You are here

Τύπος: Λιγοστεύουν τα ‘made in China’

20/02/2020 06:51

Οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τον νέο κορωνοϊό, τα αποτελέσματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου που αποτυπώνουν τη διάχυτη απογοήτευση των κυπρίων για τα τεκταινόμενα στη χώρα και τα έγγραφα του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης που καταστρατηγούν πρόνοιες του σχεδίου Εστία, είναι από τα βασικά θέματα στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Λιγοστεύουν τα ‘made in China’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τον νέο κορωνοϊό. Όπως αναφέρεται, οι κύπριοι επιχειρηματίες ήδη βλέπουν τα αποθέματα τους να μειώνονται, ενώ κάποιοι άλλοι στρέφουν το βλέμμα σε ευρωπαϊκές αγορές. Πάντως, οι επιχειρηματικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην παράδοση αγορών, εντός δύο βδομάδων, μπορεί να δούμε και ελλείψεις προϊόντων στην αγορά. Οι επιχειρηματικές εκτιμούν ότι με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα θα είναι πιο σοβαρό, ιδιαίτερα για τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και τις βιομηχανίες χημικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι κατά το 2018 οι εισαγωγές από την Κίνα ανήλθαν στα €390 εκ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι όλο και λιγότεροι κύπριοι φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται η ροή μεταναστών στην εγχώρια αγορά που ζητούν εργασία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η καθαρή μετανάστευση το 2018 υπολογίστηκε στις 8.102 άτομα, αφού οι εισερχόμενοι μετανάστες ήταν 23.442 ενώ οι εξερχόμενοι 15.340.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θα καταβάλουν €40 εκ. οι τράπεζες – Τα χρήματα καταλήγουν στο ανεξάρτητο ταμείο ανακεφαλαιοποίησης το οποίο οφείλει χρήματα στο κράτος
  • Πολλές πωλήσεις στην e-δημοπρασία
  • Νέα στρατηγική επένδυση της Jumbo στην Κύπρο
  • Φορολογικός κλοιός – Το τμήμα φορολογίας θα ενισχύσει τη μονάδα λήψης δικαστικών μέτρων

Πολίτης

 «Διάχυτη δυσαρέσκεια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα αποτελέσματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου που αποτυπώνουν τη διάχυτη απογοήτευση των κυπρίων για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του φθινοπωρινού ευρωβαρόμετρου, η οικονομική κατάσταση της χώρας, η άνοδος των τιμών, η ανεργία και η μετανάστευση ιεραρχούνται ψηλά από τους κατοίκους της χώρας ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος. Μάλιστα το 55% δηλώνει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας επιδίκασε το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο, €32 χιλ. για εργατικό ατύχημα.  Το πρόστιμο επιβλήθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία J&P and J&P (O) Vasiliko Oil Tank JV.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χάσμα πριν τη σύνοδο – Το ΕΚ απορρίπτει την πρόταση για το ΠΔΠ 2021-27
  • Υποχώρηση 0,37% - ΧΑΚ
  • Άνοδος 0,55% - ΧΑ

Χαραυγή

 «Πάρτι με κονδύλια για προώθηση του χαλουμιού και γεωργικών προϊόντων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το πάρτι με κονδύλια τα οποία αφορούν την προώθηση του χαλουμιού και γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες και στην εσωτερική αγορά. Στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί με συνολική εκτίμηση δαπάνης ύψους €14 εκ., οι οποίοι κατακυρώθηκαν όλοι στην ίδια εταιρεία.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι γενικός ελεγκτής διευκρίνισε χθες ότι με την αλλαγή του συντάγματος σε σχέση με την αυτονόμηση της βουλής δεν έχει αποκλειστεί η ελεγκτική υπηρεσία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΟΧΣ: Πρόνοια-παγίδα για δανειολήπτες που έκαναν αίτηση για το Εστία
  • Ζημιές και πενιχρό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
  • Να μη μείνουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία
  • Εάν δεν υπάρξει κατάληξη, κλιμακώνουν αγώνα – Πλήρως επιτυχημένη η χθεσινή απεργία στη Μεταλλουργική/Ηλεκτρολογική Βιομηχανία

Αλήθεια

 «Έγγραφα του ΟΧΣ καταστρατηγούν πρόνοιες του σχεδίου Εστία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι έγγραφα του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης που καταστρατηγούν πρόνοιες του σχεδίου Εστία. Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου καλεί τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να αποφεύγουν την υπογραφή των αποκλινόντων από το μνημόνιο, συμφωνητικών εγγράφων, και να υπογράφουν μόνο έγγραφα τα οποία δεν εμπεριέχουν τον επίμαχο όρο 4.11.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ έχει αποφασίσει τον διορισμό του Μάριου Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντα σύμβουλου της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε κατάσταση απεργίας οι σύνδεσμοι Σ.Ε.Μ.Η.Ε.Κ. και ΣΥ.ΜΕ.ΒΙ.Κ. – Από σήμερα Πέμπτη
  • Αναγκαία η έμπρακτη ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – ΚΕΒΕ και Ευρωεπιμελητήρια
  • Αρχίζει η συλλογή στοιχείων για οικογενειακούς προϋπολογισμούς – Στατιστική Υπηρεσία
  • Μύθος ότι ευθύνονται μισθοί-ΑΤΑ για τα κακά της οικονομίας – ΣΕΚ

ΑΛΗΘΕΙΑ

3 ΚΑΥΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ – Αφορούν την κατάργηση του πέναλτι του 12% για τους κρατικούς υπαλλήλους, τη διεύρυνση των δικαιούχων κρατικών λιμουζίνων και τη σύσταση ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων στο υπουργείο εργασίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ LARENA GATE – ΦΑΚΕΛΟΥΣ – Έχουν ονόματα εμπλεκομένων αλλά δεν παίρνουν καταθέσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – Πρόταση Αναστασιάδη με επιστολή προς Αντόνιο Γκουτέρες για συνεργασία Ε/κ και Τ/κ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ