You are here

Τύπος: Μάχη ευρωπαϊκών χωρών για τον τουρισμό

17/05/2021 06:22

Η μάχη που δίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τον τουρισμό καθώς και οι 15 χιλ. νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν στην κυπριακή οικονομία την περίοδο 2022-2026, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Μάχη ευρωπαϊκών χωρών για τον τουρισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η μάχη που δίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τον τουρισμό. Όπως αναφέρεται, οι τουριστικές χώρες της μεσογείου έχουν στήσει επιχείρηση εμβολιασμένους τουρίστες για να αποφύγουν μια επανάληψη του περσινού καλοκαιριού που αποδείχθηκε τραγικό για τη βιομηχανία του τουρισμού που μετράει τις μεγαλύτερες απώλειες. Στον αγώνα προσέλκυσης τουριστών μπαίνουν Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κροατία ώστε να μεγαλώσουν το κομμάτι τους στη φετινή τουριστική πίτα που έτσι κι αλλιώς, θα είναι μικρότερη του 2019. Η Κύπρος, σημειώνεται, έχει ήδη ανοίξει τον τουρισμό, ενώ από τις 14 Μαΐου στο παιχνίδι μπήκε και η Ελλάδα εν μέσω ενός σκληρά ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Οι χώρες ποντάρουν στο covid free για ξέγνοιαστες διακοπές το καλοκαίρι.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σε επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, ΒΒΒ, προχώρησε προχθές ο καναδικός οίκος DBRS, διατηρώντας σταθερή την τάση των αξιολογήσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ποια κράτη της Ευρώπης βγαίνουν από την καραντίνα
  • Τεράστια οικονομικά οφέλη από τις κρουαζιέρες
  • Στην Κομισιόν για αξιολόγηση ο νόμος για κρατικές εγγυήσεις
  • Ο Μασκ ξεφούσκωσε το bitcoin

Πολίτης

 «15.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2026»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι 15 χιλ. νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν στην κυπριακή οικονομία την περίοδο 2022-2026 ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Έρευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ΕΣΑΑ, το οποίο περιλαμβάνει έργα και δράσεις ύψους €1,25 δισ., θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 2,8% μέχρι το 2026. Σε ότι αφορά τη συνεισφορά του ΕΣΑΑ στην κυπριακή οικονομία, τα στοιχεία δείχνουν πως αναμένεται να συνεισφέρουν μεσοπρόθεσμα €550 εκ. προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας, που μεταφράζεται σε €0,5 εκ. για κάθε ένα εκατομμύριο που θα επενδυθεί στην οικονομία.  Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% μέχρι το 2026. Το ΕΣΑΑ, συμπεριλαμβανομένων όλων των μέτρων που θα εφαρμοσθούν, θα δημιουργήσει 15 χιλ. νέες θέσεις εργασίας ή 13 νέες θέσεις εργασίας για κάθε ένα εκ. ευρώ που θα επενδυθεί.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η προηγούμενη περίοδος απέδειξε για ακόμη φορά τους τομείς που λειτουργούν ως ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Κύπρο.

Οι εφημερίδες Χαραυγή και Αλήθεια δεν έχουν σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΜΑΧΗ ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ – Βουλευτικές εκλογές: Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΑ RAPID TESTS, ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΜΩΣ; – Το… success story της Κύπρου εξαρτάται και από το πως θέλουμε και θέλουν να το βλέπουμε

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΦΟΔΟΣ ΑΠΟ ΠΟΡΤΑ ΣΕ ΠΟΡΤΑ – Κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα με σκοπό την αύξηση της κομματικής συσπείρωσης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για το ποθούμενο αποτέλεσμα