You are here

Τύπος: Κύρια Αγορά και φορολογικές μεταρρυθμίσεις

26/11/2001 09:21
Προώθηση συνεργασίας ανάμεσα στα χρηματιστήρια Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Μαρόκου βρίσκεται στα σκαριά αφού θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των τεσσάρων χρηματιστηρίων στην Αθήνα το πιθανότερο περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Σε άλλα θέματα έχουμε τις εξελίξεις στην δημιουργία Κύριας αγοράς και την επικείμενη «μάχη» για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Αλλού έχουμε την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Αυστραλιανής κοινοπραξίας για απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Ολυμπιακή Αεροπορία μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της Axon Airlines.

«Διαβάθμιση» μέτρων για την Κύρια Αγορά

Με τίτλο «Κατεβαίνει ο πήχης για την Κύρια» φιλοξενεί ο «Φ» άρθρο του αναφορικά με την δημιουργία Κύριας αγοράς. Σύμφωνα με το άρθρο, τα κριτήρια για εισαγωγή εταιρείας στην αναβαθμισμένη αγορά έχουν αλλάξει σημαντικά αφού κρίνονται ως πιο «χαλαρά». Μερικές από τις αλλαγές αφορούν την χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας ως κριτήριο για ένταξη στην Κύρια αγορά η οποία από £50 εκ. έχει μειωθεί στα £20 εκ. ενώ έχουν μειωθεί και τα απαιτούμενα ποσοστά διασποράς των μετοχών όπως και ο αριθμός μετόχων. Αναμένεται ότι στην αναβαθμισμένη αγορά θα συμμετέχουν περίπου 30 εταιρείες ενώ δικαίωμα συμμετοχής δεν θα έχουν οι επενδυτικές εταιρείες και όσες εταιρείες έχουν ως κύρια πηγή εισοδημάτων τις επενδύσεις σε κινητές αξίες.

Κυβέρνηση VS αντιπολίτευσης για τα φορολογικά

Την ερχόμενη Τετάρτη ρίχνονται στη «μάχη» για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα. Κύριος σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι η απλούστευση του φορολογικού μας συστήματος και η αναδιάρθρωση του σε μηδενική βάση για το κράτος. Πάντως, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, εν’ όψει της Ευρωπαϊκής μας πορείας και της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, εάν αποκτηθεί πλειοψηφική υποστήριξη, να υπάρξουν και κάποια κέρδη για το κράτος. Η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για αναδιάρθρωση του φορολογικού μας συστήματος προκάλεσε πολλές αντιδράσεις σε κύκλους της αντιπολίτευσης. Αυτά αναφέρει για το θέμα ο «Φ», ενώ η «Αλήθεια» φιλοξενεί δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κ. Μ. Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι θα ζητήσει από τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή των αντιπροτάσεων ή τροποποιήσεων στις οποίες έχουν προβεί οι βουλευτές. Αυτό, όπως δήλωσε, θα βοηθήσει σε μια «ουσιαστική και αποδοτική» συζήτηση, αφού θα «αποφευχθεί το αλαλούμ στη συζήτηση».

Προώθηση τετραμερούς συμμαχίας χρηματιστηρίων

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των χρηματιστηρίων της Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Μαρόκου με σκοπό την προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων. Η συνεργασία, όπως αναφέρει η «Σημερινή», προσδοκά να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις συγχωνεύσεις Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τρόπους προώθησης της «συμμαχίας» και την δημιουργία κοινού δείκτη, όπως επίσης και τις εξελίξεις στην διεθνή οικονομία.

Σε άλλα θέματα έχουμε τις προβλέψεις των ξενοδόχων για επιδείνωση της κατάστασης, αφού τα ξενοδοχεία μας θα πληγούν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που αρχικά υπολογίστηκε από την Στατιστική Υπηρεσία. Ο λόγος είναι η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο. Σε μια άλλη εξέλιξη για το ίδιο θέμα έχουμε τα πυρά του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για κωλυσιεργία και απροθυμία που επιδεικνύει στη λήψη μέτρων για ένα «πολύ ζωτικό τομέα της Κυπριακής Οικονομίας».

Αναφορά από τον οικονομικό τύπο γίνεται και στο θέμα των καυσίμων με τις δηλώσεις του Μ. Κυπριανού, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για τεχνάσματα προς αποφυγή της μείωσης της λιανικής τιμής των καυσίμων υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε συνεννοηθεί με την Bουλή.