You are here

Τύπος: Κομισιόν - Πάτε καλά οικονομικά

24/11/2022 06:05

Η έκθεση εποπτείας της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά τα βασικά ευρήματα από τη 13η μεταμνημονιακή εποπτεία, οι δαπάνες €68 εκατ. που προγραμματίζει η ΑΗΚ για τον επόμενο χρόνο για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων και η μεγάλη απόσταση που χωρίζει εργοδότες και εργαζομένους στο θέμα της ΑΤΑ, είναι τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Κομισιόν: Πάτε καλά οικονομικά»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η έκθεση εποπτείας της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά τα βασικά ευρήματα από τη 13η μεταμνημονιακή εποπτεία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26-28 Σεπτεμβρίου 2022. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Κύπρος διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της και να έχει βιώσιμα οικονομικά για τα επόμενα χρόνια. Το 2021 το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 12,5%, στο 101% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται, σύμφωνα με την Κομισιόν, να μειωθεί περαιτέρω στο 89,6% του ΑΕΠ. Για το 2023 και το 2024 ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί περίπου στο 84% και 77,7%, αντίστοιχα.

«Κούτσα – κούτσα η επέκταση του δικτύου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι δαπάνες €68 εκατ. που προγραμματίζει η ΑΗΚ για τον επόμενο χρόνο για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2023, για βελτίωση και επέκταση του δικτύου μεταφοράς προβλέπεται δαπάνη €37 εκατ., η οποία θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τη ΡΑΕΚ. Τα περισσότερα χρήματα (€23,7 εκατ.) θα δαπανηθούν για αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, ενώ €11 εκατ. θα δαπανηθούν για επέκταση εναέριων γραμμών και υπόγειων καλωδίων. Τα δομικά έργα για τις αναβαθμίσεις θα κοστίσουν περίπου €3,5 εκατ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλλάξτε τον τρόπο που δουλεύετε, τους καλεί ο Πετρίδης
  • Θέλει κατώτατο μισθό €1.036 και ωριαία απόδοση
  • Θα παρασυρθούν και οι συνεπείς καλοπληρωτές
  • Δεν βλέπει άσπρο καπνό ο Κούσιος

Πολίτης

 «Ως έχει η ΑΤΑ, στη χειρότερη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η μεγάλη απόσταση που χωρίζει εργοδότες και εργαζομένους στο θέμα της ΑΤΑ. Ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, στη συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ επιβεβαίωσε ότι χωρίζει μεγάλη απόσταση εργοδότες και εργαζομένους στο θέμα της ΑΤΑ και στην παρούσα φάση δηλώνει απαισιόδοξος για την επίτευξη συναινετικής συμφωνίας επί της ΑΤΑ. Σε περίπτωση ναυαγίου, που είναι μια πιθανή εξέλιξη, θα συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία του 2017, δηλαδή απόδοση του 50% της αύξησης του τιμάριθμου μια φορά το χρόνο. Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στην εφημερίδα εξήγησε ότι η μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ του 2017, που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε μια συμφωνία μετά τη λήξη της, ισχύουν οι πρόνοιες της υφιστάμενης ρύθμισης.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι μηχανισμό διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας, διασφαλίζοντας εκ των προτέρων ότι η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας θα εκτελεστεί άμεσα και μόλις ο αγοραστής εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Νομικών.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Υπηρεσία «Book a Meeting» - Ελληνική Τράπεζα

Χαραυγή

 «Πλάνο ιδιωτικοποίησης βασικών εργασιών της ΑΗΚ»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής γράφει ότι πλάνο ιδιωτικοποίησης βασικών εργασιών της ΑΗΚ και του ευρύτερου τομέα της ενέργειας, παρουσίασε χθες ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από κοινού οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Άνοιξε μάλιστα πόλεμο με τις συντεχνίες, απορρίπτοντας το σύνολο των αιτημάτων που έχουν θέσει και αφορούν την προώθηση μέτρων για μείωση των τιμών και τη στελέχωση του οργανισμού με σκοπό την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους καταναλωτές.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, δήλωσε χθες ότι υπάρχουν 7,500 υποθέσεις τίτλων που δεν θα εκδοθούν ποτέ, γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρές παρατυπίες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπουργός εργασίας: Απαισιοδοξία στο παρόν στάδιο για συναινετική συμφωνία για την ΑΤΑ
  • «Απάντηση» στον ΥΠΟΙΚ από το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας
  • ΥΠΟΙΚ για την αναστολή εκποιήσεων: «Χωρίς λογική, εξυπηρετεί μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές»

Αλήθεια

 «Πληθαίνουν οι απεργίες στην ΑΗΚ»

Στο πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας γράφει ότι ούτε η δεύτερη στάση εργασίας σε μία βδομάδα, 12ωρη αυτή φορά, άνοιξε κάποιο διάλογο για τα ζητήματα που έχουν εγείρει οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ. Όπως αναφέρεται, οι συντεχνίες των εργαζομένων προανήγγειλαν δυναμικότερες αντιδράσεις.  Η ρήξη φαντάζει αναπόφευκτη μετά την τοποθέτηση από πλευράς υπουργείου οικονομικών για «αιτήματα και απεργίες που αποτελούν μεγάλη πρόκληση προς το φορολογούμενο πολίτη».

«Τραγικό να αυτοπυροβολούμαστε»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών για το νομοσχέδιο περί αναστολής των εκποιήσεων που ψήφισε η βουλή. Ο κ. Πετρίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιου ούτε λίγο, ούτε πολύ παράλογο, αφού εξυπηρετεί τους κακοπληρωτές και όσους έχουν περιουσία και εισοδήματα αλλά αρνούνται να εκπληρώσουν τις οφειλές και υποχρεώσεις τους, ενώ λειτουργεί ταυτόχρονα σε βάρος των συνεπών οφειλετών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Τι απαντά σε έρευνα της ΕΕ για τα στεγαστικά δάνεια
  • Νουρής: «Συρρικνώθηκε μεν το πρόβλημα, πρέπει όμως να λυθεί»
  • Δεν βλέπει φως για συμφωνία στην ΑΤΑ – Απαισιόδοξος προς το παρόν ο υπουργός εργασίας για συναίνεση

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΗΚ – Οι συντεχνίες δίνουν μικρό περιθώριο πριν κλιμακώσουν τα μέτρα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ… «ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ» – Εργασία μετά την αφυπηρέτηση – για άλλη μια φορά οι δικαστές θα κρίνουν αναπομπή που επηρεάζει οικονομικά συμφέροντα τους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – Έκθεση εποπτείας εκφράζει ικανοποίηση για τα δημοσιονομικά μας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΤΕΓΗ – Μαυρογιάννης: Εφικτές και υλοποιήσιμες προτάσεις που στοχεύουν σε προσιτή στέγη