You are here

Τύπος: Κρυφοί λογαριασμοί και δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα

03/07/2003 09:00
Στο περιθώριο των συνταρακτικών εξελίξεων στην τουριστική βιομηχανία – που έχει ως «θύμα» την οικονομία του τόπου με ανυπολόγιστες ακόμα τις συνέπειες – θέμα το οποίο αποτελεί την κεντρική είδηση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, κινούνται τα οικονομικά ένθετα του σημερινού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κάμψη δανείων σε ευρώ» γράφει ότι τάσεις καθήλωσης παρουσιάζει ο δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα των κυπρίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εξέλιξη αυτή «επιβεβαιώνει την επιτυχία των μέτρων που είχε λάβει η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) για να ελέγξει την αχαλίνωτη ροπή προς αυτής της μορφής τα δάνεια τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ η μείωση είναι οριακή – της τάξης του £0,2 εκατ. – η τάση του Απριλίου φαίνεται να συνεχίζεται και κατά το Μάιο, αφού σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, τις πρώτες τρεις εβδομάδες του μήνα ο δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα ήταν μειωμένος κατά £13 περίπου εκατομμύρια.

Αλλού, γράφει ότι κατά πλειοψηφία τα κοινοβουλευτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης του χρηματιστηρίου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Επενδύσεις αντί κρυφοί λογαριασμοί», γράφει πως σύμφωνα με το βουλευτή Μαρίνο Σιζόπουλο η παραχώρηση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο «φορολογικής αμνηστίας» θα τονώσει την εσωτερική επενδυτική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΚ ΕΔΕΚ, με το να φανερωθούν αυτά τα κρυμμένα κεφάλαια και με την καταβολή ενός πολύ μικρού – σχετικά – ποσοστού φορολογίας, τα κρατικά ταμεία θα έχουν ένα σημαντικό έσοδο με το οποίο θα μπορέσει (η κυβέρνηση) να χρηματοδοτήσει προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Και παράλληλα, τα κεφάλαια αυτά «υποχρεωτικά θα πρέπει να επενδυθούν», τονώνοντας με τον τρόπο αυτό την εσωτερική επενδυτική δραστηριότητα.

Αλλού, γράφει ότι επεκτείνεται κατά μια ώρα ο χρόνος διεξαγωγής των συναντήσεων στο ΧΑΚ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Δεν ισχύει ακόμα η συμφωνία εξαγοράς από την ΟΠΑΠ δύο κυπριακών εταιρειών στοιχημάτων» γράφει ότι η σχετική συμφωνία, θα έπρεπε να γνωστοποιηθεί από τον ΟΠΑΠ Ελλάδος, σύμφωνα με την νομοθεσία της Κύπρου. Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού Χριστόδουλος Τσιέλεπος, η παράβαση έγκειται στο γεγονός ότι η νομοθεσία μας προνοεί ότι σε περιπτώσεις εξαγορών, θα πρέπει σε διάστημα 7 ημερών να γνωστοποιηθεί η συμφωνία και να υποβληθούν τα δικαιολογητικά έγγραφα. Αν δεν γίνουν αυτά, η συμφωνία δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΠΑ, οι επιλογές της Επιτροπής είναι τρεις: 1) Να απορριφθεί η συμφωνία για λόγους προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού 2) Να εγκριθεί 3) Η συμφωνία να εγκριθεί υπό όρους, ώστε να διαφυλάσσεται ο υγιής ανταγωνισμός.

Αλλού, γράφει ότι αποδεχόμενος το διορισμό του στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, ο πρώην βουλευτής (ΔΗΣΥ) Σοφοκλής Χατζηγιάννης υπέβαλε την παραίτηση του από το ΔΣ της εισηγμένης Transoccer, που ασχολείται με τα στοιχήματα.