You are here

Τύπος: Κουτσουρεμένη μαύρη λίστα

06/12/2017 06:48
Η συρρίκνωση του αριθμού των χωρών φορολογικών παραδείσων που υιοθέτησαν χθες τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ και η έκθεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Κύπρου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ξεχωρίζει η σύγκρουση του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας με τη διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για τη διαφθορά. Η κ. Γιωρκάτζη διαψεύδει τον γενικό ελεγκτή ότι επί θητείας της στην ελεγκτική υπηρεσία απέκρυπτε σκάνδαλα και τον κατηγορεί ότι την έχει στοχοποιήσει. Απαντώντας ο κ. Μιχαηλίδης επιμένει στις καταγγελίες του και παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα.

Φιλελεύθερος

«Μαύρη λίστα τρεις φορές κουτσουρεμένη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η συρρίκνωση του αριθμού των χωρών φορολογικών παραδείσων που υιοθέτησαν χθες τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του συμβουλίου Ecofin. Όπως αναφέρεται, αν και ελέχθησαν συνολικά 92 χώρες και τα αρχικά προσχέδια περιελάμβαναν 37 και 29 χώρες αντίστοιχα, η τελική μαύρη λίστα συρρικνώθηκε και περιλαμβάνει μόλις 17 τρίτες χώρες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις για ζητήματα φορολογίας. Από τη μαύρη λίστα απουσιάζουν κράτη-μέλη της ΕΕ, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ η Τουρκία, η οποία περιλαμβανόταν στο προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί στις 21 Νοεμβρίου, έξι μέρες αργότερα εξαφανίστηκε ως δια μαγείας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων κατάγραψε μείωση κατά 16,9% στο τέλος Νοεμβρίου 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Στις 13 Δεκεμβρίου ο νέος προϋπολογισμός

• Στο ράφι οι υποθέσεις για τις καταχρηστικές ρήτρες

• Στη χώρα της αγοραπωλησίας ο ΦΠΑ

• Καμπανάκι για NPLs – Κύρια σύσταση στη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο

Πολίτης

«Τι ζητούν από την Κύπρο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκθεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Κύπρου. Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο έχει ενδυναμωθεί, αλλά η διατήρηση της ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο απαιτεί την ανανέωση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, συνέχεια στη δημοσιονομική πειθαρχία και επιτάχυνση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ζητά την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να επανεξεταστεί πρόνοια οδηγίας της εφόρου ασφαλίσεων με την οποία αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2018 ο τρόπος είσπραξης και απόδοσης των ασφαλίστρων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Στο σφυρί ακίνητα €6,4 εκ.

• Ξανά πτωτική τάση – Λιγότεροι κατά 6.866 οι άνεργοι σε σχέση τον Νοέμβριο πέρσι

• Νέες αλλαγές λόγω αναπομπής – Ταμείο αναπήρων

• Επιστροφή στο 2009 – Κάτω από το 5% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Χαραυγή

«’Έφοδος’ γενικού ελεγκτή στα γραφεία του τμήματος φορολογίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε ο γενικός ελεγκτής για τη διαχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και μεγάλων φορολογούμενων από το τμήμα φορολογίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μιχαηλίδης απέστειλε ήδη εμπιστευτική επιστολή προς τον έφορο φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη, ζητώντας μεταξύ άλλων αναλυτική κατάσταση φορολογούμενων που θεωρούνται ως VIP/ΠΕΠ αλλά και αναλυτική κατάσταση εταιρειών ή/και συνεταιρισμών στις οποίες έχουν συμφέρον στο μετοχικό κεφάλαιο VIP/ΠΕΠ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της βουλής με θέμα το ταμείο αναπήρων, το οποίο στηρίζει έκτακτες μικρές ομάδες ατόμων με αναπηρίες οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω άλλων κονδυλίων. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, εμμένει στην κατάργηση του ταμείου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• 33,780 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο

• Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή της Εθνικής Τράπεζας εναντίον της ΕΤΥΚ

• Χιλιάδες καταναλωτές έρμαιο καταχρηστικών ρητρών

• 13 Δεκεμβρίου ψηφοφορία για προϋπολογισμό

Αλήθεια

«Μεγάλο πρόβλημα τα τερματισμένα δάνεια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο. Στην έκθεση η Κομισιόν σημειώνει για ακόμα μία φορά την επιβράδυνση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναφέρει για πρώτη φορά πως για να ανακτήσουν οι τράπεζες τα τερματισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται σε περίπου €11 δισ. θα πρέπει είτε να προχωρήσουν σε εκποιήσεις είτε σε διαγραφές.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι κολλημένες στα συρτάρια της νομικής υπηρεσίας επί δυόμιση χρόνια βρίσκονται οι υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών που αφορούν συμβάσεις καταναλωτών, κυρίως για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες ανάπτυξης γης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

• Μαυροπινάκησε 17 χώρες η Κομισιόν – Φορολογικοί παράδεισοι

• Πτώση 16,9% σε ένα χρόνο – Ανεργία

• Προειδοποιούν την Τρ. Κύπρου – Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων

• Πτώση λιανικού εμπορίου – Ευρωζώνη




ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ – ΧΡΥΣΤΑΛΛΑΣ – Διαστάσεις παίρνει το θέμα των καταγγελιών για διαφθορά




ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΦΙΜΩΣΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ – Απειλή με φυλάκιση όποιον σχολιάσει τα email της Λοϊζίδου




ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ – Ιδού διαφθορά που συγκαλύφθηκε: ΣΑΠΑ, ΣΑΛ, ΧΥΤΥ, ΤΕΠΑΚ, κτίρια, ελικόπτερα, νοσοκομείο




ΑΔΡΑΝΕΙΑ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Ο EASTMED