You are here

Τύπος: Μαύρα σύννεφα στις οικοδομές

17/11/2022 06:06

Τα προβλήματα στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην οικοδομική βιομηχανία και τα ευρήματα της 30ης ετήσιας έκδοσης της οικονομικής έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Μαύρα σύννεφα στις οικοδομές»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα προβλήματα στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην οικοδομική βιομηχανία. Όπως σημειώνεται, τα προβλήματα προκαλούν η γενικότερη ακρίβεια, ο πληθωρισμός και ειδικότερα η εκτόξευση των οικοδομικών υλικών. Στο πλαίσιο αυτό, η εργοδοτική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα που έθεσε το συνδικαλιστικό κίνημα για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η οποία είχε λήξει στο τέλος Μάιου. Η ΟΣΕΟΚ εισηγήθηκε εξαρχής, εξαιτίας του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους και της αβεβαιότητας γενικότερα, τη διατήρηση των μισθών και ωφελημάτων στα ίδια επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες προτείνοντας ανανέωση της σύμβασης για δύο χρόνια, ζητούσαν επαναφορά στο 100% των αποκοπών που έγιναν σε όλους τους μισθούς, αλλά και στα φιλοδωρήματα που έγιναν βάσει συμφωνίας του 2013.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ φαίνεται ότι λειτουργούν και προς όφελος των μετόχων των τραπεζών, καθώς ενισχύεται η κερδοφορία, γεγονός που συνηγορεί ότι μετά από 11 χρόνια οι μέτοχοι των κυπριακών τραπεζών έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν μέρος από τα κέρδη με τη μορφή μερίσματος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πιθανή πρόταση για σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%
  • Η βουλή φρενάρει μεταβιβάσεις
  • Αισιόδοξες εκτιμήσεις Hermes για τουρισμό

Πολίτης

 «Μεγαλύτερο βάρος η εργασία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα ευρήματα της 30ης ετήσιας έκδοσης της οικονομικής έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερες από 42.000 εταιρείες από 25 χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Το ΚΕΒΕ είναι μέλος των Ευρωεπιμελητηρίων. Το ΚΕΒΕ τονίζει, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ότι «οι επιχειρηματίες μας συνεχίζουν να επιδεικνύουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα απέναντι σε πρωτοφανείς ισχυρούς οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανέμους. Αλλά αυτή η ανθεκτικότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, οι κυπριακές επιχειρήσεις το 2023, είναι το υψηλό κόστος εργασίας (για το 21%) και η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης σε ενέργεια και πρώτες ύλες (19%).

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι θα ξεπεράσουν τα 9 εκατ. οι επιβάτες το 2022 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Ελένη Καλογήρου, ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Έχουν αυξηθεί οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι

Χαραυγή

 «Λαμβάνουν δράση οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η μονόωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην οποία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τις 12:00. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση και την ΑΗΚ, τότε θα κλιμακώσουν τα μέτρα προχωρώντας την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 12ωρη στάση εργασίας από τις 7:00 μέχρι τις 19:00. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι κυβερνώντες άφησαν τον οργανισμό έκδηλα και σκόπιμα υποστελεχωμένο για να μην μπορεί η ΑΗΚ ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή του υπουργείου εμπορίου προχωρεί σε διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση του τροποποιητικού νομοσχεδίου για το «καλάθι του νοικοκυριού».

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπέρ πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ τάσσεται και η ΔΕΟΚ
  • Κύπρος και Αυστραλία ξεκινούν διαβουλεύσεις για σύμβαση εξάλειψης της διπλής φορολογίας
  • Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα καλούνται να εγγραφούν στο μητρώο

Αλήθεια

 «Ζητούν φθηνότερο ρεύμα για να μειώσουν τις τιμές»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου εμπορίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το καλάθι του νοικοκυριού. Όπως αναφέρεται, τις υπεραγορές καίει περισσότερο το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς εκ της φύσεως της λειτουργίας τους δεν έχουν την ευχέρεια εξοικονόμησης ενέργειας. Ζητήθηκε ως εκ τούτου, όπως εξεταστεί η επιθυμία τους για στήριξη από το κράτος, προσθέτοντας και τη θέση τους πως θα βοηθήσουν και στο ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα.

«Μέχρι και 4.000 ευάλωτα νοικοκυριά στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι γύρω στις 4 χιλ. ευάλωτα, κυρίως νοικοκυριά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιληφθούν στο σχέδιο Mortgage to Rent, ενοίκιο έναντι δόσης, μέσω του οποίου θα προστατευθεί η πρώτης τους κατοικία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Hermes: Θα ξεπεράσουν τα 9 εκατ. οι επιβάτες φέτος
  • Νέο σχέδιο κρατικών χορηγιών €24 εκατ. για παιδιά και άτομα με ανάγκες φροντίδας
  • Πλαίσιο νόμου για διατήρηση σταθερότητας σε περιπτώσεις εκκαθάρισης τραπεζών
  •  

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΖΗΤΟΥΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ – Ναι μεν, αλλά, λένε οι υπεραγορές για το «καλάθι του νοικοκυριού»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ €47.000 ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΠΤΗΣΗΣ ΤΩΝ KAMOV! – Στην ελεγκτική υπηρεσία οι καταγγελίες για το κόστος και τη διαδικασία από το τμήμα δασών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ – Αδιέξοδο μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – Επίδομα ενίσχυσης προς νέους γονείς στη βάση κοινωνικο – οικονομικών κριτηρίων