You are here

Τύπος: Μεγάλο μπέρδεμα για ταμεία προνοίας

14/01/2020 06:57

Οι αντιδράσεις που έφερε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας που συζητείται στην επιτροπή εργασίας, η σημερινή έκδοση δύο νέων διεθνών ομολόγων διάρκειας 10 και 20 ετών και η χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών του νομοσχεδίου για τη σύσταση του υφυπουργείου καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Μεγάλο μπέρδεμα για ταμεία προνοίας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αντιδράσεις που έφερε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας που συζητείται στην επιτροπή εργασίας.  Όπως αναφέρεται, το μπαλάκι για την τύχη του νομοσχεδίου βρίσκεται στη βουλή, με την Ευρώπη να πιέζει για υπερψήφιση του και τους εργοδότες να επιδιώκουν την αφαίρεση προνοιών. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για παιχνίδια που παίζουν οι υπηρεσιακοί του υπουργείου εργασίας, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πάει νομοσχέδιο στη βουλή χωρίς νομοτεχνικό έλεγχο. Οι εργοδότες, σημειώνεται, ξεσπούν εναντίον του υπουργείου που στο παρά πέντε εισήγαγε πρόνοιες που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για τη μισθοδοσία  που θα ισχύει το 2020 για τους δημόσιους υπαλλήλους, ο μεγαλύτερος μηνιαίος μισθός στο δημόσιο τομέα από 1η Ιανουαρίου 2020 είναι €7.320 και τον απολαμβάνουν όσοι βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις και στην ανώτερη βαθμίδα της κλίμακας Α16.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν προχώρησαν οι τιτλοποιήσεις δανείων
  • Τα βρίσκουν για ενιαία επιθεώρηση εργασίας;
  • Μέτρα κατά των τεχνολογικών κινδύνων
  • Επιφυλάξεις ΠΑΣΥΔΥ για υφυπουργείο καινοτομίας

Πολίτης

 «Διπλή έξοδος στις αγορές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σημερινή έκδοση δύο νέων διεθνών ομολόγων διάρκειας 10 και 20 ετών. Όπως σημειώνεται, με τις δύο αυτές εκδόσεις η Κύπρος θα χρηματοδοτήσει την πλήρη αποπληρωμή της οφειλής προς το ΔΝΤ και μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2020. Θεωρητικά και ανάλογα με τις προσφορές θα μπορούσε να αντληθεί ποσό ως και €2 δισ.  Οι δύο εκδόσεις γίνονται σε μια συγκυρία ιστορικά χαμηλών αποδόσεων για τα κυπριακά ομόλογα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επέβαλε χρηματικές ποινές συνολικού ύψους €82 χιλ. στις εταιρείες Louis, Louis Travel Ltd και Louis Aviation Ltd για τη χρησιμοποίηση του συντελεστή Bradford με σκοπό τη βαθμολόγηση αδειών ασθενείας των εργοδοτουμένων των εταιρειών.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Άλμα για μετασχηματισμό της διοίκησης – Θετική προσέγγιση για τη σύσταση υφυπουργείου καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού
  • Περιοδεία σε βιομηχανίες – Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Ομαδικό σχέδιο για ΟΧΣ – Altius Insurance
  • Διαξιφισμοί για τα ταμεία προνοίας

Χαραυγή

 «Στα βαθιά η συζήτηση για τη σύσταση υφυπουργείου έρευνας και καινοτομίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών του νομοσχεδίου για τη σύσταση του υφυπουργείου καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής. Η επιτροπή αποφάσισε όπως παραπέμψει στο επόμενο στάδιο που είναι η κατ’ άρθρο συζήτηση, με σκοπό την προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της βουλής σε μεταγενέστερο στάδιο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το υφυπουργείο θα δημιουργηθεί μέσα από τη συνένωση του τμήματος υπηρεσιών πληροφορικής και του τμήματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μπάχαλο επικρατεί μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών σε σχέση με έργο αξίας €60,2 εκ., το οποίο αφορά τον τομέα των ΑΠΕ και το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στο δημόσιο
  • ΔΗΣY: Στη γραμμή της ΟΕΒ για τα ταμεία προνοίας
  • Στοιχεία σε εταιρείες πιστώσεων για διευκόλυνση των εκποιήσεων
  • Καταγγέλλει ανεξάντλητο πολιτικό τυχοδιωκτισμό

Αλήθεια

 «Μπαίνουν πρόνοιες από το παράθυρο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η στήριξη του ΔΗΣΥ για τα ταμεία προνοίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε χθες ότι το κόμμα του θα στηρίξει στη βουλή τη θέσπιση κανόνων για τα ταμεία προνοίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί κάποιοι να βάζουν από το παράθυρο πρόνοιες που δεν προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η απασχόληση στην κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2019 αυξήθηκε κατά 411 άτομα ή 0,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και έφθασε τα 52.470 άτομα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψηφιοποίηση και πάταξη γραφειοκρατίας με υφυπουργείο καινοτομίας
  • Συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης ορεινών περιοχών – Χαμπιαούρης – Περδίος
  • Οι παραπομπές στο ’99 δεν βοηθούν τον θεσμό – ΧΑΚ
  • Βγαίνει σήμερα στις αγορές η Κύπρος – Υπ. οικονομικών

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΡΓΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ – Απ’ αφορμή τις αντιδράσεις για την οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ – Στις μυλόπετρες των διαδικασιών και η δικαίωση που θα αργήσει

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ – Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται για ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ Γ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ