You are here

Τύπος: Κυριαρχούν Λυκούργος Κυπριανού και GLC

16/10/2002 09:15
Το ενδιαφέρον του οικονομικού τύπου σήμερα, μονοπωλεί, όπως είναι φυσικό, η χθεσινή δραματική εξέλιξη στην εταιρεία «Global Consolidator Ltd», πρώην L.K. Globalsoft, με τη σύλληψη του Εκτελεστικού Προέδρου της Λυκούργου Κυπριανού, εξέλιξη που οδήγησε το Συμβούλιο του ΧΑΚ στην απόφαση να αναστείλει για σήμερα τη διαπραγμάτευση των τίτλων της στο «πάτωμα».

Με την είδηση, ασχολείται και στα πρωτοσέλιδα ολόκληρος ο έντυπος τύπος, με την εφημερίδα «Η Σημερινή» να το επιλέγει ως κύρια πρωτοσέλιδη είδηση της.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Κόκκινο φως στην G. Consolidator» αναφέρεται στο ιστορικό της χθεσινής μέρας γύρω από το θέμα. Με επίτιτλο «Εκτός πατώματος η μετοχή μετά τη σύλληψη του Λ. Κυπριανού», η εφημερίδα επισημαίνει παράλληλα, ότι στην πρώτη της αντίδραση η GLC αμφισβητεί έντονα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, τις ενέργειες της αστυνομίας κάνοντας λόγο ότι πίσω από το όλο θέμα κρύβονται σκοπιμότητες. Σημειώνεται ακόμη, η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου του ΧΑΚ Παύλου Σαββίδη, με την οποία απέρριψε ότι το Συμβούλιο είχε έρθει σε συνεννόηση με την Αστυνομία, ώστε η σύλληψη Κυπριανού να γίνει μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίας στο ΧΑΚ.

Στο ρεπορτάζ, καταγράφεται και η πορεία χθες, στη χρηματιστηριακή συνεδρία της εταιρείας «Global Consolidator Ltd» προτού συλληφθεί ο κ. Κυπριανού, η οποία κινήθηκε έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη 8,11% με τη τιμή της να διαμορφώνεται στα 8 σεντ.

Αλλού, προβάλλει τις δηλώσεις που έκανε στη Stockwatch, ο Αντρέας Χαραλάμπους, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά σημαντικό, με πρακτική σημασία για την πορεία ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ΕΕ, τον υψηλό δείκτη του βιοτικού επιπέδου που παρουσιάζει η Κύπρος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat) αναφορικά με το ΑΕΠ στις υποψήφιες για ένταξη χώρες για την περίοδο μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» ασχολείται με τις εξελίξεις στην εταιρεία «Global Consolidator Ltd» στην κύρια πρωτοσέλιδη είδησή της. Υπό τον υπέρτιτλο «Θύελλα με Λυκούργο» γράφει ότι ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες η σύλληψη του Εκτελεστικού Προέδρου της GLC. Όπως υποστηρίζεται από το ρεπορτάζ, οι υποθέσεις που διερευνώνται εναντίον του κ. Κυπριανού αφορούν «τη συνομωσία για καταδολίευση και εξασφάλιση εγγράφου από την Κεντρική Τράπεζα, με σκοπό την εξαγωγή συναλλάγματος με ψευδείς παραστάσεις». Η σύλληψη Κυπριανού, στηρίχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε δύο σημεία (από τα επτά) τα οποία αναφέρονται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2001: 1) H Εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει ικανοποιητικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι πωλήσεις της LK Globalsoft.com (North Africa) Ltd είναι πραγματικές (bona fide) και ότι αυτές έγιναν με βάση τη συνήθη εμπορική πρακτική (arms length) και ως αποτέλεσμα να τεκμηριώνουν επαρκώς τις πωλήσεις και το κέρδος της για το έτος 2000.
2) Η Εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει ικανοποιητικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι εξαγορές των Βουλγαρικών θυγατρικών εταιρειών Express Consult JSC και Comsyst AD ήταν πραγματικές (bona fide) και ότι αυτές έγιναν με βάση τη συνήθη εμπορική πρακτική (arms length).

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» κύριο θέμα αποτελούν οι εξελίξεις στο θέμα του σκανδάλου στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου, με τον Γραμματέα του Ταμιευτηρίου να επιρρίπτει σαφέστατες ευθύνες στον πρόεδρο του ΣΤΠ, βουλευτή Νίκο Πιττοκοπίτη, ότι γνώριζε περί της εγγραφής ιδιωτικών εταιρειών ως μελών του Ταμιευτηρίου.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στην πρώτη εξωτερική της σελίδα, ασχολείται με την υπόθεση «Global Consolidator Ltd» υπό τον υπέρτιτλο «Σύλληψη βόμβα του Λυκούργου Κυπριανού», με την επισήμανση ότι εναντίον του κ. Κυπριανού διερευνώνται τα αδικήματα της συνομωσίας με σκοπό την καταδολίευση και την εξασφάλιση εγγράφου από την Κεντρική Τράπεζα, για εξαγωγή συναλλάγματος με ψευδείς παραστάσεις.

Το ίδιο θέμα αποτελεί το βασικό θέμα και στο ένθετο «Οικονομική» της ίδιας εφημερίδας, με αναφορές σε αυτό το ρεπορτάζ, στην απόφαση του Συμβουλίου του ΧΑΚ να αναστείλει για σήμερα τη διαπραγμάτευση των τίτλων της GLC στο χρηματιστήριο. Προβάλλεται επίσης και η ανακοίνωση της εταιρείας, με την οποία αμφισβητεί έντονα τόσο την έρευνα που διεξήγαγε χθες η αστυνομία στα Γραφεία της GLC στο Στρόβολο, όσο και το ένταλμα σύλληψης του Λυκούργου Κυπριανού. Στο σχετικό ρεπορτάζ, καταγράφονται επίσης, τα επτά σημεία της ανακοίνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά της εταιρείας, στις 17 Δεκεμβρίου 2001.

Αλλού, γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, θεωρεί αναγκαία την υιοθέτηση από την πολιτική ηγεσία του Blue – Print.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.