You are here

Τύπος: Λευκή βίβλος για λιγότερη διαφθορά

04/02/2021 06:32

Η μελέτη Λευκή Βίβλος ομάδας ειδικών για το πόθεν έσχες των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους τον Ιανουάριο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Λευκή βίβλος για λιγότερη διαφθορά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η μελέτη Λευκή Βίβλος ομάδας ειδικών για το πόθεν έσχες των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Τη μελέτη συνέταξαν αφιλοκερδώς οι εγκεκριμένοι λογιστές-ελεγκτές Χρήστος Παναγιωτίδης και Νίκος Συρίμης, ο κύπριος νομπελίστας πανεπιστημιακός καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης και διαπρεπής νομικός, που λόγω της ευαισθησίας του θέματος δεν κατονομάζεται. Η μελέτη, αναφέρεται, ετοιμάστηκε σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στη νομοθετική ασάφεια και την έλλειψη, με διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες, της αναγκαίας πολιτικής βούλησης για την πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σύγκρουσης συμφερόντων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι αρνητικά τοποθετείται το υπουργείο εργασίας στο ενδεχόμενο κατάργησης της αναλογικής μείωσης του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στα 63 χρόνια, παρά τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε η κυβέρνηση σε κόμματα ότι το θέμα θα τύχει εξέτασης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψάχνεται το προεδρικό για τις επιστολές
  • Επανεκκίνηση με αυστηρή επιτήρηση
  • Ποιοι αγόρασαν το 5ετές κυπριακό ομόλογο
  • Νέο τουριστικό προϊόν

Πολίτης

 «Ραγδαία επιδείνωση ανεργίας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου 2021, έφθασε τα 32.333 πρόσωπα σε σύγκριση με 26.214 τον Ιανουάριο 2020. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε μείωση κατά 1.049 πρόσωπα. Όσον αφορά τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν και την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο 2021 μειώθηκε στα 29.579 πρόσωπα, σε σύγκριση με 30.328 τον προηγούμενο μήνα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι δράση για αλλαγή των δηλώσεων περιουσίας των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων για την αιτιολόγηση του πόθεν έσχες ανέλαβε ομάδα εγνωσμένους κύρους και γνώσεων.

Χαραυγή

 «Ρεκόρ φτώχειας για κύπριους συνταξιούχους»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν το χάσμα στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 οι γυναίκες στην ΕΕ ηλικίας άνω των 65 ετών έλαβαν σύνταξη που ήταν κατά μέσο όρο 29% χαμηλότερη από εκείνην των ανδρών. Το ποσοστό των συνταξιούχων ηλικίας άνω των 65 ετών που κινδύνευαν από φτώχεια στην ΕΕ ανήλθε στο 15,1% ενώ στην Κύπρο στο 25,9%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεν απαιτείται έκθεση λογιστή για το σχέδιο χορηγιών για φροντιστήρια, σχολές χορού και ωδεία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξήθηκε κατά 23,3% ο αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων
  • Η ΕΚΥΣΥ ζητά κατάργηση του πέναλτι 12% και σύνταξη χηρείας σε όλους

Αλήθεια

 «Δεν καταργείται το πέναλτι του 12%»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η απόρριψη από το υπουργείο εργασίας του αιτήματος για κατάργηση του πέναλτι 12% που επιβάλλεται στις συντάξεις όσων αφυπηρετούν στα 63 τους χρόνια. Όπως αναφέρεται, τη θέση αυτή την ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας προς την Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων, η οποία όχι μόνο επιμένει στη θέση της, αλλά ζητά να καταργηθεί και το πέναλτι που επιβάλλεται στην παραχώρηση σύνταξης χηρείας σε όλους τους χήρους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Κύπρο ήταν -0,6% τον Ιανουάριο 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση ανέργων κατά 23,3%
  • Δεν απαιτείται έκθεση λογιστή για σχέδιο χορηγιών – Υπουργείο Οικονομικών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΘΑ ΤΟ ΠΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ – Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσδοκούν σε ψήφους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ – Καμία ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων τα οποία αν χρειαστεί μπορούν να τροποποιηθούν

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΡΑΧ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – Γ. Ελεγκτής: Εφιαλτικά σενάρια καταναγκαστικού ξεπουλήματος των δημόσιων νοσηλευτηρίων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΡΕΚΟΡ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ