You are here

Τύπος: Κοντά στο «ναι» η ΕΔΕΚ για τον προϋπολογισμό

19/01/2021 06:26

Η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ όπου συζητήθηκαν τα αιτήματα της ΕΔΕΚ που έθεσε ως προϋποθέσεις για την έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, καθώς και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις ξένων επισκεπτών τον Δεκέμβριο που έρχονται να κλείσουν μια πρωτοφανή χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό, είναι το θέματα που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Κοντά στο ‘ναι’ η ΕΔΕΚ για τον προϋπολογισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ όπου συζητήθηκαν τα αιτήματα της ΕΔΕΚ που έθεσε ως προϋποθέσεις για την έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού. Όπως αναφέρεται, κυβέρνηση και ΕΔΕΚ φαίνεται να τα βρίσκουν για το δικαίωμα προσφυγής δανειοληπτών στη δικαιοσύνη, χωρίς τελικά να χρειαστεί να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή για να εγκριθεί την Πέμπτη το αναθεωρημένο κείμενο του προϋπολογισμού για το 2021.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να διορίσει την Στέλλα Μιχαηλίδου ως νέα έφορο ελέγχου κρατικών ενισχύσεων θα κληθούν να τοποθετηθούν σήμερα τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τελικός απολογισμός: Χάσαμε 3,3 εκ. τουρίστες
  • Κουτσουρεμένη η αναστολή δόσεων, λέει το ΑΚΕΛ
  • Χαλαρώσεις για ασφαλιστικές
  • Στο 21,1% των δανείων τα μη εξυπηρετούμενα

Πολίτης

 «Η πανδημία ‘εξαφάνισε’ τις αφίξεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις ξένων επισκεπτών τον Δεκέμβριο που έρχονται να κλείσουν μια πρωτοφανή χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αφίξεις τον Δεκέμβριο ανήλθαν σε μόλις 9.682 σε σύγκριση με 110.330 τον Δεκέμβριο 2019, σημειώνοντας μείωση 91,2%. Στο σύνολο του 2020 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 631.609 σε σύγκριση με 3.976.777 την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 84,1%. Ο τουριστικός τομέας, σημειώνεται, στηριζόμενος στην έναρξη των εμβολιασμών προσδοκά ότι η επόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη σε σχέση με το 2020, αλλά θα υπάρξει και άμεση ανάκτηση των απωλειών της περσινής χρονιάς και επιστροφή στο ιστορικό ρεκόρ του 2019.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, περαιτέρω μείωση κατά €381 εκ. ή 5,7% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου 2020 σημειώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Το “Helix 2” καθαρίζει τα «κόκκινα δάνεια» - Τράπεζα Κύπρου

Χαραυγή

 «Κρίσιμο σαρανταοκτάωρο για τον κρατικό προϋπολογισμό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το παρασκήνιο ενόψει της συνεδρία της ολομέλειας της βουλής την Πέμπτη στην οποία θα τεθεί προς ψήφιση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σημερινή και η αυριανή μέρα θεωρούνται κρίσιμες, αφού αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση των κομμάτων. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί θα συνέλθει η επιτροπή οικονομικών η οποία θα εξετάσει τις τροπολογίες των κομμάτων. Επίσης, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του υπουργικού, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στη βάση των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες με τα κόμματα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Τρ. Κύπρου έχει καταλήξει σε συμφωνία με επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Pacific Investment Management Company LLC για την πώληση πρόσθετου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους €545 εκ. («Helix 2).

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΑΚΕΛ: Εισηγείται ρύθμιση των δανείων
  • Σάλος για το «δώρο» της κυβέρνησης στα μέλη της ερευνητικής

Αλήθεια

 «Στήνει πόδι τώρα η Ελένη»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι τα βρίσκει όπως όλα δείχνουν με την ΕΔΕΚ η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να συγκροτήσει πλειοψηφία στη βουλή για την έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, ωστόσο κινδυνεύει να χάσει την Αλληλεγγύη. Όπως αναφέρεται, το Κίνημα της Ελένης Θεοχάρους με χθεσινή του ανακοίνωση προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην θεωρεί δεδομένες τις ψήφους της για τον προϋπολογισμό, αν δεν ικανοποιηθούν και τα δικά της αιτήματα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, περαιτέρω πτώση κατά €381 εκ. ή 5,7% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου 2020, σημειώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συμφωνία πώλησης χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους €545 εκ.
  • Έκλεισε στο -84% η μείωση το 2020 λόγω κορωνοϊού – Τουρισμός

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΗΝΕΙ ΠΟΔΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΕΝΗ – Ενώ η κυβέρνηση τα βρίσκει με την ΕΔΕΚ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ SMS – Οι επιδημιολόγοι εισηγούνται επαναλειτουργία καταστημάτων και malls πλην επιχειρήσεων εστίασης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ – Μέσα σε δευτερόλεπτα εξαφανίζονται τα ραντεβού για τα εμβόλια – Οργή για κακό προγραμματισμό

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΜΕ ΜΠΟΡΕΛ ΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΤΑΤΑΡ