You are here

Τύπος: Κόβουν και ράβουν ΦΠΑ στη βουλή

30/05/2023 06:17

Η διαφωνία της Κομισιόν στις συναινετικές προτάσεις της βουλής για τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, η χθεσινή πρώτη μέρα του εργαστηρίου που οργάνωσε το υπουργείο Ενέργειας για την επίσπευση της χρήσης φθηνού φυσικού αερίου στην κυπριακή ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και η έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που θα ζητήσει η ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Κόβουν και ράβουν ΦΠΑ στη βουλή»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η διαφωνία της Κομισιόν στις συναινετικές προτάσεις της βουλής για τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας. Όπως σημειώνεται, μετά το νέο «όχι» που εισέπραξε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Δημοκρατία στην πρόταση των κομμάτων για την επιβολή 5% ΦΠΑ σε κατοικίες/διαμερίσματα με αξία μέχρι €350 χιλ. και με εμβαδό μέχρι 190 τ.μ., η συζήτηση ξεκινά και πάλι την αρχή. Οι ευρωπαίοι απαιτούν όπως ο μειωμένος ΦΠΑ επιβάλλεται μόλις στα 110 τ.μ. μιας κατοικίας, δηλαδή 90 τ.μ. λιγότερα από ό,τι ισχύει σήμερα. Την Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τα κόμματα θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε νέα πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η νέα φόρμουλα που εξετάζεται από τα κόμματα προβλέπει τα εξής: Επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 120 τ.μ. μιας κατοικίας, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 190 τ.μ. και με αξία μέχρι €350 χιλ.  Για κατοικίες με αξία από €350 χιλ. μέχρι €475 χιλ. και με εμβαδό έως 190 τ.μ., θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ για το ποσό από τις €350 μέχρι τις €475 χιλιάδες. Για κατοικίες αξίας πέραν των €475 χιλ. το ΦΠΑ θα είναι 19% από το πρώτο τ.μ. και από το πρώτο σεντ.

«Αγώνας δρόμου για φθηνό αέριο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή πρώτη μέρα του εργαστηρίου που οργάνωσε το υπουργείο Ενέργειας για την επίσπευση της χρήσης φθηνού φυσικού αερίου στην κυπριακή ηλεκτροπαραγωγή. Όπως ανέφερε στέλεχος που συμμετείχε στην πρώτη μέρα του εργαστηρίου, τα πραγματικά ενδιαφέροντα θα λεχθούν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των εταιρειών με τον υπουργό ενέργειας. Και ήδη χθες έγιναν αρκετές τέτοιες συναντήσεις και ακόμα περισσότερες θα πραγματοποιηθούν σήμερα. Και είναι βέβαιο πως η επικοινωνία του Γιώργου Παπαναστασίου με αρκετές από τις εταιρείες που εκπροσωπούνται στο εργαστήρι θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με διάφορα μέσα και θα κορυφωθούν μάλλον μετά την επίσκεψη του στο Ισραήλ, στις 14 και 15 Ιουνίου, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα μιλήσουν κατά κύριο λόγο σε πολιτική βάση για την προοπτική συνεργασίας τους στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η βουλή καλεί τον Οδυσσέα για τη Hermes Airports
  • Θα το τραβήξουν μέχρι το δικαστήριο, προειδοποιεί το υπουργείο οικονομικών
  • Σκέψεις για συγχώνευση ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ
  • Δεν άρεσε η πρωτοβουλία για εκποιήσεις

Πολίτης

 «Στις 80 οι καταγγελίες, πιάνουν δουλειά οι ξένοι ερευνητές»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που θα ζητήσει η ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς προκειμένου να καλύψει τις αμοιβές των ερευνώντων λειτουργών που θα αναλάβουν τη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν κατ’ ισχυρισμό πράξεις διαφθοράς. Όπως σημειώνεται, πρόσφατα ο επίτροπος Διαφάνειας κ. Χάρης Πογιατζής και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ήτοι Μάκης Κωνσταντινίδης, Νίκος Ζαμπακίδης, Τατιάνα Ζαχαριάδου και Έλενα Πατέρα, έδωσαν τα χέρια με δύο Βρετανούς διακεκριμένους νομικούς, οι οποίοι, θα αναλάβουν τη μεγάλη έρευνα για τα «χρυσά» διαβατήρια καθώς και τη διερεύνηση των καταγγελιών του γενικού ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη εναντίον του βοηθού γενικού εισαγγελέα που κρίθηκαν ότι θα πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα.  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι καταγγελίες που αφορούν κατ’ ισχυρισμό πράξεις διαφθοράς έφτασαν τις 80 ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

«ΦΠΑ 5% για τα χαμηλά εισοδήματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κοινής πρότασης των κομμάτων για την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 5% στα πρώτα 190 τ.μ. πρώτων κατοικιών αξίας μέχρι €350.000. Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχθηκε την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 5%, στα πρώτα 190 τ.μ., ακινήτων αξίας μέχρι €350.000.  «Η κατάληξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως δεν θεωρούν ότι υπάρχει κοινωνική στόχευση με την απουσία ενός ορίου για το κατώτατο σκέλος όσον αφορά το εμβαδόν της κατοικίας ή του διαμερίσματος και θεωρούν ότι πρέπει να μπει ένα όριο όσον αφορά το εμβαδόν», είπε ο κ. Παντελή και ανέφερε ότι για την Επιτροπή αυτό το κατώτατο όριο είναι τα 110 τ.μ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει μια ρύθμιση πιο περιοριστική για να ικανοποιείται το κριτήριο της κοινωνικής στόχευσης.  Επίσημα στο τραπέζι βρίσκεται το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που έχει την έγκριση της Επιτροπής και προβλέπει: α) Στις οικίες μειωμένο συντελεστή 5% για τα πρώτα 170 τ.μ. σε κατοικίες συνολικής επιφάνειας 220 τ.μ. και συνολικής αξίας έως τα €350.000. β) Στα διαμερίσματα ο συντελεστής 5% εφαρμόζεται για τα πρώτα 90 τ.μ. σε κατοικίες συνολικής επιφάνειας 110 τ.μ. και συνολικής αξίας που δεν υπερβαίνει τα €200.000.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Τελευταίες πινελιές για δικαστήριο εκποιήσεων

Χαραυγή

 «Φέσι €570 εκατομμυρίων στους καταναλωτές από ρύπους»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι το φέσι €570 εκατ. που πλήρωσαν οι καταναλωτές λόγω των ρύπων μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, την ίδια ώρα το κράτος εισέπραξε €285 εκατ. περίπου από τη δημοπράτηση των ρύπων. Το πιο ανησυχητικό όμως που επισημαίνεται στην έκθεση είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται «αυξητική τάση στις εκπομπές, την ίδια στιγμή που σε επίπεδο ΕΕ παρουσιάζεται αξιόλογη πτώση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη των μελλοντικών, αυστηρότερων στόχων μείωσης που έχει δεσμευτεί η Κύπρος προς την ΕΕ».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων που θα αναλάβουν να εκδικάζουν υποθέσεις χρηματοοικονομικών διαφορών και εκποιήσεων. Όπως ανέφερε η διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Οικονομικών, Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη, σε συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται ότι σύντομα θα σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή. «Είναι πάρα πολύ κοντά, ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Stress test για τις επενδύσεις στον αγωγό φυσικού αερίου και το τερματικό
  • ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, όχι εκποιήσεις

Αλήθεια

 «Άνω κάτω η Βουλή μετά το όχι της ΕΕ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η απόρριψη εκ μέρους της Κομισιόν της πρότασης στην οποία συναίνεσαν όλα τα κόμματα για το μειωμένο στο 5% ΦΠΑ για ανέγερση ή απόκτηση κύριας κατοικίας.  Τη διαφωνία της Κομισιόν μετέφερε χθες στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως η ΕΕ αναμένεται να αποστείλει δεύτερη επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός Ιουνίου, για τη διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την υφιστάμενη νομοθεσία, δίνοντας δύο μήνες διορία στις αρχές να απαντήσουν με νομικά επιχειρήματα. Το επόμενο στάδιο είναι έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Η Κομισιόν θέτει ως όριο για το εμβαδόν τα 110 τ.μ. Μετά την εξέλιξη αυτή η Επιτροπή θα συνέλθει εκτάκτως μεθαύριο Πέμπτη ενόψει του χρονοδιαγράμματος της 8ης Ιουνίου για κατάθεση του νομοθετήματος στην ολομέλεια.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τα νομοσχέδια που αφορούν τη ρύθμιση του πλαισίου οργάνωσης της τηλεργασίας και την καταγραφή του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, η έκδοση διατάγματος από το υπουργείο Εργασίας για την απασχόληση των φοιτητών από άλλες χώρες και η καλύτερη παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής για την Απασχόληση Υπηκόων Τρίτων Χωρών ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν χθες στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία του υπουργού, Γιάννη Παναγιώτου.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΩ ΚΑΤΩ Η ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΕ – Απέρριψε τη συναινετική πρόταση των κομμάτων για 5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία η Κομισιόν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΙΣ 80 ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΠΙΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ – Συμπληρωματικό προϋπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ καταθέτει η αρχής κατά της διαφθοράς για να μπορέσει να ξεκινήσει τις έρευνες της

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΡΑΒΟΥΝ ΦΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – Για 5% στην απόκτηση κατοικίας, η Κομισιόν είπε ξανά «όχι»

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΦΕΣΙ €570 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΡΥΠΟΥΣ - Ελεγκτική Υπηρεσία: Μεγάλα έσοδα για το κράτος και ανορθόδοξη η διάθεσή τους