You are here

Τύπος: Κυπριακές φιλοδοξίες στην ΕΕ

28/01/2002 08:57
Η προοπτική δημιουργίας Ευρωμεσογειακής Τράπεζας Αναπτύξεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η μεγάλη επιθυμία της Κύπρου να καταστεί, η μόνιμη έδρα της, κυριαρχεί στην σημερινή ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» έχει ως βασικό θέμα της ημέρας, ότι η προχωρεί η δημιουργία Ευρωμεσογειακής Τράπεζας Αναπτύξεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός, ότι αντιδρούν Σουηδία και Ολλανδία. Όπως σημειώνεται μάλιστα, στο ρεπορτάζ, η Κύπρος επιθυμεί «διακαώς» να καταστεί η χώρα εκείνη, η οποία θα φιλοξενεί την έδρα της νέας τράπεζας, η οποία κατά τα φαινόμενα, θα διατηρεί σημαντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα είναι στηριγμένη στο μοντέλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Αλλού γράφει, ότι θα στοιχίσει 150 χιλιάδες λίρες η διεθνοποίηση του ΧΑΚ, σύμφωνα με σχετική πρόνοια που έχει περιληφθεί στους προϋπολογισμούς για το 2002. Αναφέρεται επίσης, στα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία τους πρώτους οκτώ μήνες, του 2001, το 50% των εισαγωγών (γύρω στα 865 εκ. λίρες, σε σύνολο 1,730 εκ. λιρών) προήλθαν από χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ προβάλλει και την ανακοίνωση της Louis Cruise Lines με την οποία εκφράζεται η διαφωνία της εταιρίας, για το πρόστιμο που της επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» προβάλλει στην πρώτη της σελίδα, τοις εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρία Ιωαννίδη, ότι «η κατάργηση του επιβατικού τέλους και των τελών προσγείωσης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για το μήνυμα Μάιο, αποτελεί την τελευταία σανίδα σωτηρίας για την τουριστική βιομηχανία». Επίσης, στην τελευταία εξωτερική σελίδα, γράφει ότι «παράνομα πρακτορεία ξένου συναλλάγματος» δρουν ανεξέλεγκτα στις τουριστικές περιοχές, «εν γνώσει των αρμοδίων, χωρίς κανένα περιορισμό και έλεγχο».

Στα κύρια πρωτοσέλιδα θέματα, της εφημερίδας «Αλήθεια» και υπό τον τίτλο «με το νι και με το σίγμα, θα καταγραφεί το σκάνδαλο και θα αποδοθούν ευθύνες» φιλοξενεί στο σχετικό ρεπορτάζ, δηλώσεις των βουλευτών Χρίστου Πουργουρίδη και Πρόδρομου Προδρόμου. Αναφέρεται επίσης, στην ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ με την οποία εκφράζει την πλήρη υποστήριξη του προς την επιτροπή Ελέγχου της βουλής «για την αποκάλυψη και πάταξη των υπευθύνων της χρηματιστηριακής απάτης και κομπίνας».