You are here

Τύπος: Μεγάλο το χάσμα μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης

03/04/2023 05:57

Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν οι τράπεζες, η πρόταση για σύσταση ηλεκτρονικής πλατφόρμας τιμολογιακής αξιολόγησης που αναμένεται να κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και η αξιολόγηση της Κύπρου από τον οίκος DBRS Morningstar, είναι τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Μεγάλο το χάσμα μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν οι τράπεζες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και τις προτροπές της κυβέρνησης.  Όπως αναφέρεται, οι αναμενόμενες, αρχικά, μικρές αυξήσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις και του αυξημένου κόστους στα δάνεια. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, με μήνα αναφοράς το Φεβρουάριο, δείχνουν ότι οι κύπριοι καταθέτες εξακολουθούν να είναι από τους πιο αδικημένους της ευρωζώνης και χρειάζεται αρκετός δρόμος για να φθάσουν το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τα στοιχεία  που ανακοινώθηκαν αποτυπώνουν και την απροθυμία του εγχώριου κλάδου που έδειχνε όλο αυτό το διάστημα να προσαρμοστεί στις νέες πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, η μέση προθεσμιακή κατάθεση νοικοκυριών μέχρι 1 έτος στην ΕΕ δίνει μέσο επιτόκιο 1,85% και στην Κύπρο 0,59%. Δεν είναι μόνο τα κυπριακά νοικοκυριά που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο επιτόκιο καταθέσεων αλλά και επιχειρήσεις. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από επιχειρήσεις στην ευρωζώνη είναι 2,28% και στην Κύπρο 0,69%. 

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σε επίπεδα άνω των €1.000 το τ.μ. διαμορφώθηκε το 2021 ο μέσος όρος του κόστους κατά τετραγωνικό μέτρο των νέων κατοικιών και οι τιμές είναι πολύ πιο τσουχτερές σε σχέση με την εποχή της φούσκας των ακινήτων που οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Altamira: Διαμερίσματα, κατοικίες σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό
  • Επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων αν φύγει η τραπεζική καταιγίδα
  • Ελβετός εισαγγελέας ερευνά την εξαγορά από τη UBS
  • Ο οίκος DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου

Πολίτης

«Στα χέρια μας οι τιμές των υπεραγορών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πρόταση για σύσταση ηλεκτρονικής πλατφόρμας τιμολογιακής αξιολόγησης που αναμένεται να κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από αρμόδιους φορείς, το νομοσχέδιο θα αφορά τη δημιουργία μιας εφαρμογής (app) μέσω της οποίας θα είναι εφικτή η δημοσίευση των τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα (ανά κατηγορία) ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει τιμές στη βάση του τι τον συμφέρει οικονομικά. Ουσιαστικά, η πρόταση αυτή διαφέρει από την αρχική σκέψη της προηγούμενης κυβέρνησης για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», ωστόσο ο στόχος είναι ο ίδιος, όπως ανέφεραν οι τεχνοκράτες του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, δηλαδή να αυξηθεί ο ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά τις τιμές των υπεραγορών και να υπάρξει όσο το δυνατόν αποκλιμάκωσή τους. «Θα είναι μια εφαρμογή (application) και μέσα από αυτήν την εφαρμογή θα δημοσιεύονται οι τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων ανά κατηγορία για να μπορεί ο καταναλωτής να έχει συγκρίσιμα στοιχεία», ανέφερε στην εφημερίδα ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώρης.

«Κλειδί για αναβαθμίσεις τα πλεονάσματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αξιολόγηση της Κύπρου από τον οίκος DBRS Morningstar. Ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της Κύπρου στη βαθμίδα BBB (το χαμηλότερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας, σε μια ενδεχομένη υποβάθμιση η Κύπρος επιστρέφει στη μη επενδυτική κατηγορία) και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση, διατηρώντας τις προοπτικές σε σταθερές, καθώς αναμένει να δει αν θα συνεχιστεί πρωτίστως η πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους. Μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα οδηγήσει σε υποβάθμιση. Ο οίκος αναφέρει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις λόγω του ακόμη υψηλού δημόσιου χρέους και του συγκριτικά χαμηλού επιπέδου παραγωγικότητας της εργασίας στην οικονομία. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις της Κύπρου εξακολουθούν να περιορίζονται από το μικρό μέγεθος της οικονομίας της που βασίζεται στις υπηρεσίες, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Σύμφωνα με την ανάλυση που συνοδεύει την ανακοίνωση της αξιολόγησης, η σταθερή προοπτική εξισορροπεί την πρόσφατη ευνοϊκή δημοσιονομική δυναμική έναντι σημαντικών κινδύνων για τις δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Επιφυλάξεις για επιτόκια και ανάπτυξη

Αλήθεια

«Έρευνα για υπερχρεώσεις στο υγραέριο»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η έρευνα από το υπουργείο εμπορίου για τις υπερχρεώσεις στην τιμή πώλησης του υγραερίου. Όπως σημειώνεται, η λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου είναι πλέον εξωφρενικά υψηλή αφού σε υπεραγορές διατίθεται από €18 έως και €23 ανά φιάλη των 10 κιλών, ενώ σε αλυσίδα περιπτέρων εντοπίστηκε να πωλείται μέχρι και €26. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, το απαραίτητο αυτό καταναλωτικό αγαθό για πολλά ευάλωτα νοικοκυριά ήταν στα €16, κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2022 στα €14 και τον Οκτώβριο του 2021 στα €13.

«Κρίσιμες για όλους τους κύπριους οι αλλαγές στο ΦΠΑ ακινήτων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι αλλαγές που ετοιμάζονται σχετικά με το ζήτημα του ύψους του ΦΠΑ στην αγορά πρώτης κατοικίας. Όπως αναφέρεται, οι λάθος χειρισμοί ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κατά τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να μην κινήσει διαδικασία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην προσπάθεια όμως αποφυγής των κυρώσεων, ο νέος νόμος δεν πρέπει ούτε να στοχοποιεί έναν κλάδο που ωθεί τη χώρα σε οικονομική ανάπτυξη, ούτε πολύ περισσότερο του κύπριους και ιδίως τα μεσαία και πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα που θέλουν να αποκτήσουν κατοικία.

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟ – Ζήτησε στοιχεία το υπουργείο εμπορίου ενώ οι διανομείς κατέφυγαν στην ΕΠΑ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΓΟΡΩΝ – Ηλεκτρονική εφαρμογή για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΩΝ – Έκτακτη συνεδρία αύριο στη βουλή

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ – Ενέκριναν αρχικά την υποψηφιότητα Β. Δημητριάδη και την απέρριψαν αυθημερόν