You are here

Τύπος: Κυριαρχεί το Ευρώ

03/01/2002 09:10
Η πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του Ευρώ και οι ισχυρισμοί του συνδέσμου επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ εναντίον όλων όσοι, ασχολήθηκαν ή εξακολουθούν να ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά δρώμενα, αρχής γενομένης, κυριαρχούν στις ειδήσεις του οικονομικού τύπου.

Στο ένθετο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» του Φιλελεύθερου, κυρίαρχο θέμα υπό τον τίτλο «Κύκλος διαφθοράς και κλοπής» είναι οι ισχυρισμοί του συνδέσμου επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ κατά πάντων. Για όλους όσοι, δηλαδή, ασχολήθηκαν ή εξακολουθούν να ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά δρώμενα, αρχής γενομένης από τους μεγαλοχρηματιστές, δημόσιες εταιρίες, αξιωματούχους τραπεζικών ιδρυμάτων και του ΧΑΚ, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και για πρόσωπα που κατέχουν πολιτικές και πολιτειακές θέσεις, όπως ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Άλλες ειδήσεις, στο ένθετο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» του Φιλελευθέρου, είναι το αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε κατά την χθεσινή πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρία του 2002, την «πρώτη μέρα» συναλλαγής του Ευρώ στις χώρε της ευρωζώνης. Η Θεανώ Θειοπούλου αναφέρεται στις έξη νέες εταιρίες οι οποίες ετοιμάζονται να εμφανιστούν στο «πάτωμα» τους πρώτους μήνες του 2002 και οι οποίες ολοκλήρωσαν την κατάθεση της υποβολής του ανεξάρτητου ελέγχου due diligence. Οι εταιρίες αυτές είναι οι Kythreotis Holdings, Investylia, L.P. Transbeton. Alfa Concrete, A&P (Andreou& Paraskevaides) Enterprises και Athos Diamond Center.

Στο οικονομικό ένθετο της «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ» το πρώτο θέμα, υπό τον τίτλο «Καλό... ξημέρωμα για το ευρώ» αφορά την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του Ευρώ, στις 12 χώρες της ευρωζώνης, με το οποίο χαρακτηρίζεται θετική η πορεία του νομίσματος την πρώτη εργάσιμη μέρα του έτους. Σε άλλες στήλες, αναφέρεται στις δηλώσεις του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέντρο Σόλμπες, ο οποίος χαρακτήρισε επιτυχή την εισαγωγή του ευρώ. Αναφέρεται επίσης, στο πολύκροτο θέμα της παγιοποίησης των δανείων και σημειώνει ότι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου ενδεχομένως να διαφοροποιήσει τη σημερινή κατάσταση. Ο Ανδρέας Θεοφυλάκτου, αναφέρει ότι ύστερα από τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστειών σε τράπεζες, πιθανόν να συζητηθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, το θέμα της προστασίας των τραπεζικών υπαλλήλων, της ασφάλειας των χρημάτων που αποταμιεύονται καθώς και των ίδιων των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Στην «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ» Αλήθεια, πρώτο θέμα υπό τον τίτλο «Μπήκε ο μήνας της κάθαρσης» ο Γιώργος Κυριάκου γράφει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το ΧΑΚ και σημειώνει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα παραστεί σήμερα σε συνεδρία της ίδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Αναφέρεται επίσης στους ισχυρισμούς/καταγγελίες του ΠΑΣΕΧΑ και προσθέτει ότι ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες σελίδες τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής. Και «Αλήθεια» καταγράφει την άρνηση χρηματιστών να καταθέσουν στοιχεία ενώπιον αρμοδίων επιτροπών της βουλής, επικαλούμενοι το χρηματιστηριακό απόρρητο, προσθέτοντας επίσης, ότι επί του θέματος ζητήθηκε νομική συμβουλή από το Γενικό Εισαγγελέα.

Άλλες ειδήσεις στην «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ» Αλήθεια, αφορούν τον διορισμό του Επιτρόπου Τηλεπικοινωνιών, στην πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του Ευρώ και σε σχετικές δηλώσεις εντός και εκτός Κύπρου, παραγόντων που χαιρέτισαν την εισαγωγή του ως ιστορικό γεγονός. Αναφέρεται επίσης, στους ισχυρισμούς του ΠΑΣΕΧΑ εναντίον της Τράπεζας Αναπτύξεως, σύμφωνα με τους οποίους, η Τράπεζα «αγόρασε μετοχές εταιρίας σε τιμή κοντά στις 4 λίρες, τις οποίες προηγουμένως είχε πωλήσει η ίδια σε ομάδα ατόμων, προς 0.40 σεντ».