You are here

Τύπος: Μ. Βρετανία: Ασφαλής προορισμός η Κύπρος

24/02/2003 08:13
Οι ταξιδιωτικές Οδηγίες της Μεγάλης Βρετανίας ενόψει της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ και ειδικότερα η επισήμανση ότι η Κύπρος θεωρείται ασφαλής προορισμός, η νέα έρευνα που δείχνει ότι το νησί είναι ο δεύτερος ακριβότερος τουριστικός προορισμός στη Μεσόγειο παρά τη σημαντική μείωση 7% του προσφερομένου πακέτου καθώς επίσης και η «προειδοποίηση» του IΜF ότι κινδυνεύει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων», είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στην οικονομική ειδησεογραφία της Δευτέρας (24/2/2003).

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στην πρώτη σελίδα και υπό τον τίτλο «Μόνο μέχρι τη Λάρνακα πετούν από σήμερα οι Βρετανικές Αερογραμμές» αναφέρεται στη σχετική ταξιδιωτική Οδηγία της Μεγάλης Βρετανίας ενόψει της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ. Το δημοσίευμα γράφει ότι σε ταξιδιωτική Οδηγία που εξέδωσε το Foreign Office, καλεί τους βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν χώρες του Κόλπου (Ιορδανία, Μπαχρέιν, Κατάρ και Σαουδική Αραβία). Πολύ σημαντική θεωρείται για την Κύπρο, η Οδηγία του Foreign Office, στην οποία μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη των Βρετανικών Αερογραμμών θα ολοκληρώνουν τα δρομολόγια τους στην Κύπρο, αφού όπως αναφέρεται σε άλλη ταξιδιωτική Οδηγία, θεωρείται ασφαλής προορισμός, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι δεν θεωρείται πιθανή η επίθεση του Ιράκ εναντίον της Κύπρου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Βρετανικές Αερογραμμές προβαίνουν σε διευθετήσεις των σχεδίων πτήσεων τους, που προβλέπεται να ισχύσουν για έξη μήνες εάν χρειαστεί.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» χαμηλά στην τελευταία εξωτερική της σελίδα, γράφει ότι η Κύπρος είναι ο δεύτερος ακριβότερος τουριστικός προορισμός στη Μεσόγειο παρά τη σημαντική μείωση 7% του προσφερομένου προς το νησί τουριστικού πακέτου στη Βρετανική αγορά. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, σε έρευνα της A.C. Nielsen Travel Track, για τις κρατήσεις που έγιναν μέχρι το Δεκέμβριο του 2002 για τους καλοκαιρινούς μήνες του 2003, η μέση τιμή του πακέτου ήταν 555 στερλίνες, συγκριτικά με 593 το καλοκαίρι του 2002, με την Ιταλία να έχει το πιο ακριβό πακέτο με 741 στερλίνες, ενώ η μείωση στην τιμή του κυπριακού τουριστικού πακέτου καταγράφεται ως δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των δέκα ανταγωνιστικών προορισμών.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κινδυνεύει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων» γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συστήνει την άμεση λήψη τολμηρών μέτρων για τη θωράκιση των δημόσιων οικονομικών και του συστήματος ΚΑ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στη σχετική μελέτη του ΔΝΤ που συνοδεύει την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «ότι τα επόμενα 50 χρόνια η Κύπρος θα αντιμετωπίσει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική πρόκληση η οποία θα προέρχεται από τη γήρανση του πληθυσμού. Οι δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού», συνεχίζει το ρεπορτάζ, «υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών». Η έκθεση του ΔΝΤ θεωρεί ως κατάλληλη περίοδο για την λήψη των προληπτικών μέτρων το αργότερο ως το 2010 όταν και θα αρχίσει να εμφανίζεται η επίδραση της δημογραφικής τάσης.

Αλλού, γράφει ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 4,2% του εργατικού δυναμικού κατά τον μήνα Ιανουάριο, ενώ παραμένει η πιο χαμηλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.