You are here

Τύπος: Με τρύπιο νόμο και οι νέες δηλώσεις Πόθεν Έσχες

02/07/2021 06:29

Οι νέες δηλώσεις Πόθεν Έσχες που καλούνται να καταθέσουν οι βουλευτές, η διάθεση καταλυμάτων μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών και το οικονομικό δελτίο Ιουνίου 2021 της Κεντρικής Τράπεζας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Με τρύπιο νόμο και οι νέες δηλώσεις Πόθεν Έσχες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι νέες δηλώσεις Πόθεν Έσχες που καλούνται να καταθέσουν οι βουλευτές με τον σημερινό «τρύπιο» νόμο. Αναφέρεται ότι οι νυν βουλευτές θα πρέπει να καταθέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου στη διεύθυνση της βουλής. Η νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες, σημειώνεται, είναι γεμάτη κενά και δεν γίνεται ανεξάρτητος έλεγχος των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των συνολικά 82 ανώτατων και αιρετών κρατικών αξιωματούχων που ελέγχονται.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα στο οικονομικό της δελτίο προβλέπει ότι το 2021 το ΑΕΠ θα καταγράψει ανάκαμψη 3,8% έναντι συρρίκνωσης της τάξης του 5,1% το 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η ανεργία στην Κύπρο δεν ακολουθεί την πτωτική τάση στην ΕΕ
  • Η κλιματική αλλαγή απειλεί σοβαρά και τις τράπεζες
  • Τα βρήκαν για αναστολή εκποιήσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου
  • Ανησυχούν οι οικοδόμοι

Πολίτης

 «Αντέχουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η διάθεση καταλυμάτων μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών. Όπως ανέφεραν επιχειρηματίες του κλάδου στην εφημερίδα, η φετινή χρονιά είναι καλύτερη από την περσινή, με την αγορά να προσεγγίζει ακόμη και τους αριθμούς του 2019. Οι επιχειρηματίες εμπειρικά αποδίδουν την επανάκαμψη των βραχυχρόνιων μισθώσεων μεταξύ άλλων στο ότι πολλά ξενοδοχεία εξακολουθούν να είναι κλειστά

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι έντονες ανησυχίες ανάμεσα στους τραπεζίτες άρχισε να προκαλεί η κατάθεση πρότασης νόμου εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για επέκταση της αναστολής εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πέρασε ο νόμος με αρκετή κριτική – Έφορος φορολογίας
  • «Σκαρφάλωσε» επικίνδυνα στο 10% η ανεργία

Χαραυγή

 «Αυξήσεις 22% στα καύσιμα και 17% στον ηλεκτρισμό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το νέο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιούνιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,1%. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020 καταγράφηκε στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 22,1% και στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 17,2%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Μάιο το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο εκτοξεύτηκε στο 9,9% σε σύγκριση με 9,2% τον προηγούμενο μήνα και 7,8% τον Μάιο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βουλή: Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για το μπάχαλο με την ηγεσία του τμήματος φορολογίας
  • Αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα εναρμονιστικά νομοσχέδια

Αλήθεια

 «Ανάκαμψη 3,8% το 2021 για την οικονομία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το οικονομικό δελτίο Ιουνίου 2021 της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο, το 2021 το ΑΕΠ της Κύπρου προβλέπεται να καταγράψει ανάκαμψη 3,8%, προερχόμενη από όλες τις υποκατηγορίες δαπανών του ΑΕΠ, σε συνέχεια συρρίκνωσης της τάξης του 5,1% το 2020. Περαιτέρω άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,1% και 2,5% αναμένεται τα έτη 2022-23, αντίστοιχα, οριακά χαμηλότερη απ’ ότι αναμενόταν στις προηγούμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου του 2020.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου προχωρεί στην υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων λόγω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Όχι επιχειρηματιών σε νέο lockdown
  • Γιόρτασε το μεγαλύτερο καλοκαιρινό πρόγραμμα με προσφορές – Ryanair
  • Αυξήθηκε στο 9,9% η ανεργία τον Μάιο – Eurostat

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΣΕ ΟΛΑ! – Τούρκοι: Απορρίπτουν και τον ειδικό αντιπρόσωπο που εισηγείται ο Γκουτέρες

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ – Τσαβούσογλου και Τατάρ έβαλαν και πάλι ταφόπλακα στη ΔΔΟ επικαλούμενοι τις «πραγματικότητες»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ – Ποντάρουν στους φιλάθλους με Covid Free και στους φαντάρους με πενθήμερη τιμητική άδεια

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΕΛ το 23ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ – Ξεκινά σήμερα στις 10 πμ με εισηγητική ομιλία από τον γγ του ΑΚΕΛ και συζήτηση