You are here

Τύπος: Λιγότερα τετραγωνικά για μειωμένο ΦΠΑ 5%

23/06/2022 06:14

Tο αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προωθήθηκε στα μέλη της επιτροπής οικονομικών για μειωμένο ΦΠΑ 5%, καθώς και η ακρίβεια που μικραίνει το καλάθι αγορών των καταναλωτών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Λιγότερα τετραγωνικά για μειωμένο ΦΠΑ 5%»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προωθήθηκε στα μέλη της επιτροπής οικονομικών για μειωμένο ΦΠΑ 5%. Σήμερα 5% ΦΠΑ επιβάλλεται στα πρώτα 200 τ.μ. του ακινήτου, ανεξαρτήτως εμβαδού, ενώ σύμφωνα με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το υφιστάμενο πλαίσιο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2022. Το υπουργείο οικονομικών εκτιμά πως, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, δικαιολογείται η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής για τα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 200 τ.μ. και με συνολική αξία συναλλαγής να μην υπερβαίνει τις €350 χιλ. Επίσης, μειωμένο ΦΠΑ 5% θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων με συνολικό εμβαδόν μέχρι 100 τ.μ. και με συνολική αξία που δεν θα υπερβαίνει τις 200 χιλ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι προσπάθειες αναθέρμανσης της στεγαστικής αγοράς και της αγοράς αυτοκινήτου καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα, με την προσφορά δανείων με ελκυστικό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέο καμπανάκι από ΥΠΟΙΚ για το σχέδιο ανάκαμψης

  • Αυξημένα κέρδη για την Petrolina το ‘21

  • Χωρίς δουλειά λόγω κυρώσεων

  • Σε αναμμένα κάρβουνα η ΕΕ

Πολίτης

 «Η ακρίβεια μικραίνει το καλάθι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών οι οποίοι περιορίζουν τις αγορές τους λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Retail Zoom, το τελευταίο τρίμηνο έχει μειωθεί η μέση αξία του καλαθιού αγορών, η οποία είναι αυξημένη σε σχέση με το Μάιο του 2021. Το φετινό Μάιο η μέση αξία του καλαθιού ήταν €41,21, μειωμένη κατά 2,68% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο και αυξημένη κατά 2,35% σε σύγκριση με το Μάιο του 2021. Το Μάιο η συχνότητα επίσκεψης αυξήθηκε κατά 9,7% σε ετήσια βάση. Η συνολική δαπάνη τις υπεραγορές του δείγματος ανήλθε το Μάιο σε €40.829 εκατ. από €41,18 εκατ. τον Απρίλιο του 2022 και €38,093 εκατ. το Μάιο του 2021.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι φωτιά πήρε το πολιτικό σκηνικό με αφορμή την εκτόξευση της τιμής της βενζίνης η οποία άγγιξε τα €2 ανά λίτρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Πόλεμος» για την ακρίβεια – ΑΚΕΛ Vs ΔΗΣΥ

  • Σταθερή η μερισματική πολιτική της Petrolina

Χαραυγή

 «’Η κυβέρνηση προσκυνά τα μεγάλα συμφέροντα’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι αντιδράσεις για την ακρίβεια στα πετρελαιοειδή και η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα. Το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Κουκουμά κατήγγειλε χθες ότι «η κυβέρνηση προσκυνά μέρα νύχτα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα» και ζήτησε επιτακτικά την άμεση ψήφιση από τη βουλή της πρότασης του ΑΚΕΛ για διεύρυνση της νομοθεσίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για επιβολή πλαφόν στις περιπτώσεις στις οποίες αυτό επιβάλλεται για προστασία των καταναλωτών. Εν τω μεταξύ, ο ΔΗΣΥ απέρριψε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης αξίας κύκλου εργασιών χονδρικού εμπορίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 28,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, φθάνοντας τις 140,5 μονάδες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Την άλλη βδομάδα η εφάπαξ χορηγία στα άτομα με αναπηρίες

  • Moody’s: Υποβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας και των τραπεζών

  • Κτηματολόγιο: Πότε πρέπει να κατατίθεται πωλητήριο έγγραφο

Αλήθεια

 «Πουλούν ακριβότερα καύσιμα που δεν έχουν καν παραλάβει»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι καταγγελίες του Συνδέσμου Πρατηριούχων κατά εταιρειών πετρελαιοειδών. Όπως αναφέρεται σε υπόμνημα που απέστειλαν στην επιτροπή εμπορίου της βουλής, οι πρατηριούχοι που διατηρούν δικά τους πρατήρια κατηγορούν τις εταιρείες που έχουν ιδιόκτητα πρατήρια ότι, έχοντας εσωτερική εκ των προτέρων πληροφόρηση, αυξάνουν τις τιμές στα δικά τους πρατήρια, πριν ακόμα παραλάβουν φορτία και πωλούν τα παλιά καύσιμα με τις νέες τιμές.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στα €4,8 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της Petrolina το 2021 από €3,1 εκατ. το 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ήταν θετικές έγιναν σταθερές οι προοπτικές των τραπεζών – Moody’s

  • Τι προνοεί το νομοσχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα

  • Πρόταση για υφυπουργείο για το κλίμα – ΣΟΑ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΟΥΛΟΥΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ – Καταγγελίες του Συνδέσμου Πρατηριούχων κατά εταιρειών πετρελαιοειδών για τις τιμές καυσίμων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΧΕ… ΔΡΑΚΟΥ – Χρειάστηκε μια μέρα η υπουργός δικαιοσύνης για να ανακοινώσει την απόφαση της

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΙΝΑΣΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ο ΤΑΤΑΡ – Η επιστολή του κατοχικού ηγέτη στον πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν αφήνει περιθώρια συνεννόησης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ – ΠΑΣΥΚΙ: Ανησυχία για το δυσλειτουργικό μοντέλο διοίκησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων