You are here

Τύπος: Κυριαρχούν «πυραμίδες» και το μέτωπο ΜΙ – Εφόρου Ασφαλίσεως

06/03/2003 09:08
Δύο θέματα κυριαρχούν στο σημερινό οικονομικό τύπο. Αφενός η διάτρητη νομοθεσία που επιτρέπει σε εταιρείες να λειτουργούν ως τράπεζες «προσφέροντας επενδυτικά σχέδια υψηλών αποδόσεων αποσπώντας χρήματα από ανυποψίαστους επενδυτές. Αφετέρου, δε περίοπτη θέση καταλαμβάνει το «θολό» σκηνικό γύρω από την άδεια λειτουργίας της Marketrends Insurance.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Δεμένα τα χέρια των Αρχών» γράφει ότι είναι διάτρητη η νομοθεσία σχετικά με την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι εταιρείες «πυραμίδες» που λειτουργούν ως τράπεζες αποσπώντας χρήματα από ανυποψίαστους επενδυτές. Το σχετικό ρεπορτάζ, αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής για ένα θέμα που επανήλθε στην επικαιρότητα ύστερα από ερώτηση βουλευτή και μέσα από πληροφορίες που φέρουν συγκεκριμένη εταιρεία να δραστηριοποιείται με τη μέθοδο της «πυραμίδας» στην επαρχία Λεμεσού. Για την υπόθεση και το γενικότερο φαινόμενο της εκμετάλλευσης ανυποψίαστων και αφελών πολιτών, όλες οι αρμόδιες αρχές που παρακολουθούν στενά το θέμα - Κεντρικής Τράπεζας, Κεφαλαιαγοράς, Γενικής Εισαγγελίας, ΜΟΚΑΣ – προειδοποιούν το κοινό πως όταν αυτές οι εταιρείες διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στα συμβόλαια που συνάπτουν, εγκαταλείπουν τη χώρα, (όπως αποδείχθηκε σε Αλβανία, Ελλάδα, Ρουμανία) αφήνοντας οικονομικά εκτεθειμένους χιλιάδες επενδυτές.

Αλλού, γράφει ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ολοκληρωτικά το σκηνικό γύρω από
την κατάσταση της Marketrends Insurance, αφού το μεν υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την έφεση της εταιρείας εναντίον της Εφόρου Ασφαλίσεως που δεν της χορήγησε άδεια λειτουργίας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών, από την άλλη όμως, η Έφορος Ασφαλίσεως εμμένει στη θέση της ότι η Marketrends Insurance δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Το θέμα αυτό αποτελεί το βασικό θέμα στο οικονομικό ένθετο της Αλήθειας. Συγκεκριμένα, το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Χαρτοπόλεμος, αμφισβητήσεις και σύγχυση για την άδεια της MFS» γράφει ότι Χρηματιστήριο και ΕΚ παρακολουθούν από κοντά την πορεία της διαφωνίας μεταξύ εταιρείας και Εφόρου Ασφαλίσεως. Το σχετικό ρεπορτάζ, καταγράφει τις θέσεις των δύο πλευρών όπως διατυπώνονται μέσα από τις σχετικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν.

Αλλού, γράφει ότι δεν είναι μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης που εντοπίζει ελλείψεις στο ισχύον Δίκαιο της Απόδειξης που δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα στην τεκμηρίωση υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚ Μάριος Κληρίδης, ο οποίος τόνισε ενώπιον της βουλής, ότι τα κενά του νόμου επιτρέπουν παραπλάνηση μετόχων μέσα από τις «φουσκωμένες» προβλέψεις για κέρδη.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Βραχνάς τα προβληματικά δάνεια» γράφει ότι αποτελεί βρόγχο για τις τράπεζες το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως προς το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων τους όπως διαφαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα του 2002. Όπως προστίθεται, κατά το 2002 η κατάσταση επιδεινώθηκε επικίνδυνα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ ως λόγοι για την αυξητική τάση διαγράφονται: Πρώτον, η κάμψη της κυπριακής οικονομίας, με αποτέλεσμα συγκεκριμένοι κλάδοι της επιχειρηματικής δραστηριότητας να ενέχουν κινδύνους. Δεύτερον, οι νέες οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας περί αναστολής των τόκων.

Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναζητεί οικονομική ανεξαρτησία, ενώ το ρεπορτάζ για τη διαφορά μεταξύ Marketrends Insurance και Εφόρου Ασφαλίσεως, το στεγάζει κάτω από τον τίτλο «Χωρίς άδεια η ΜΙ υποστηρίζουν υπουργείο – Έφορος Ασφαλίσεως».