You are here

Τύπος: Μεγιστάνες με έκπτωση ΦΠΑ

24/08/2022 06:20

Οι καταχρήσεις που έγιναν εις βάρος του κράτους για μειωμένο ΦΠΑ, με βάση την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, η σύσκεψη για τον κατώτατο μισθό που συγκάλεσε για την επόμενη Τετάρτη ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, καθώς και η πιθανότητα ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας το χειμώνα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μεγιστάνες με έκπτωση ΦΠΑ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι καταχρήσεις που έγιναν εις βάρος του κράτους για μειωμένο ΦΠΑ, με βάση την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι και για την αγορά ενός οροφοδιαμερίσματος σε πύργο, αξίας €14,5 εκατ., έγινε χρήση του κοινωνικού μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ 5% και το κράτος απώλεσε €732 χιλ. . Η εν λόγω πράξη, όπως και εκατοντάδες άλλες, είναι ξεκάθαρο πως είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή οδηγία για ΦΠΑ, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις κατοικίες στο πλαίσιο όμως μιας κοινωνικής πολιτικής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο νέος έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης θα κληθεί στη βουλή για να ενημερώσει για τους ελέγχους που διενήργησε το τμήμα φορολογίας σε παρόχους που πρόσφεραν υπηρεσίες σε επενδυτές για να πολιτογραφηθούν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διευκρινίσεις για πάγωμα εκποιήσεων
  • Αρχίζουν τα όργανα για ΑΤΑ και αύξηση μισθών
  • Πανικός και στην Αγγλία για το ρεύμα

Πολίτης

 «Εκτός από «χρυσά», έβγαζαν και… «πλατινένια» διαβατήρια!»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι οι πολιτογραφήσεις που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο παρότι δεν ικανοποιούσαν τα οικονομικά κριτήρια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, φαίνονται ξεκάθαρα οι ευθύνες του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ήταν αρκετά ενήμερο σε ό,τι αφορά τη μη πλήρωση των οικονομικών κριτηρίων για παροχή διαβατηρίων. Εντούτοις, οι αιτήσεις εγκρίνονταν κανονικά και οι αιτητές λάμβαναν το κυπριακό και επομένως το ευρωπαϊκό διαβατήριο.

«Θολώνουν οι προοπτικές της ανάπτυξης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πιθανότητα ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας το χειμώνα λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του ενδεχομένου ελλείψεων φυσικού αερίου.  Το πρακτορείο Reuters σε ανάλυση του αναφέρει ότι «πριν από έναν χρόνο οι περισσότεροι προέβλεπαν οικονομική ανάπτυξη το 2022 κοντά στο 5%. Τώρα, η χειμερινή ύφεση γίνεται το βασικό σενάριο». Η επιδείνωση των προοπτικών πλήττει το ευρώ το οποίο την Τρίτη υποχώρησε στα 0,9899 δολάρια σε νέο χαμηλό 20ετίας, καθώς οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε αντίποινα για τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θόλωσαν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τελευταία πράξη για κατώτατο
  • Διεκδικεί αυξήσεις μισθών και ΑΤΑ - ΠΟΑΣΟ
  • Εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου το 2026 – 2027

Χαραυγή

 «’Κλειδώνει’ στις 31 Αυγούστου ο κατώτατος μισθός»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η σύσκεψη για τον κατώτατο μισθό που συγκάλεσε για την επόμενη Τετάρτη ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος, με τους κοινωνικούς εταίρους.  Η σύσκεψη θα είναι η τελευταία πριν την έκδοση του σχετικού διατάγματος από την κυβέρνηση. Όπως σημειώνεται, ο κ. Κούσιος διαμήνυσε ότι η προσπάθεια είναι να συγκλίνουν οι απόψεις κατά το δυνατόν, γιατί συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Πρόσθεσε ότι το διάταγμα θα εκδοθεί με βεβαιότητα, ανεξαρτήτως διαφορών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επαγγελματίες στην τουριστική βιομηχανία της νέας ψηφιακής εποχής επιθυμεί να δημιουργήσει η εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης Λάρνακας σε συνεργασία με το μεσογειακό κέντρο διοίκησης μέσω προγράμματος πιστοποίησης συμβούλων ψηφιακού τουρισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΠΟΑΣΟ: Αυξήσεις μισθών και πλήρη επαναφορά ΑΤΑ
  • ΣυΠροΔαΤ: Ανακούφιση για την αναστολή των εκποιήσεων

Αλήθεια

 «Το 2023 θα είναι χειρότερο για την οικονομία»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, η ύφεση στην ΕΕ είναι πλέον σχεδόν βέβαιη, ο πληθωρισμός πλησιάζει σε διψήφιο νούμερο και ένας χειμώνας με διαφαινόμενες ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας πλησιάζει γρήγορα. Αναφέρεται ότι ενώ αναμενόταν μια ανάκαμψη με αύξηση δαπανών μετά την πανδημία, όλα άλλαξαν στις 24 Φεβρουαρίου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κανονικότητα έχει φύγει και η κρίση έχει γίνει μόνιμη.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στη σύσταση εξειδικευμένης ομάδας προχώρησε η ΑΗΚ, με όρο εντολής την επίλυση του προβλήματος που σχετίζεται με το σύστημα διαχείρισης μετρητών και μετρητικών δεδομένων, εξαιτίας του οποίου παρατηρείται υπερκοστολόγηση σε αριθμό λογαριασμών με υπολογισμό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Μανίκια πάνω, για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη Κύπρο»
  • «Με την υπογραφή του νόμου για αναστολή εκποιήσεων, η διαδικασία ξεκινά από την αρχή» - Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών
  • Συρρίκνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΑΝ ΤΑΦΟΥΣ ΟΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ! – Στο Μουτουλλά δεν γνωρίζουν που είναι θαμμένα τα δικά τους πρόσωπα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ «ΧΡΥΣΑ», ΕΒΓΑΖΑΝ ΚΑΙ… «ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΑ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ! – Χωρίς ενδοιασμούς, το υπουργικό ενέκρινε αιτήσεις πολλών επενδυτών οι ο οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΠΑ – Έδιναν εκατομμύρια να αγοράζουν πύργους και έχανε το κράτος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΓΝΩΡΙΖΑΝ, ΣΙΩΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΡΥΦΤΟ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ – Από αρχές Μαΐου ήταν ενήμερη η κυβέρνηση για τα ευρήματα της έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας