You are here

Τύπος: «Κυπροβαρόμετρο» - Αυξεντίου

26/04/2002 09:42
Τα πορίσματα της έρευνας στο «Κυπροβαρόμετρο», οι λόγοι που οδήγησαν το Υπουργικό Συμβούλιο στη μη έγκριση των μέτρων στήριξης του τουρισμού και οι απαντήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, αναφορικά με τις δηλώσεις βουλευτών, ύστερα από την επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Ελέγχου στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, είναι τα θέματα που απασχολούν τον σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Καθολική αποστροφή στο ΧΑΚ» αναφέρεται εκτενώς στα πορίσματα της έρευνας που παρατίθενται στο «Κυπροβαρόμετρο», ειδικότερα όσον αφορά τα χρηματιστηριακά δρώμενα. Στον υπότιτλο σημειώνεται ότι «μόλις το 1% των πολιτών θα αγόραζε σήμερα μετοχές» ενώ προστίθεται ότι: η αυξητική τάση στην αγορά τίτλων δημοσίων εταιριών, από 4% το 1996 στο 23% το 1999, μειώθηκε δραματικά το 2000 και το 2001, πέφτοντας στο 2% και 1% αντίστοιχα.

Αλλού, προβάλει την ανακοίνωση του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με την οποία «τα αποτελέσματα του α’ πρώτου τριμήνου για το 2002 θα είναι σαφώς μειωμένα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002».

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Η παραπληροφόρηση έπληξε τον τουρισμό» γράφει ότι στοιχεία τα οποία αποδείχθηκαν λανθασμένα, οδήγησαν το Υπουργικό Συμβούλιο στη μη έγκριση των μέτρων στήριξης. Τα στοιχεία δόθηκαν από τα γραφεία του ΚΟΤ στο Λονδίνο και έφτασαν στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τα παρουσίασε στη τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, φέρνοντας σε αμηχανία τον υπουργό Εμπορίου και οδηγώντας στην αναβολή της έγκρισης των μέτρων στήριξης του τουρισμού που είχε προτείνει ο Νίκος Ρολάνδης.

Αλλού, προβάλλει τις δηλώσεις Τάκη Κληρίδη, σύμφωνα με τις οποίες ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ θα διοριστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» φιλοξενεί δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, αναφορικά με τις δηλώσεις βουλευτών, ύστερα από την επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Ελέγχου στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας. Υπό τον υπέρτιτλο «Έγινε καταδολίευση, δεν έχει όμως σχέση με τις εξαγωγές συναλλάγματος» ο κ. Αυξεντίου επαναλαμβάνει τις υποδείξεις του ότι ο έλεγχος, πρέπει να γίνει στα βιβλία των εταιριών. Διευκρινίζει ότι η εξαγωγή προς το Βιετνάμ, αφορά ποσό 30 χιλιάδων λιρών για συνεργασία με τοπική εταιρία για την έκδοση λαχείου.

Αλλού, αναφέρεται στην έρευνα του ομίλου Λαϊκής «Κυπροβαρόμετρο» και γράφει ότι περισσότερη αισιοδοξία φέτος για τα οφέλη της Κύπρου από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».