You are here

Τύπος: Μας εξέθεσαν πολύ πριν το Al Jazeera

26/05/2021 06:32

Η χθεσινή κατάθεση του προέδρου του ΔΣ του Invest Cyprus Μιχάλη Μιχαήλ ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, η εικόνα που επικρατεί ανάμεσα στα κυπριακά νοικοκυριά όσον αφορά τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση και τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μας εξέθεσαν πολύ πριν το Al Jazeera»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή κατάθεση του προέδρου του ΔΣ του Invest Cyprus Μιχάλη Μιχαήλ ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Κατά την παρουσία του στην ερευνητική, ο κ. Μιχαήλ κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά σε «πρακτικές που εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία», η οποία περιλήφθηκε σε επιστολή του οργανισμού με σκοπό τη λήψη μέτρων για βελτίωση του ΚΕΠ. Ο κ. Μιχαήλ απάντησε πως υπήρξαν πολλά προβλήματα σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις, που αμαύρωσαν την εικόνα της Κύπρου. Εξήγησε πως εφαρμόζονταν κακές πρακτικές προώθησης του προγράμματος, δεν υπήρχε έλεγχος δέουσας επιμέλειας για τους επενδυτές και δεν αρκούσε το λευκό ποινικό μητρώο για την αποφυγή προβλημάτων ως προς το ποινικό παρελθόν κάποιων αιτητών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου ανήλθαν στα €8 εκ. το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι ζημιών €26 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ξένο χρηματιστήριο πιθανό να γίνει μέτοχος του ΧΑΚ
  • Το ΕΒΕΛ θέλει τραμ και αξιοποίηση της έκθεσης στη Λευκωσία
  • Ηλεκτρικό τραμ θέλει η βουλή
  • Διορθώσεις στον φορολογικό χειρισμό των εκποιήσεων

Πολίτης

 «Παρά τις δυσκολίες είναι αισιόδοξα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η εικόνα ανάμεσα στα κυπριακά νοικοκυριά όσον αφορά τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Eurofund, τα κυπριακά νοικοκυριά φαίνεται να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, καθώς στον δείκτη που αφορά το πως βλέπουν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους για τους επόμενους τρεις μήνες, η εικόνα για την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2021 είναι πολύ διαφορετική συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου – Μαΐου του 2020. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο με Μάιο του 2020 το ποσοστό των νοικοκυριών που θεωρούσε πως οι επόμενοι τρεις μήνες θα ήταν χειρότεροι όσον αφορά την οικονομική θέση του νοικοκυριού τους ανερχόταν στο 44,4%, ενώ την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2021 αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 24%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου μειώθηκαν κατά €74 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τη μείωση να αποτελείται από καθαρή οργανική μείωση και καθαρή μείωση ύψους €15 εκ. από πωλήσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιστροφή στα κέρδη με €8 εκ. – Τράπεζα Κύπρου
  • Η Ελληνική Τράπεζα δίπλα στους μικρομεσαίους

Χαραυγή

 «Τρ. Κύπρου: Επιστροφή στα κέρδη παρά την πανδημία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως αναφέρεται, η τράπεζα ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη ύψους €8 εκ. για το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με ζημιές €26 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Επίσης ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 18,3%, ξεπερνώντας τις εποπτικές απαιτήσεις, ενώ η πλεονάζουσα ρευστότητα έφθασε στα €4,9 δισ. Ακόμη, τα ΜΕΔ μειώθηκαν στα €1,7 δισ. ή ποσοστό 16%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Δημητριάδη, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του πρώην υπουργού μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, υπέβαλε 303 αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια, εκ των οποίων οι 137 εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο την περίοδο που ο Μ. Δημητριάδης ήταν μέλος του υπουργικού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αντίστροφη μέτρηση για ιδιωτικοποίηση του χρηματιστηρίου
  • Σκάνδαλο διαβατηρίων: Κάρφωσε τον Αβέρωφ ο πρόεδρος του CIPA

λήθεια

 «Κέρδη €8 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του 2021»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως σημειώνεται, η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη €8 εκ. για το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι ζημιών €26 εκ. πέρσι. Οι προβλέψεις της τράπεζας μειώθηκαν στα €26 εκ. από €70 εκ., ενώ η τράπεζα αναμένει να πετύχει μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2022.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Κομισιόν εκταμίευσε €124 εκ. στην Κύπρο από το SURE.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προσεχώς η επιλογή του οίκου που θα αναλάβει την αποκρατικοποίηση – Πρόεδρος ΧΑΚ
  • Ελπίδα να βοηθηθούν και άλλες επιχειρήσεις από σχέδια υπουργείου – Νατάσα Πηλείδου
  • Συστάσεις για κατοχή μετοχών από δημόσιους υπαλλήλους
  • Επιλύεται το θέμα με την Ελλάδα, ερωτηματικό για υπόλοιπες χώρες – Πιστοποιητκό εμβολιασμού

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΙ ΓΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΙΚΟΛΑ – Οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας εκθέτουν με στοιχεία τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ 

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΛΟΣ! ΟΛΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ – Η επιδημιολογική εικόνα φέρνει νέες χαλαρώσεις την ερχόμενη βδομάδα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΠΑΤΗ RAPID TESTS €1,8 ΕΚΑΤ. – Το υπουργείο υγείας σταμάτησε την παραλαβή 1,2 εκατ. τεστ – Έρευνα για πλαστά έγγραφα στις προσφορές

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ «ΑΡΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ» - Γ. Ελεγκτής: Πιθανά ποινικά αδικήματα πλαστογραφίας για τον επίτροπο εθελοντισμού