You are here

Τύπος: Κοπεγχάγη – ΧΑΚ και η ρήξη στις σχέσεις ΕΤΥΚ και τραπεζών

12/12/2002 08:29
Οι εξελίξεις γύρω από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στη Δανία, εν σχέση με την πορεία του χρηματιστηρίου, η προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής Οικονομικών της βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2003 και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΤΥΚ και τραπεζών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό ημερήσιο οικονομικό τύπο.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» είναι η μόνη που ασχολείται στις οικονομικές της σελίδες, με τις εξελίξεις γύρω από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στη Δανία, εν σχέση με την πορεία του ΧΑΚ. Συγκεκριμένα, στο ένθετο «Οικονομική» και υπό τον τίτλο «Η προοπτική της Κοπεγχάγης και οι πολιτικές εξελίξεις καθρεφτίστηκαν στο ΧΑΚ» αναφέρεται ότι οι εξελίξεις στο κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα, επιδρούν θετικά μέχρι στιγμής στην οικονομική ζωή του τόπου. «Καθρέφτης της ευφορίας που φαίνεται ότι επικρατεί», υπογραμμίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ, «ήταν τις τελευταίες μέρες το ΧΑΚ το οποίο μάλιστα χθες σημείωσε ρεκόρ σε άνοδο στο γενικό δείκτη».

Προβάλλεται επίσης δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη, ο οποίος τονίζει τη θετική πτυχή στον τομέα εξαγωγών αλλά και των υπηρεσιών, τομείς στους οποίους η κυπριακή οικονομία επενδύει πολλά, αλλά και μπορεί να πραγματοποιήσει άλματα. Η ένταξη μας, μας φέρνει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά, μια αγορά 400 εκατομμυρίων, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών σκιαγραφώντας την αναμενόμενη απόφαση της Κοπεγχάγης σε σχέση με τις προοπτικές που διανοίγονται για την Κύπρο.

Αλλού, γράφει ότι θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή στη βουλή, το νομοσχέδιο για τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αντιπαραθέτουν Τάκη – Χριστόδουλο» ασχολείται στο βασικό του θέμα με την προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής Οικονομικών της βουλής, για τον Προϋπολογισμό του 2003. Στην προκαταρκτική έκθεση, την οποία συνέταξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ – υιοθετούνται οι απόψεις και εκτιμήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, σε μια προσπάθεια, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση, αφού οι αναφορές Χριστοδούλου παρουσιάζονται ενισχυτικές προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτών που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας για τον Προϋπολογισμό του 2003.

Σε ειδικό πλαίσιο, παρουσιάζονται θέσεις «υψηλόβαθμων» στελεχών του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι κάνουν λόγο για τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος του πληθωρισμού του 2002 (3,5%), τις προβλέψεις του υπουργείου για 3%, ενώ όπως όλα δείχνουν θα κυμανθεί γύρω στο 2,8%. Με έμμεσο τρόπο απάντησε και ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι οι καλύτεροι και πιο αξιόπιστοι πρεσβευτές της κυπριακής οικονομίας είναι οι αξιολογήσεις ξένων οίκων, είτε εντός ΕΕ είτε εκτός.

Αλλού, γράφει ότι στελέχη τραπεζών θεωρούν πολύ πιθανή τη μείωση των επιτοκίων, κατά την αυριανή συνεδρία της κεντρικής Τράπεζας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Προς νέα ρήξη στις τράπεζες» αναφέρεται στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΤΥΚ και τραπεζών, με την κήρυξη δίωρης απεργίας αύριο στην Τράπεζα Κύπρου και την συνεχιζόμενη απεργία των μελών της ΕΤΥΚ στο Κέντρο Πιστωτικών Καρτών JCC. Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΤΥΚ δέχθηκε χθες τα πυρά του υπουργείου Εργασίας, το οποίο με ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά ως αναληθείς ισχυρισμούς της ΕΤΥΚ που περιέχονται σε εγκύκλιο που διανεμήθηκε στα μέλη της, περί δήθεν αθέτησης σχετικής συμφωνίας, από την JCC για διευθέτηση της διαφοράς η οποία και οδήγησε στη λήψη των απεργιακών μέτρων στο Κέντρο Πιστωτικών Καρτών JCC. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας με πρόσφατη ανακοίνωση του, χαρακτηρίζει ως παράνομα τα απεργιακά μέτρα που έλαβε η ΕΤΥΚ στη JCC.

Αλλού, γράφει ότι κατατέθηκε στη βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός της ΑΤΗΚ ύψους £20 εκατομμυρίων για να πληρωθεί το πρόστιμο που επέβαλε στην Αρχή, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.