You are here

Τύπος: Κυπριακό άρωμα σε λίστα με κρυφούς λογαριασμούς

20/11/2019 07:28

Η κατάργηση των ταμείων υγείας των ημικρατικών οργανισμών και των δήμων από τον Ιούνιο του 2020, το κυπριακό άρωμα σε λίστα με κρυφούς λογαριασμούς και το φρένο στα σενάρια για χαλάρωση των κριτηρίων στα δάνεια που βάζει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ταμεία υγείας με άλλο όνομα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η κατάργηση των ταμείων υγείας των ημικρατικών οργανισμών και των δήμων από τον Ιούνιο του 2020. Όπως αναφέρεται, την περασμένη Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε όπως οι οργανισμοί και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίσουν να παρέχουν στους εργαζόμενους, υπηρεσίες που δεν καλύπτει το ΓεΣΥ. Οι υπηρεσίες υγείας προς τους εργαζόμενους θα παρέχονται μέσω των ταμείων υγείας, τα οποία θα μετεξελιχθούν. Η πρόταση του υπουργικού προβλέπει τα εξής: «Οποιεσδήποτε υφιστάμενες συβάσεις ή και κανονιστικές υποχρεώσεις των οικείων οργανισμών και αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προς το προσωπικό τους, οι οποίες δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, δύναται να συνεχίσουν να παρέχονται, μέσω μετεξέλιξης των υφιστάμενων ταμείων υγείας σε ταμεία συμπληρωματικών παροχών ή άλλων διεργασιών, μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ των διοικήσεων των οργανισμών και εκπροσώπων των εργοδουμένων».

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι άλλη μια αρνητική απάντηση εισέπραξε η βουλή από του υπουργείο εργασίας για την επαναφορά του σχεδίου των ληξιπρόσθεσμων οφειλών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εισφορές τεσσάρων ταχυτήτων για παροχές υγείας
  • Στον χορό της πώλησης ακινήτων και η Alpha Real Estate
  • Έφεση Sharelink για τα €7,7 εκ.
  • «Χρυσές» επαύλεις – Στα €520 εκ. η αξία των πράξεων για ακίνητα πολυτελείας

Πολίτης

 «Με αέρα από τα Κέιμαν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το κυπριακό άρωμα σε λίστα με κρυφούς λογαριασμούς.  Όπως αναφέρεται, 272 εταιρείες από την Κύπρο περιλαμβάνονται σε διαρροή λίστας 1488 πελατών της Cayman National Bank και της Cayman National Trust της νήσου Μαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των 277 εταιρειών δηλώνει ως κύρια διεύθυνση ένα κτήριο γραφείων στη Λεμεσό. Η νέα διαρροή πατά στα χνάρια των Panama Papers και αποκαλύπτει ένα τραπεζικό δίκτυο με επίκεντρο τη θυγατρική της Cayman National Corporation στη νήσο Μαν. Σύμφωνα με τη διαρροή, η Cayman National ειδικεύεται στην υπεράκτια τραπεζική, τμήμα της παγκόσμιας βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που βοηθά πελάτες της, συχνά εξαιρετικά πλούσιους, να επενδύουν ανώνυμα μεγάλα ποσά αποφεύγοντας φορολογικές υποχρεώσεις.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, μιλώντας σε εκδήλωση του ροταριανού ομίλου Λευκωσίας Λήδρα, περιέγραψε έναν χάρτη πορείας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Υπέδειξε την ανάγκη ουσιαστικής προόδου και έστειλε μήνυμα στις μικρότερες τράπεζες της Κύπρου να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξαν οι μεγαλύτερες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πιο κοντά η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ελλάδα
  • Έφεση για τα €7,7 εκ. – Sharelink
  • Ρύθμιση οφειλών – Πρόταση νόμου για χρέη στο ΤΚΑ
  • Στα ψηλά οι μετοχές – Σε υψηλό 22 μηνών οι μετοχές στις διεθνείς αγορές

Χαραυγή

 «Φρένο στη χαλάρωση κριτηρίων για δάνεια βάζει ο διοικητής της ΚΤΚ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το φρένο στα σενάρια για χαλάρωση των κριτηρίων στα δάνεια που βάζει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ηροδότου προειδοποιεί τις τράπεζες με λήψη εποπτικών μέτρων σε περίπτωση που το παρακάνουν με τα δάνεια χαλαρώνοντας τα κριτήρια.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σχέδιο παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες προκειμένου να εξοφλήσουν τα δάνειας τους, ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σε συνεδρία της επιτροπής προσφύγων με θέμα την εξέταση του προϋπολογισμού του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών για το 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Sharelink: Έφεση για τις αποζημιώσεις στην οικογένεια Κίρζη
  • Κλιμάκωση απεργιακών μέτρων στον Άγιο Παντελεήμονα
  • ΑΚΕΛ: Έξι εισηγήσεις
  • «Όλα για τις τράπεζες»

Αλήθεια

 «Δάνεια €46 εκ. το 2020»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα δάνεια ύψους €46 εκ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το 2020.  Σε δηλώσεις της η διευθύντρια του φορέα Λουκία Ευσταθίου ανέφερε ότι τα δάνεια θα δοθούν μέσω του σχεδίου φερεγγυότητας για σπουδές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νέους επιστήμονες.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Energean προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Energean International στην κατάθεση προς τις αρμόδιες κυπριακές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αιτήσεων για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ηροδότου: Πάρτε παράδειγμα….
  • Νέο σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΤΚΑ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΛΕΙ ΑΝΤΡΟ: ΕΛΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Ο Νίκος Αναστασιάδης από το εξωτερικό παρεμβαίνει στο θέμα της κατασκοπείας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΜΕ ΤΟ ΒΑΝ Ο ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ Ο ΔΗΣΥ – Πληροφορίες για σχέσεις με ιδιοκτήτη εταιρείας παραγωγής κακόβουλου λογισμικού

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ – Ειδικά για ημικρατικούς θα καλύπτουν υπηρεσίες που δεν προσφέρει το ΓεΣΥ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟ ΒΑΝ