You are here

Τύπος: A la carte εφάρμοζαν νόμους και κριτήρια

28/04/2021 06:34

Το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις είναι το θέμα που πρωτοστατεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «A la carte εφάρμοζαν νόμους και κριτήρια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Όπως σημειώνεται, ακόμα και η ερευνητική μοιάζει να μην είναι απόλυτα βέβαιη για τον αριθμό των κατ’ εξαίρεση διαβατηρίων που δόθηκαν σε επενδυτές, επιχειρηματίες, συγγενικά τους πρόσωπα και διευθυντικά στελέχη εταιρειών, καθώς επιβεβαιώθηκε πως επικρατούσε το απόλυτο αλαλούμ, χωρίς καν ένα αξιόπιστο μητρώο αιτητών και πολιτογραφηθέντων. Σύμφωνα με την επιτροπή, την περίοδο 1.1.2007 – 29.2.2008 επί προεδρίας Παπαδόπουλου εγκρίθηκαν 5 πολιτογραφήσεις. Την περίοδο 1.3.2008 -  28.2.2013, επί προεδρίας Χριστόφια εγκρίθηκαν 228 πολιτογραφήσεις και την περίοδο 1.3.2013 – 17.8.2020, επί προεδρίας Αναστασιάδη εγκρίθηκαν 6,546 πολιτογραφήσεις. Με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος ξεκαθάρισε ότι όλες οι πολιτογραφήσεις διευθυντικών στελεχών εταιρειών που επένδυσαν στην Κύπρο, πχ Wargaming, καζίνο, μαρίνα Αγίας Νάπας, έγιναν παράνομα καθώς δεν προβλέπονταν από κανένα νόμο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οκτώ αντί εφτά ειδικά σχέδια στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας θα τρέξει τελικά τον Απρίλιο το υπουργείο εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναστασιάδης, Δημητριάδης και Αγγελίδης απροβίβαστοι στη δεοντολογία
  • Έσβησε όλο το κεφάλαιο για τις διαμαρτυρίες της ΕΕ για το ΚΕΠ
  • Κατάθεση Καούλλα: «Ερευνούσαμε» τους αιτητές μόνο μέσα από το Google
  • Δεν μας τα είπε καλά ο Νουρής για το Al Jazeera

Πολίτης

 «Κόλπο γκρόσο οι ‘συλλογικοί επενδυτές’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ενδιάμεση έκθεση της ερευνητικής επιτροπής που συστάθηκε για διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση, από τους φακέλους που μελέτησε η ερευνητική επιτροπή, οι πάροχοι υπηρεσιών ομαδοποιούσαν πέντε τυχαίους ενδιαφερόμενους επενδυτές με διαφορετικές επενδύσεις ώστε αθροιστικά η συνολική επένδυση να φθάνει τα 12,5 εκ. ευρώ, για να κάνουν χρήση των χαμηλότερων οικονομικών επενδυτικών ορίων (αντί 5 εκ. ευρώ, 2 εκ. ευρώ). Μάλιστα, στην ενδιάμεση έκθεση αναφέρεται ότι στα κριτήρια του επενδυτικού σχεδίου ημερομηνίας 19.3.2014 περιλαμβανόταν η επιφύλαξη ότι αν οι επενδυτές συμμετείχαν σε «συνολική συλλογική επένδυση» αξίας πέραν των 12,5 εκ. ευρώ η αξία της επένδυσης θα μειώνονταν ακόμα περισσότερο στα 2 εκ. ευρώ ανά επενδυτή.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το καλοκαίρι αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά στους ιδιοκτήτες τους οι παραθαλάσσιες επαύλεις και οι επαύλεις στο τεχνητό νησί της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Χαραυγή

 «’Ο πρόεδρος μου ζήτησε να σου στείλω τα ονόματα’»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» της Χαραυγής είναι οι αποκαλύψεις για τον πρόεδρο Αναστασιάδη και στενούς του συνεργάτες που περιλαμβάνει το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια. Το πόρισμα επιβεβαιώνει ότι παραχωρήθηκαν εκατοντάδες διαβατήρια με τη μέθοδο του «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», αφού επισημαίνεται ότι τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και άλλα πρώην και νυν μέλη του υπουργικού τα οποία συνδέονταν με μεσάζοντες «δεν δήλωναν οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο συμφέρον τους στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πολύ μεγαλύτερες είναι οι διαστάσεις του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, περισσότερα από τα μισά δόθηκαν παράνομα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε στο πόρισμα για τα «χρυσά» διαβατήρια
  • Μείζον θέμα για τον βοηθό γενικό εισαγγελέα
  • Ξεκίνησε η διαδικασία για τα επιδόματα Απριλίου
  • Αυξάνονται οι εισφορές προς την ΕΕ λόγω Brexit

Αλήθεια

 «Ανακοίνωσε τα ειδικά σχέδια Απριλίου για την Covid19»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα ειδικά σχέδια του υπουργείου εργασίας για τον κορωνοϊό. Όπως αναφέρεται, ξεκίνησε χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα ειδικά σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του υπουργείου εργασίας για την περίοδο από την 1η Απριλίου 2021 μέχρι και την 30η Απριλίου 2021. Σημειώνει επίσης ότι η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα ειδικά σχέδια για την περίοδο από 1η Απριλίου 2021 μέχρι την 30η Απριλίου 2021 είναι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 10 Μαΐου 2021.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι συνολικά 88 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αδειοδοτήθηκαν για παροχή επενδυτικών υπηρεσιών με το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης που θέσπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπάρχουν εταιρείες που μπορεί να μην επαναλειτουργήσουν – Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων
  • Να διατηρήσουμε βιώσιμο τον αγροτικό τομέα – Υπουργός γεωργίας
  • Παραδίδονται σταδιακά οι επαύλεις στους ιδιοκτήτες – Μαρίνα Αγίας Νάπας
  • Κατεδαφίστηκαν όλες οι δεξαμενές της εταιρείας Ελληνική Πετρέλαια – Λάρνακα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ: ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΥΣΗ – Γενεύη: Αντί την Πέμπτη η διάσκεψη ενδέχεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ – Σημάδια περιορισμένης συναντίληψης στη Γενεύη – Παρατείνεται εκτός απροόπτου μέχρι και την Παρασκευή η «5+1»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΔΕΙΞΗ «ΚΡΑΤΟΥΣ» ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ – Ο Τατάρ πήγε στις συναντήσεις με τον «πρωθυπουργό» και τον «υπεξ» του καθεστώτος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ» - Αποκαλυπτική επιστολή παρέμβασης Αναστασιάδη προς υπουργούς για «χρυσά» διαβατήρια