You are here

Τύπος: Λαϊκή, εγγυητές δανείων και SFS – WKH

22/11/2002 09:24
Τρία θέματα απασχολούν κυρίως, τη θεματολογία του σημερινού οικονομικού τύπου. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου του Ομίλου Λαϊκής, οι δύο νομοθεσίες που προωθούνται στη βουλή για την προστασία των εγγυητών δανείων και η απόφαση του ΧΑΚ για τη SFS.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο βασικό του θέμα με τα αποτελέσματα του 9μήνου του Ομίλου Λαϊκής. Υπό τον τίτλο «Λαϊκή: Θετικά υπό τις περιστάσεις» γράφει ότι από τα αποτελέσματα της Λαϊκής δόθηκε «μια γεύση των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην αγορά και συνέπεσαν με τη μείωση των επιτοκίων, την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής και παγκόσμιας οικονομίας, τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων».

Το κέρδος από εργασίες, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων προσωπικού ανήλθε στα £50,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 2,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το κέρδος πριν από τη μεταφορά από το αποθεματικό επανεκτίμησης επενδύσεων ανήλθε στα £12,3 εκατ. σε σύγκριση με ζημιά £9,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Δύο στοιχεία αποτελούν το αδύνατο σημείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, των αποτελεσμάτων της Λαϊκής: Πρώτον, οι αυξημένες (κατά 71,2% σε σχέση με πέρσι) πρόνοιες για επισφαλείς απαιτήσεις που έφθασαν τα £20,2 εκατ. και δεύτερον, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων τα οποία αντιπροσωπεύουν το 63% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου, σημειώνοντας αύξηση 16,8% ή ποσό ύψους £56,3 εκατ.

Αλλού, γράφει ότι στο 70% ανέρχονται οι πιθανότητες για να μπει η Κύπρος στην ΟΝΕ μέχρι το 2007.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Νέο στάτους για τους εγγυητές» γράφει ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών προωθεί δύο σχέδια νόμου για την προστασία των εγγυητών δανείων. Με τα δύο νομοσχέδια σκοπείται η θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να αποτραπεί η άμεση παραπομπή των εγγυητών ενώπιον της Δικαιοσύνης, προτού ακόμα επιβληθούν κυρώσεις στους πρωτοφειλέτες. Με δεύτερο νομοσχέδιο που προώθησε η Νομική Υπηρεσία καθορίζεται η αποξένωση ή μεταβίβαση περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς, της πώλησης, της ενεχυρίασης ή της υποθήκευσης της.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, παρουσιάζεται η θέση της Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία, η ειδική προστασία που θα πρέπει να παρέχεται στους εγγυητές δεν θα πρέπει να επεκταθεί στους ιδιοκτήτες εταιρειών. Η ΚΤ υποστηρίζει ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει πρόνοια που θα εγγυάται ανεξάρτητη νομική συμβουλή και ζητείται η αφαίρεση του σχετικού άρθρου που αναφέρει ότι αποξένωση περιουσίας από πρωτοφειλέτη σε συγγενικό πρόσωπο, δεν συνιστά πράξη καταδολίευσης.

Αλλού, γράφει ότι θα δοθούν εκατομμύρια λίρες για την ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα «Αποδοχή υπό όρους και όχι απόρριψη η απόφαση του ΧΑΚ για τη SFS». Στο ρεπορτάζ καταγράφονται παράπονα του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας Χριστόδουλου Έλληνα για το γεγονός ότι η απόφαση του Συμβουλίου διέρρευσε σε μερίδα του Τύπου προτού καν ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Γράφει ακόμη, ότι η απόφαση της SFS θα δοθεί στο Συμβούλιο του ΧΑΚ εντός 7 ημερών σύμφωνα με την προθεσμία που έχει μέσα από την απόφαση, τεθεί. Στο ρεπορτάζ, προστίθεται ολόκληρη η απόφαση του Συμβουλίου του ΧΑΚ για την πρόταση εξαγοράς της εταιρίας WKH από τη ShareLink F.S.

Αλλού, γράφει ότι στα £12,3 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της Λαϊκής το 9μηνο του 2002.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.