You are here

Τύπος: Λίγες οι ελπίδες να τσιμπήσει ‘ψαριά’ ο φόρος

26/02/2021 06:31

Οι περιορισμένες ελπίδες για την αποτελεσματικότητα των ερευνών του τμήματος φορολογίας σε 250 παρόχους υπηρεσιών που έχουν σχέση με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και η πτώση που παρουσίασαν οι άδειες για ακίνητα πολυτελείας και για μεγάλα έργα το 2020, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Περιορισμένες οι ελπίδες να τσιμπήσει ‘ψαριά’ ο φόρος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι περιορισμένες ελπίδες για την αποτελεσματικότητα των ερευνών που διενεργεί το τμήμα φορολογίας σε 250 παρόχους υπηρεσιών που έχουν σχέση με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρη στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι 60 μεγάλοι developers έχουν μείνει εκτός του ελέγχου, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε με 10 μικρές εταιρείες ανάπτυξης γης, περίπου 3 σε κάθε επαρχία. Οι επιφυλάξεις, έως δικαιολογίες, που ακούστηκαν στη συνεδρία από τον κ. Τσαγκάρη δεν καθησύχασαν τους βουλευτές, οι οποίοι, αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους για τη διαδικασία που ακολουθείται.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ενώπιον της βουλής βρίσκεται από χθες νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, στο πρότυπο των ρυθμίσεων που δόθηκαν το 2016.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρωταπριλιά αφίξεις χωρίς τεστ από το Ισραήλ
  • Τρώνε από τα έτοιμα οι επιχειρήσεις
  • Δίωρη στάση εργασίας σήμερα στο ΓΤΠ
  • Τα διαμερίσματα αντέχουν στην κρίση

Πολίτης

 «Κραχ σε μεγάλα έργα έφεραν Covid-διαβατήρια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πτώση που παρουσίασαν οι άδειες για ακίνητα πολυτελείας και για μεγάλα έργα το 2020. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ελεγκτικού οίκου Deloitte, η πανδημία και η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος είχαν αρνητική επίδραση στον κατασκευαστικό τομέα. Με βάση τα στοιχεία, στο τέλος του 2019 είχαν δοθεί 5.397 άδειες οικοδομής για μεγάλα έργα ενώ δόθηκαν και 4.230 άδεις για πιο μικρά. Ωστόσο, για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 η πτώση στις άδειες οικοδομής για μεγάλα έργα ήταν αισθητή καθώς δόθηκαν μόλις 595 άδειες.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τα ευρήματα της έρευνας «Me, My Life, My Wallet» της KPMG International, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες, δείχνουν ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις και ανάγκες πελατών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επανασχεδιασμός της οικονομίας – Εκδήλωση της PwC
  • Κοινά κριτήρια για «ασφαλή και καθαρά» ταξίδια

Χαραυγή

 «Μίζες εκατομμυρίων φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου για τα «χρυσά» διαβατήρια. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη συνεδρία από τον έφορο φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη και τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων περιλαμβάνει φορολογικές κομπίνες, αλλά και μίζες εκατομμυρίων. Το χειρότερο, σημειώνεται, είναι ότι οι περισσότερες μίζες φαίνεται ότι φυγαδεύτηκαν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν φορολογήθηκαν, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα εντοπιστούν ποτέ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ύστατη προσπάθεια για να κρατηθεί στη ζωή η επιτροπή σιτηρών και να αποφευχθούν φαινόμενα παρόμοια με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στο λιμάνι της Λεμεσού, θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη βουλή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνεχίζουν το βιολί τους παρά τα νέα ρεζιλίκια διεθνώς
  • «Η κυβέρνηση ρίχνει τη χώρα στον πάτο της ανυποληψίας»

Αλήθεια

 «Μπαίνει νερό στο αυλάκι για αφίξεις από Ην. Βασίλειο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι κρατήσεις των βρετανών για διακοπές στην Κύπρο. Όπως αναφέρεται, η Κύπρος, σύμφωνα με τους μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες, είναι μια από τις χώρες για τις οποίες οι βρετανοί ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ήδη οι ξενοδόχοι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την υποδοχή των τουριστών στο νησί, αν και δεν αναμένονται μαζικές αφίξεις πριν από τον Ιούνιο. Παρατηρείται ωστόσο αυξημένο ενδιαφέρον από το Ισραήλ λόγω του ότι πλησιάζει το Πάσχα των εβραίων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέλυσε χθες τα νέα βελτιωμένα στεγαστικά σχέδια για στήριξη των οικογενειών που διαμένουν στην ύπαιθρο, στις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς και προσέλκυση νέων κατοίκων σε αυτές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση €2,8 εκ. στα δάνεια τον Ιανουάριο – Κεντρική Τράπεζα
  • Τα ακίνητα ο πιο δημοφιλής τύπος επένδυσης στην Κύπρο – Μελέτη Deloitte

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΠΛΟΚΟ Τ/κυπρίων στην ΕΕ – Ενώ επαναλαμβάνουν πως η πενταμερής δεν θα είναι συνέχεια του Κραν Μοντάνα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΙΣΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΡΙΣΚΟ – Ισορροπία τρόμου ανάμεσα στην επιστροφή στην κανονικότητα και τη συνεχή αύξηση κρουσμάτων στη Λεμεσό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΧΑΛΑΡΑΑΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ – Γυμνάσια κλειστά, φροντιστήρια για ένα μαθητή, εστίαση αργότερα, κέρφιου και sms παραμένουν

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΙΖΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΦΥΓΑΔΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – Τα ακίνητα για τα «χρυσά» διαβατήρια πουλήθηκαν σε πολλαπλάσιες τιμές