You are here

Τύπος: Λουκέτο στο ΧΑΚ λόγω τραπεζών;

05/08/2002 09:14
Μην μπείτε στο κόπο να πάτε σήμερα σε υποκατάστημα είτε της τράπεζας Κύπρου είτε της Λαϊκής. Γνωστό ίσως από τη περασμένη εβδομάδα... καμιά φορά όμως όλοι ξεχνιόμαστε, ίσως από κεκτημένη ταχύτητα λόγω της έναρξης της εβδομάδας. Κλειστά σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο τραπεζών, θα παραμείνουν για τις συναλλαγές του κοινού, τα υποκαταστήματα Κύπρου και Λαϊκής και την Τετάρτη και την Παρασκευή, εκτός και αν στο μεσοδιάστημα υπάρξουν κάποιες δραματικές εξελίξεις στο «μέτωπο του πολέμου» μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων.

Μην ξεχνάτε πάντως, ότι οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) θα είναι στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού μέχρι νεωτέρας... Μια άλλη αρνητική συνέπεια, που καταγράφεται στα αρνητικά είναι και το ενδεχόμενο το ΧΑΚ να «κατεβάσει τα δικά του ρολά», αφού σύμφωνα με πληροφορίες «σε περιπτώσεις που δεν λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα, το Χρηματιστήριο μπορεί να εργαστεί για μία μόνο μέρα».

Πάντως και ενώ όλα αυτά μπορεί να αφορούν δύο μόνο τράπεζες, έστω και τις μεγαλύτερες, αλλά από την άλλη εντός αυτής της εβδομάδας αναμένεται – μάλλον την ερχόμενη Πέμπτη – να αρχίσουν δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις Τράπεζες με αντιληπτή την ταλαιπωρία και το μαρτύριο που θα υποστεί το κοινό αυτή την εβδομάδα.

Ο σημερινός ημερήσιος τύπος, αναφέρεται στο μέγα θέμα που έχει ως μοναδικό θύμα της συγκρουσιακής διαμάχης, των δύο «μονομάχων». «Ο Φιλελεύθερος» σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τονίζει ότι τα μέτρα και αντίμετρα εργοδοτικής πλευράς Vs συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων επιφέρουν αναστάτωση στην οικονομία και ταλαιπωρία του κοινού. Το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες θα είναι ανοικτές για το κοινό Τρίτη και Πέμπτη, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, αναμένεται ότι οι ουρές που θα δημιουργηθούν θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα, ενώ προστίθεται ότι θα υπάρξει και συνωστισμός και στους χώρους εξυπηρέτησης των ΑΤΜ με συνέπεια τη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων στις συναλλαγές. Γράφει ακόμη, ότι πρόβλημα ίσως να παρουσιαστεί και στο Χρηματιστήριο, αφού η εκκαθάριση των πράξεων γίνεται μέσω του συστήματος της Τράπεζας Κύπρου με την πρόσθετη επισήμανση ότι «σε περιπτώσεις που δεν λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα, το Χρηματιστήριο μπορεί να εργαστεί για μία μόνο μέρα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται πρωτοσέλιδα και η εφημερίδα «Η Σημερινή». Στο ρεπορτάζ, σημειώνεται ότι η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη για την εργασιακή ειρήνη στο κλάδο των τραπεζών, καθώς «αναμένεται να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες από κυβερνητικής πλευράς για γεφύρωση του χάσματος», ενώ τονίζεται ότι παράταση της κρίσης «θεωρείται περισσότερο από σίγουρο ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στη κυπριακή οικονομία».

Άλλα θέματα που απασχολούν το σημερινό τύπο είναι: Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Εκατοντάδες εκατομμύρια ξοδεύουν οι κύπριοι σε πιστωτικές κάρτες» γράφει στη τελευταία εξωτερική της σελίδα, ότι αύξηση 22% παρουσίασε η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες το πρώτο εξάμηνο του 2002 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2001.

Στη τελευταία εξωτερική σελίδα, υπό τον τίτλο «Δεν προτιμούνται πια τα πετρελαιοκίνητα οχήματα», γράφει ότι οι απανωτές αυξήσεις στη τιμή του πετρελαίου κίνησης και στη σταθεροποίηση της τιμής πώλησης από 1.1.2003, άλλαξε άρδην το σκηνικό στις αγορές πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Μειωμένες – ακόμη – οι απώλειες των τραπεζικών τίτλων» γράφει ότι οι μετοχές των τραπεζών σε σύγκριση με το 2001, παρουσιάζουν μειωμένες απώλειες, «διαπίστωση που θέτει το συγκεκριμένο κλάδο του χρηματιστηρίου σε καλύτερη μοίρα από τους υπολοίπους. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, τη χειρότερη απόδοση για το 2002 καταγράφουν οι τίτλοι των εταιριών πληροφορικής.