You are here

Τύπος: Μάχη στα στεγαστικά, διαφορές Κασουλίδη - Χριστόφια

21/02/2008 09:31
Η μάχη προσφορών που δίδεται στον τραπεζικό τομέα αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, οι βασικές διαφορές των υποψηφίων προέδρων όσον αφορά την οικονομική πολιτική και το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και η διεύρυνση του νέου κύκλου αυξήσεων στα καύσιμα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στη σημερινή οικονομική ειδησεογραφία σήμερα.

Φιλελεύθερος

«Άναψε για καλά η στεγαστική μάχη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η μάχη προσφορών που δίδεται στον τραπεζικό τομέα αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τράπεζα Κύπρου πριν δύο βδομάδες λάνσαρε στην αγορά νέο στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο 3,5% σταθερό για τρία χρόνια, ενώ η Marfin Popular, μπαίνοντας στην αντεπίθεση, πρόσφερε στεγαστικό δάνειο με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 3,4% για τρία χρόνια και για συγκεκριμένη περίοδο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία σημείωσαν αύξηση 9% το 2005 σε σύγκριση με το 2004.

Πολίτης

«Βασικές διαφορές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι βασικές διαφορές των υποψηφίων προέδρων όσον αφορά την οικονομική πολιτική και το ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ιωάννης Κασουλίδης υποστηρίζει ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου στηρίζεται στον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργεί μια οικονομία ευέλικτη και προσαρμοστική, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης. Στο αντίθετο στρατόπεδο, ο Δημήτρης Χριστόφιας υποστηρίζει ότι το όραμα του είναι μια πολιτική πολύπλευρης και πολυεπίπεδης ανάπτυξης μέσα σε ένα σύστημα μεικτής οικονομίας. Διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων παρατηρούνται στο θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο δημόσιο τομέα, το θεσμό της ΑΤΑ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση ή όχι των ημικρατικών οργανισμών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο πρόεδρος του ΚΟΤ Πάνος Εγγλέζος και η διευθύντρια του Οργανισμού Φοίβη Κατσούρη είχαν συνάντηση με το ΔΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Τουριστικών Λεωφορείων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γενικά θέματα που απασχολούν την τουριστική βιομηχανία, καθώς και ειδικά θέματα που αφορούν τον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων.

Σημερινή

«Τσουχτερές ανατιμήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Σημερινής είναι η διεύρυνση του νέου κύκλου αυξήσεων στα καύσιμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τις αυξήσεις από το Συγκρότημα Λευκαρίτη, σειρά πήραν τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνοντας νέες τιμές στα καύσιμα, αφήνοντας ωστόσο αναλλοίωτες τις τιμές βενζίνης.

Αλλού η Σημερινή γράφει ότι σημαντικές ζημιές 2,91% παρουσίασε χθες το ΧΑΚ, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 3.818,56 μονάδες.

Χαραυγή

«Ο εργαζόμενος στο επίκεντρο του προγράμματος διακυβέρνησης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» της Χαραυγής είναι η πολιτική του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο εργαζόμενος βρίσκεται στο επίκεντρο του ανθρωποκεντρικού προγράμματος του κ. Χριστόφια. Οι εργαζόμενοι, τονίζει ο κ. Χριστόφιας, δικαιούνται να συμμετέχουν με τρόπο δίκαιο στην κατανομή των αποτελεσμάτων της οικονομικής ανάπτυξης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σημαντικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη επέφερε ο ανταγωνισμός μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων την τελευταία διετία, κυρίως στις χορηγήσεις.

Αλήθεια

«Άστοχες οι «στοχευμένες» κοινωνικές παροχές»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χαμηλές δαπάνες για την κοινωνική προστασία στην Κύπρο σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν πως οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία το 2005 ανήλθαν στο 17,9% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ (ΕΕ27) ήταν 27,3% του ΑΕΠ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τα ετήσια έσοδα της Aegean Airlines ανήλθαν σε €482,7 εκ., ενώ αύξησε τα έσοδα της κατά 20% σε σχέση με πέρσι.




XΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ-Απρόβλεπτων διαστάσεων είναι η υποστήριξη προς Κασουλίδη




«ΕΝΩΜΕΝΟΙ»-«ΜΠΡΟΣΤΑ» ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΕΝ-Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στα δύο επιτελεία



ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥΣ-Μετά τη διαμόρφωση των εκλογικών συμμαχιών



ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ--Προίκα στο Χριστόφια από τρία κόμματα, ο Κασουλίδης στρέφεται προς τους πολίτες




ΠΟΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-Νέα δυναμική μετά τη στήριξη των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στην υποψηφιότητα Χριστόφια