξει τον τομέα του τουρισμού και ευρύτερα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος διέψευσε δημοσιεύματα ότι έχουν ακυρωθεί ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία στην Κύπρο, λέγοντας ότι αυτό που συνέβη ήταν αλλαγή προγραμματισμού και μεταφέρθηκαν για τον Ιούλιο.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ελάφρυνση ταξιδιωτικών περιορισμών για Κύπρο και Ελλάδα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ – Σήμερα τελειώνει το θρίλερ για την εκλογή προέδρου της βουλής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΤΙΔΑ ΠΟΚΕΡ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – Κινήσεις τακτικής, αξιοποίηση της διαδικασίας και «μπλόφες» από όλα τα κόμματα στις τρεις ψηφοφορίες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ – Πόκερ με κλειστά χαρτιά και γερά νεύρα στη σημερινή εκλογή προέδρου της βουλής

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΧΡΥΣΑ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ – Δεν πείθουν την Κομισιόν οι «δεσμεύσεις» Αναστασιάδη για τις πολιτογραφήσεις