You are here

Τύπος: ΚΤ, «βρώμικο χρήμα», κενά στο νόμο για τους επενδυτές

19/04/2002 09:05
Τρία είναι τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό ημερήσιο οικονομικό τύπο. Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, το γνωστό θέμα με τα νομοσχέδια τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, οι προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για πάταξη του φαινομένου του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και, αναφορές περί των κενών στη νομοθεσία για την προστασία των επενδυτών. Η αύξηση της τιμής καυσίμων, προβάλλεται σε όλες τις εφημερίδες, στις εξωτερικές τους σελίδες.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πλήρης ανεξαρτησία Κεντρικής» αναφέρεται στην τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και του συντάγματος, για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων άσκησης της νομισματικής πολιτικής και την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με το Κοινοτικό Κεκτημένο, με τα οποία διασφαλίζονται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως γράφει το ρεπορτάζ, τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή και να καταστούν ενεργά μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Αλλού, αναφέρεται στη αύξηση κατά 2,5 σεντ (+0,25 σεντ ΦΠΑ) της λιανικής τιμής πώλησης των καυσίμων.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Εκστρατεία κατά βρώμικου χρήματος» γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβαίνει σε σοβαρές κινήσεις για την εξάλειψη του φαινομένου του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η Επιτροπή, με εγκύκλιο της προς όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία τα καλεί να υποβάλλουν ετήσια έκθεση για παρεμπόδιση του παράνομου φαινομένου. Συγκεκριμένα, στην έκθεση θα καταγράφονται τυχόν υποψίες ή και η πεποίθηση, μελών των χρηματιστηριακών γραφείων, για παράνομες συναλλαγές και δραστηριότητες.

Αλλού, γράφει ότι ο ΠΑΣΕΧΑ ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση, μέσω κομμάτων, στη Βουλή, για συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα αφορούν τους επενδυτές.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως τίτλο στο βασικό της θέμα «Στο προσκήνιο και πάλι η απουσία νομοθεσίας για προστασία των επενδυτών». Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, στο Συμβούλιο του ΧΑΚ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την υπόθεση της New Marathon, η οποία επαναφέρει τα θέματα της διαγραφής μιας εταιρίας, της αναστολής ή διακοπής διαπραγμάτευσης των τίτλων στο «πάτωμα», ενώ το Συμβούλιο εκτιμά, ότι απουσιάζουν μέθοδοι ταχείας κάλυψης των κενών που υπάρχουν.

Αλλού, γράφει ότι αυξημένες και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, καθώς και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2001, για την Κύπρο.