You are here

Τύπος: Μαζικές πωλήσεις δανείων από Τρ. Κύπρου

24/05/2018 07:02

Το ενδεχόμενο πώλησης δανείων σε επενδυτικά fund από την Τρ. Κύπρου, η πλήρωση της θέσης του χρηματοοικονομικού επιτρόπου του φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης και οι νέες συστάσεις της Κομισιόν προς την Κύπρο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μπάχαλο με τη θέση του Επιτρόπου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πλήρωση της θέσης του χρηματοοικονομικού επιτρόπου του φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης.  Η θητεία του νυν επιτρόπου Παύλου Ιωάννου λήγει στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μία σειρά από παραμέτρους και γεγονότων έχουν περιπλέξει την κατάσταση. Τις τελευταίες μέρες, σημειώνεται, το ΔΣ του φορέα τρέχει τη διαδικασία για την πρόσληψη νέου χρηματοοικονομικού επιτρόπου. Πληροφορίες φέρουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον νυν επίτροπο να θεωρούν παράνομη τη διαδικασία που ακολουθεί το ΔΣ καθώς, όπως υποστηρίζουν, η νομοθεσία κάνει αναφορά για διορισμό και όχι πρόσληψη.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι έτοιμη για το ενδεχόμενο πώλησης δανείων σε επενδυτικά fund θέλει να είναι η Τρ. Κύπρου και για τον λόγο αυτό ετοιμάζει εταιρείες – οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα έχει καταθέσει αίτηση στην ΚΤ στο τέλος του 2017, για τη σύσταση τεσσάρων εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τον επόμενο μήνα οι φορολογικές δηλώσεις
  • Η βουλή ανοίγει θέμα για το τμήμα φορολογίας
  • Δύο τα ερωτήματα για τον Συνεργατισμό
  • Τελεσίγραφο 18 μηνών – Πέντε συστάσεις από την Κομισιόν προς τη Λευκωσία

Πολίτης

 «Θέλει και ιδιωτικοποιήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι νέες συστάσεις της Κομισιόν προς την Κύπρο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Μεταξύ άλλων η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο να αναλάβει δράση το 2018 και το 2019 σε ότι αφορά την υιοθέτηση νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος μέσω της αναθεώρησης των αστικών διαδικασιών και την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Ζητά επίσης να δοθεί  προτεραιότητα στην εφαρμογή βασικών στοιχείων του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη έγκρισης της προτεινόμενης από την κυβέρνηση ταχείας αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, αλλά και επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Morgan Stanley και η KPMG συμβουλεύουν την Τρ. Κύπρου να προχωρήσει σε πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και €4 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Από κόσκινο οι επενδυτές για απόκτηση της ΣΚΤ
  • Νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ – Απώλειες 21% για την τουρκική λίρα από την αρχή του έτους
  • Αύξηση επιτοκίων στο παρά ένα
  • Επιστροφή.. στα παλιά – Πιο χαλαρό το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες στις ΗΠΑ

Χαραυγή

 «Έκθεση – κόλαφος από την Ευρώπη για αρχή παραπόνων κατά αστυνομίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι έκθεση για την ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης ισχυρισμών κα παραπόνων κατά της αστυνομίας που απέστειλε το συμβούλιο της Ευρώπης.  Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης ενώπιον της επιτροπής θεσμών, η έκθεση χαρακτηρίζει την αρχή ως αναποτελεσματική και επισημαίνει τέσσερα σοβαρά προβλήματα. Μεταξύ άλλων είναι ότι οι ανακριτές οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν τα παράπονα είναι όλοι πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, πενήντα χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κύπρο βρίσκονταν σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης κατά το 2017.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σκέψεις για αποχώρηση από Apollo και διαφορά ΣΚΤ  με τη πρόταση Ελληνικής
  • Εργοτάξιο η παραλία Γεροσκήπου, μηχανήματα δίπλα από λουόμενους
  • Τριτοκοσμικά φαινόμενα στους χώρους δικαστηρίων
  • Εκποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις ζητά από την Κύπρο η Κομισιόν

Αλήθεια

«Πέντε συστάσεις Κομισιόν για Κύπρο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι πέντε συστάσεις της Κομισιόν προς την Κύπρο με στόχο της διόρθωση των μακροοικονομικών ανισοσκελειών.  Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά ανάμεσα σε άλλα από την Κύπρο να αναλάβει δράση το 2018 και 2019 σε ότι αφορά την υιοθέτηση βασικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, ιδίως όσον αφορά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τη διακυβέρνηση των κρατικών οντοτήτων και των τοπικών κυβερνήσεων. 

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ανέφικτη θεωρούν τη μετάβαση σε ξένο συνάλλαγμα οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες των κατεχομένων καθώς χρειάζεται να γίνει μια σειρά αλλαγών στην οικονομία των κατεχομένων που υπό τις περιστάσεις δεν είναι εύκολες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπό το άγρυπνο μάτι της Κομισιόν – Παρακολουθούνται κράτη μέλη που έχουν ανισορροπίες
  • Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, τα ερωτήματα παραμένουν – Συνεργατισμός
  • Deutsche Bank: Καταργεί 10 χιλ. θέσεις
  • Συγκλίνουν τα κράτη εκτός Ευρωζώνης – Για το ευρώ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΤΩΠΑ – Μια πολιτεία σε συνεχή σύγκρουση κορυφαίων θεσμών – Οργή προέδρου κατά συνδικαλιστών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕΓΑΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ – Ανησυχεί πλέον σοβαρά το προεδρικό για το εύρος της σύγκρουσης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

OYTE OI ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΚΟΝΑ – Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να καταλάβει που το πάνε Τουρκία – Ερντογάν

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΡΙΜΩΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ