You are here

Τύπος: Κρίση τώρα στη τουριστική βιομηχανία...

09/09/2002 09:12
Μετά την «περιπέτεια» στον τραπεζικό τομέα, ένας άλλος ευαίσθητος τομέας της κυπριακής οικονομίας, αυτός της τουριστικής βιομηχανίας, απειλείται με κρίση. Όπως γράφει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» οι συντεχνίες απορρίπτουν τις προτάσεις της εργοδοσίας και ζητούν την μεσολάβηση του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης 17 χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών οδηγήθηκαν σε ναυάγιο και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ κατηγορούν τους συνδέσμους Ξενοδόχων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ για σκόπιμο ροκάνισμα του χρόνου.

Ιδιαίτερη προβολή, δίνεται και στις έρευνες για την διερεύνηση και την πλήρη διαλεύκανση της απάτης με τα πολυτελή αυτοκίνητα τα οποία εισάγονταν από το εξωτερικό αποσυναρμολογημένα, με τη μορφή εξαρτημάτων.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Οριακή επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών το 2001» αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το δημοσιονομικό έλλειμμα σημείωσε οριακή αύξηση τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σαν ποσοστό του ΑΕΠ, έφθασε 164,2 εκ. λίρες ή 2,8% του ΑΕΠ, σε σχέση με 150,4% ή 2,7% του ΑΕΠ το 2000. Λόγοι για την αύξηση αυτή, είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών, με τη σημαντική από-επιτάχυνση στην αύξηση των κυβερνητικών εσόδων, που ήταν αποτέλεσμα του μειωμένου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Αλλού, στο ίδιο ένθετο και υπό τον τίτλο «Αύξηση εισαγωγών – μείωση εξαγωγών» αναφέρεται στη σύγκριση του πρώτου τετραμήνου του 2002 με την αντίστοιχη περίοδο το 2001, με αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο έφθασε στα 636.700.000 λίρες σε σύγκριση με 603.500.000 λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Σε μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης αναφέρεται η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στη τελευταία εξωτερική του σελίδα. Όπως γράφεται στο σχετικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του φόρου θέρμανσης και σημειώνεται ότι στη Κύπρο ανέρχεται στα 7 σεντ το λίτρο σε σύγκριση με 1 σεντ το λίτρο στις χώρες της ΕΕ.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» στην τελευταία εξωτερική της σελίδα και υπό τον τίτλο «Ξεσκονίζουν 8.000 έγγραφα για τις κομπίνες με τα αυτοκίνητα» αναφέρεται στην κομπίνα με τα πολυτελή αυτοκίνητα. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, για την εξάρθρωση της διεθνούς σπείρας που εξαπατούσε το δημόσιο με την πώληση πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία εισάγονταν από το εξωτερικό αποσυναρμολογημένα, με τη μορφή εξαρτημάτων. Οι τελωνειακές αρχές, προστίθεται, μελετούν ένα ογκωδέστατο φάκελο 8.000 εγγράφων, προκειμένου να προχωρήσουν στη σύλληψη όσων ενέχονται στην κομπίνα, ενώ οι έρευνες των τελωνειακών αρχών θα επεκταθούν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Ο υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, απέδωσε τα εύσημα στους λειτουργούς του τελωνείου, οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία, άρχισαν έρευνες με αποτέλεσμα την αποκάλυψη της απάτης.

Αλλού, στην πρώτη εξωτερική σελίδα της εφημερίδας, γράφει ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση μέχρι στιγμής για την (εξ-) αγορά των πρατηρίων ΒΡ, με την προσθήκη ότι οι διεργασίες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των διερευνητικών επαφών με διάφορους ενδιαφερόμενους.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο» αναφέρεται στις εκτιμήσεις του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκου Ρολάνδη, για το ενδεχόμενο πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Όπως σημειώνεται, ο κ. Ρολάνδης θεωρεί ότι τα προβλήματα για την κυπριακή οικονομία θα είναι σοβαρότερα, απ’ όσα προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.