You are here

Τύπος: Κρατικοί προϋπολογισμοί και αντιπαραθέσεις...

17/12/2003 09:15
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή τους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2004, είναι το θέμα που κυριαρχεί στον οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Έλεγχος και στη δική τους κυβέρνηση» αναφέρεται στο ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογιών και πιθανή δέσμευση κονδυλίων, από μέρους των κομμάτων της συμπολίτευσης ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ, κατά την αποψινή τελευταία μέρα συζήτησης των Προϋπολογισμών του 2004. Σύμφωνα με δηλώσεις αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, ο Προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί από τα τέσσερα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα, εναντίον οι Νέοι Ορίζοντες, ενώ αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις των Οικολόγων.

Αλλού, γράφει πως στην αντεπίθεση πέρασε χθες η κυβέρνηση απαντώντας στην κριτική Αναστασιάδη κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2004.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Βαρύ πλήγμα για τα εγχώρια ποτά» υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «βάζει τρικλοποδιά στην εγχώρια παραγωγή αλκοολούχων ποτών». Οι νέοι συντελεστές του φόρου κατανάλωσης, τους οποίους οφείλει και θα υιοθετήσει η Κύπρος, θα εκτοξεύσουν στα ύψη τις τιμές των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων εξαιτίας της κατάργησης των εισαγωγικών δασμών.

Αλλού, χαρακτηρίζεται παροδικό φαινόμενο η έλλειψη τσιμέντου που παρατηρείται στην αγορά.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Λιγότερο κράτος και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, συνιστά ο ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση» αναφέρεται στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ανταπαντώντας στην κριτική του ΥΠΟΙΚ Μάρκου Κυπριανού προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε πως οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης «βρίσκονται ακόμη στα ράφια της Βουλής γιατί τις μπλόκαρε η νυν συγκυβέρνηση».

Αλλού, γράφει πως μέχρι και την υστάτη, θα παραμείνουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην εξαγωγή συναλλάγματος.