You are here

Τύπος: Κυβέρνηση μόνη για εγγυήσεις

20/04/2021 06:32

Το «κομματικό» και όχι κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ. που θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην ολομέλεια της βουλής, το ενδιαφέρον για το νέο ομόλογο δευτεροβάθμιου κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου και το ψήφισμα που ετοιμάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Κυβέρνηση μόνη για εγγυήσεις»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το «κομματικό» και όχι κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ. που θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην ολομέλεια της βουλής. Όπως αναφέρεται, παρά τις διαφωνίες της κυβέρνησης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτίθενται να αλλάξουν τα φώτα στο νομοσχέδιο με τροπολογίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει για την ώρα πρόθεση από το υπουργείο οικονομικών να το αποσύρει. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνεται, διατηρεί το δικαίωμα να μην υπογράψει τον νόμο και να μην τον θέσει σε ισχύ, αν το τελικό κείμενο δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές της εφημερίδας, πάνω από το 50% των κυπρίων πελατών τους δεν είχαν επηρεασμό εισοδημάτων λόγω της πανδημίας και αυτό τους παρείχε την ευχέρεια για κάποια επένδυση, μέσω της σύναψης στεγαστικού δανείου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πίεση στον εισαγγελέα να μείνει μακριά από το πόρισμα
  • Κάνει την ανήξερη η κυβέρνηση για τους ακάλυπτους συγγενείς
  • Πέντε αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών
  • «Κόλπα» αντιπολίτευσης για αλλαγές στις εκποιήσεις

Πολίτης

 «Συνωστισμός για το ομόλογο της Τρ. Κύπρου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το ενδιαφέρον για το νέο ομόλογο δευτεροβάθμιου κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ισχυρό ενδιαφέρον από πέραν των 140 θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι κάλυψαν τέσσερις φορές το ζητούμενο ποσό προσφέροντας πέραν του €1 δισ. για το νέο ομόλογο της τράπεζας, με επιτόκιο 2,5% χαμηλότερο από την προηγούμενη φορά, ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την τράπεζα. Η άνετη έξοδος της Τράπεζας Κύπρου στις αγορές αντανακλά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην τράπεζα και στον τραπεζικό τομέα ευρύτερα, αλλά και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο ανήλθαν σε 8.811, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 84,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι τροπολογίες θα κρίνουν πολλά
  • Αξιοποιεί το Blockchain – ΣΕΛΚ

Χαραυγή

 «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει…. με ασυμβίβαστο οι Σαββίδης - Αγγελίδης»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το ψήφισμα που ετοιμάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κόμματα θα αναθέσουν επίσης την εξέταση των ενδεχόμενων αδικημάτων συλλογικά στους εισαγγελείς της Νομικής Υπηρεσίας, αντί στον γενικό εισαγγελέα, οι οποίοι διετέλεσαν και οι δύο μέλη του υπουργικού και ως εκ τούτου «στερούνται αντικειμενικής αμεροληψίας», αφού συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων για παράνομες ή/και παράτυπες πολιτογραφήσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων με στόχο την προστασία των δανειοληπτών αναμένεται να επιφέρει η αντιπολίτευση την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρία της ολομέλειας της βουλής.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Μεθόδευσαν στα μουλωχτά ιδιωτικοποίηση, αλλά πιάστηκαν στα πράσα

Αλήθεια

 «Ελπίδες ΥΠΟΙΚ για έγκριση του νομοσχεδίου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ελπίδα που εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών ότι η βουλή θα ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Ο κ. Πετρίδης δήλωσε πως έστω και αργά, η Κύπρος η οποία ήταν η πρώτη χώρα που κατέθεσε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ας είναι και η τελευταία που θα το εφαρμόσει.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στις αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των χωρών από τις οποίες θα φθάνουν οι επισκέπτες στην Κύπρο που αποφάσισε η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης του υπουργείου υγείας.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυτές είναι οι απολαβές των διευθυντών
  • Με το δεξί η επιστροφή στις αγορές – Τράπεζα Κύπρου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ Γ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ – Εκλογές: Η κυβέρνηση προωθεί τροποποίηση για διατήρηση των ονομάτων του 2016

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ… ΑΝΑΣΤΑΣΗ! – Η αύξηση των κρουσμάτων έφερε εκνευρισμό και ρωγμές στη σχέση υπουργού υγείας – επιδημιολόγων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ – Άλλο νομοσχέδιο κατατέθηκε και άλλο θα ψηφίσει την Πέμπτη η αντιπολίτευση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ… ΜΕ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΙ ΣΑΒΒΙΔΗΣ – ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ – Κωλύονται να λάβουν αποφάσεις για το ενδιάμεσο πόρισμα «χρυσών» διαβατηρίων