You are here

Τύπος: Κυπριακή οικονομία και οι συνέπειες από ένα πόλεμο στο Ιράκ...

03/01/2003 09:06
Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, σε σχέση και με το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ, κυριαρχούν στα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Το Ιράκ καθορίζει την οικονομία μας» αναφέρεται στην αισιοδοξία Τάκη Κληρίδη «υπό την αίρεση πολέμου στον Κόλπο». Το σχετικό ρεπορτάζ, καταγράφει αναλυτικά σε έκταση τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες, η κυπριακή οικονομία θα πάει καλύτερα υπό το δεδομένο ότι και η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ότι θα πάει καλύτερα σε σχέση με το 2002. Αναφορικά με το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ, το ρεπορτάζ σημειώνει την θέση Τάκη Κληρίδη ότι η Κύπρος αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας από την πορεία της οποίας «επηρεάζεται, αλλά δεν την επηρεάζει» και επομένως, σε περίπτωση εχθροπραξιών στο Ιράκ «θα είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι η κυπριακή οικονομία θα παραμείνει αλώβητη».

Αλλού, αναφέρεται στις αυξήσεις που συνεπάγεται η φορολογική μεταρρύθμιση για τους πολίτες μέσα στο 2003, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα και τις παροχές που την συνοδεύουν προς όφελος των φορολογούμενων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Θα ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους» προβάλλει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, θα υπάρξουν οπωσδήποτε αρνητικές επιδράσεις στην κυπριακή οικονομία. Γι αυτό και τα σενάρια και τα σχέδια που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στοχεύουν σύμφωνα με τον Τάκη Κληρίδη στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών που θα έχει ένας πόλεμος στο Ιράκ, στην κυπριακή οικονομία. Στο ίδιο ρεπορτάζ, καταγράφονται τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία για το 2002, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,8% όπως είχε προβλέψει και το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλού, γράφει ότι η BNP Paribas S.A. της Γαλλίας αναβαθμίζει την παρουσία της στη Κύπρο.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό της θέμα «Δυναμική η κυπριακή οικονομία, παρά το μικρό μέγεθος της, τονίζει η Επ. Οικονομικών», προβάλλοντας τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, σύμφωνα με τις οποίες η σχετική έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2003, παρά την προεκλογική της χροιά, «καταγράφει τα θετικά στοιχεία της κυπριακής οικονομίας». Αφού γίνεται αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του Τάκη Κληρίδη στις οποίες τόνισε ότι το υπουργείο του θα μελετήσει σε βάθος την έκθεση της βουλής, το ρεπορτάζ, αναφέρεται στην Έκθεση στην οποία, όπως σημειώνει, οι θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) επισυνάπτονται χωριστά από τις θέσεις της πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού είναι σαφώς διαφοροποιημένες από αυτές.

Αλλού, γράφει ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα και οι παροχές προσφέρουν ανακούφιση στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν από 1/1/2003 λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης.