You are here

Τύπος: Κόβει επιδόματα ο Χάρης

22/08/2019 06:41

Οι περικοπές επιδομάτων και ωφελημάτων στο δημόσιο τομέα που επιφυλάσσει το 2020, η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων και η λειτουργία του σχεδίου Εστία που θα αρχίσει κανονικά στις 2 Σεπτεμβρίου, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν το σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κόβει επιδόματα ο Χάρης»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι περικοπές επιδομάτων και ωφελημάτων στο δημόσιο τομέα που επιφυλάσσει το 2020. Με βάση τη δήλωση πολιτικής απασχόλησης του στρατηγικού πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2020-2022, κόβονται εξολοκλήρου πέντε επιδόματα και οικονομικά ωφελήματα και μειώνονται έντεκα ωφελήματα κατά 15% σε υπαλλήλους και ωρομίσθιο προσωπικό. Μεταξύ άλλων μπαίνει τέλος σε επίδομα βάρδιας για απογευματινή εργασία σε υπαλλήλους που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας και επίδομα γεύματος σε υπαλλήλους που επιστρέφουν στην έδρα εργασίας τους μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου εργασίας. Επίσης, συνεχίζεται η απαγόρευση της πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού, προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κόκκινο χτύπησαν πέρσι οι ηλεκτρονικές πληρωμές φόρων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 500% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πίσω από τις χρυσές εποχές κλάδοι της οικονομίας
  • «Προίκα» €20 εκ. αποκτούν οι μικρομεσαίες
  • ‘Stop’ σε πολιτογραφήσεις πολιτικών αξιωματούχων
  • Στις 2 Σεπτεμβρίου η λειτουργία του Εστία

Πολίτης

 «Εναλλακτικό εργαλείο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων. Όπως αναφέρεται, το ταμείο θα επενδύει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε εταιρείες που θα υποβάλλουν αίτηση, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές για τη χρηματοδότηση που θα παρέχει. Το αρχικό κεφάλαιο, το οποίο θα ανέλθει μέχρι €20 εκ., θα παραχωρηθεί από την κυβέρνηση.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Τρ. Κύπρου ρευστοποιεί την επένδυση της στο Nicosia Mall, το οποίο αποπερατώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία χάρη στην απόφαση της τράπεζας να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, πέντε κυπριακές εταιρείες, οι οποίες νοικιάζουν χώρους στο εμπορικό κέντρο, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη συμφωνία και έδωσαν προκαταβολή €1 εκ. για την εξαγορά του 64% των μετοχών της Τρ. Κύπρου στην NCMH Nicosia Mall Holdings Ltd.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περισσότερες αεροπορικές θέσεις το 2020
  • Ρεκόρ επιβατικής κίνησης
  • Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα
  • Νέος επενδυτικός νόμος – Ειδική μονάδα στο υπουργείο εσωτερικών

Χαραυγή

 «Στις 2 Σεπτεμβρίου αρχίζει κανονικά η λειτουργία του σχεδίου Εστία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η λειτουργία του σχεδίου Εστία που θα αρχίσει κανονικά στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.  Το αρμόδιο υπουργείο εργασίας θα είναι έτοιμο να δεχθεί τις αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να προχωρήσει η εφαρμογή του.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζεται αύριο η διαβούλευση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με τη συνάντηση υπουργού εργασίας και εργοδοτικής πλευράς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση €154 εκ. κατέγραψε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου
  • Επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κύπρο
  • Στον γενικό ελεγκτή στοιχεία για ΜΕΔ των ΠΕΠ
  • Ικανοποιημένος με τις αφίξεις τουριστών ο υφυπουργός τουρισμού

Αλήθεια

 «Πάμε για συνθήκες πλήρους απασχόλησης το 2020»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου για την απασχόληση. Μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ο οποίος για το πρώτο εξάμηνο του 2019 κυμαίνεται στο 3,3%, επιτρέπει στην ανεργία να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 7%.  Ο κ. Προδρόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πορεία της ανεργίας συνεχίζει να είναι πτωτική και επιβεβαιώνει τους στόχους της κυβέρνησης ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι καρποφόρησαν οι προσπάθειες υφυπουργείου τουρισμού και Hermes, με αποτέλεσμα το 2020 να προστεθούν νέες αεροπορικές θέσεις προς την Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ρεκόρ επιβατικής κίνησης – Αεροδρόμια
  • Επενδυτικό ταμείο για ενίσχυση επιχειρηματικότητας
  • Ζητούν επαναφορά δικαιωμάτων από το 2013 οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ – Ο κυπριακός λαός απέδειξε τα μεγάλα αισθήματα ανθρωπιάς που κρύβει μέσα του – Τα ξύπνησε ο μικρός Αντώνης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Η ΚΟΙΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – Εξόχως πολιτικό το ζήτημα ενοποίησης ασφαλειών οχημάτων με τα κατεχόμενα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΟΒΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ Ο ΧΑΡΗΣ – Τι επιφυλάσσει το 2020 για δημόσιου υπαλλήλους – Συνεχίζεται και η απαγόρευση προσλήψεων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΤΑΕΠ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ