You are here

Τύπος: Μεγάλη άνοδος στην ανεργία

05/11/2020 07:29

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους τον Οκτώβριο, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που βρίσκει την οικονομία με έλλειμμα €695,7 εκ. και το νομοσχέδιο που αφορά τους εργαζομένους που ενώ έχουν συμπληρώσει το 63 έτος της ηλικίας τους δεν έκαναν αίτηση για να λαμβάνουν σύνταξη, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Χωρίς ‘λίπος’ στο δεύτερο κύμα Covid-19»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που βρίσκει την οικονομία με έλλειμμα €695,7 εκ. Όπως αναφέρεται, τον Μάρτιο όταν ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τα μέτρα αντίδοτο απέναντι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έδινε απλόχερα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους έχοντας ως ασφάλεια τα γεμάτα ταμεία και το πλεόνασμα. Τώρα, όμως, το «λίπος» εξαντλήθηκε και τα ταμεία έχουν από τον Απρίλιο ως «μαξιλάρι» ασφαλείας μόνο τα δανεικά (σύνολο €1,75 δισ.) από τις διεθνείς αγορές, τα οποία και αυτά θα εξαντληθούν κάποια στιγμή.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ρευστά διαθέσιμα, τα οποία τον Αύγουστο ανέρχονταν στα €4,8 δισ. έχει το κράτος για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 12 μηνών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψηφιοποιούνται 150 υπηρεσίες του δημοσίου
  • Χαμηλές πτήσεις στο αεροδρόμιο
  • Σύντομα λειτουργεί το σύστημα μητρώου κρατικών ενισχύσεων
  • Νέα μάχη για εξώσεις

Πολίτης

 «Έχουν και αυτοί δικαίωμα στο επίδομα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το νομοσχέδιο που αφορά τους εργαζομένους που ενώ έχουν συμπληρώσει το 63 έτος της ηλικίας τους δεν έκαναν αίτηση για να λαμβάνουν σύνταξη. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε ανεργιακό επίδομα σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι, ούτε και επίδομα ασθενείας.  Η πρόταση νόμου ετοιμάστηκε εδώ και καιρό από το ΑΚΕΛ, αλλά κόλλησε στα συρτάρια της νομικής υπηρεσίας τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, με την αλλαγή της νομοθεσίας το πρόβλημα θα εξαλειφθεί.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του Κτηματολογίου επιβεβαιώνουν την αίσθηση που υπήρχε ότι τον Οκτώβριο η οικονομία κερδίζει έδαφος στην ανάκαμψη εν μέσω αβεβαιότητας για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Έκκληση για εκποιήσεις – Επιστολή ΥΠΟΙΚ στην επιτροπή οικονομικών

Χαραυγή

 «Νέα θύελλα αντιδράσεων για τα κρυμμένα ‘χρυσά’ διαβατήρια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η νέα θύελλα αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τα κρυμμένα «χρυσά» διαβατήρια. Οι παραδοχές του υπουργείου εσωτερικών ότι ο συνολικός αριθμός των χρυσών διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν από την Αναστασιάδη είναι 6.324 και όχι 2.855, προκάλεσε την αντίδραση των πολιτών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι fake news αποδείχθηκα οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης όσον αφορά το νομοσχέδιο για την αρχή κατά της διαφθοράς.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κλειδώθηκαν οριστικά οι φάκελοι για τα «χρυσά» διαβατήρια
  • Κόλλησε και η προστασία των πληροφοριοδοτών

Αλήθεια

 «Σχεδόν διπλάσιος σε ετήσια βάση ο αριθμός των ανέργων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 90% στο τέλος Οκτωβρίου, ο οποίος ανήλθε στις 31.487 άτομα σε σχέση με 16.544 τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με την αγορά εργασίας να επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο γενικός διευθυντής του υπουργείο οικονομικών Γιώργος Παντελή, σε σημείωμα του προς την πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών αναφέρει ότι τα δάνεια για τα οποία προγραμματίζεται διενέργεια πλειστηριασμού εντός του έτους, αφορούν παλαιά τερματισμένα δάνεια, που ουδεμία σχέση έχουν με την πανδημία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το ΥΠΟΙΚ απορρίπτει προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων – ΚΕΠ
  • Ανεβάζουν ταχύτητα οι πωλήσεις ακινήτων
  • Ακύρωση ταξιδιών προς Κύπρο από την Jet2
  • Μείωση 1,3% βιομηχανικών τιμών στην Κύπρο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΙΝΙ LOCKDOWN – Νέα μέτρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

TA ΚΕΦΑΛΙΑ ΠΑΛΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΤΟ ΒΡΑΔΥ – Νέα μέτρα και έκκληση προέδρου στους νέους για προστασία των ηλικιωμένων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΙΣ 11 ΚΛΕΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – «Αν δεν αντιδράσουμε αμέσως, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες», προειδοποίησε ο πρόεδρος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ