You are here

Τύπος: «Λαπέρτα»... παρενέργειες

10/07/2002 09:18
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Λαπέρτας, που αφορά την επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές από εταιρία μη εισηγμένη στο χρηματιστηρίου, μονοπωλεί σήμερα το ενδιαφέρον του τύπου, τόσο τις οικονομικές σελίδες όσο και τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στη πρώτη εξωτερική σελίδα και υπό τον τίτλο «Μπλόκαρε η επιστροφή 250 εκ. λιρών» και υπότιτλο «Μαρκίδης: συνεχίζουμε τις διώξεις» γράφει ότι αλλάζει άρδην η κατάσταση στο θέμα της επιστροφής περισσότερων από 250 εκ. λίρες, σε επενδυτές, από εταιρίες που δεν εισήχθησαν έως σήμερα στο χρηματιστήριο. Όπως προστίθεται στο ρεπορτάζ, παρά τη βεβαιότητα που εξέφρασε και συνεχίζει να εκφράζει (σ.σ. με τις χθεσινές δηλώσεις του στη Stockwatch) ο εισηγητής της νέας πρότασης νόμου για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές, Νίκος Κλεάνθους, ότι την ερχόμενη Πέμπτη η πρόταση του θα υπερψηφισθεί, «εντούτοις η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου μάλλον τροχιοδρομεί νέες εξελίξεις.

Στο ένθετο «Οικονομία» της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι στον ασφαλιστικό τομέα αναμένεται να οδηγηθούμε προς συγχωνεύσεις εταιριών ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων και των πιέσεων που δημιουργεί η πορεία εναρμόνισης.

Στην εφημερίδα «Η Σημερινή» αποτελεί την κύρια πρωτοσέλιδη είδηση, υπό τον υπέρτιτλο «Μπλόκο σε 500 εκ. λίρες». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Ανώτατο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές και καταγράφει τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ότι η μάχη δεν τελειώνει εδώ, με την παράλληλη επισήμανση ότι η απόφαση του τριμελούς Εφετείου «είναι δεσμευτική για τα κατώτερα δικαστήρια, αλλά όχι δεσμευτική για το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο». Ο πρόεδρος των οργανωμένων επενδυτών Δημήτρης Χατζήπαπας ισχυρίζεται ότι υπάρχει σχέδιο μαζικής εισόδου των υπό ένταξη εταιριών στο ΧΑΚ με στόχο τον οριστικό ενταφιασμό κάθε ελπίδας για επιστροφή των χρημάτων.

Στο ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Σ» βασικό θέμα και σήμερα αποτελεί η διαμάχη Ρολάνδη – Αβέρωφ για τη κινητή τηλεφωνία ενόψει της αναμενόμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη πολιτική της κυβέρνησης εν σχέση με τη διαδικασία για την απόκτηση της δεύτερης άδειας στη Κύπρο.

Στο ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» αποτελεί βεβαίως την κύρια είδηση, αλλά οι πτυχές του θέματος χωρίζονται σε διάφορα ρεπορτάζ. Υπό τον τίτλο «Αμηχανία στη βουλή για την επιστροφή χρημάτων»» υποστηρίζεται ότι η αποδοχή της έφεσης Λαπέρτα «αιφνιδίασε και προβλημάτισε» το νομοθετικό μας Σώμα. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις δηλώσεις Μαρκίδη – Κλεάνθους, ενώ γράφει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ αποφάσισε χθες να ζητήσει αναβολή της προγραμματισμένης γι αύριο ψήφισης της πρότασης νόμου του Νίκου Κλεάνθους. Γράφει ακόμη, ότι θα συγκληθεί αύριο σε έκτακτη συνεδρία η επιτροπή Οικονομικών της βουλής στο περιθώριο της Ολομέλειας στη οποία θα συμμετάσχει και η Γενική Εισαγγελία.