You are here

Τύπος: Μείωση δανείων – καταθέσεων, αγωγός και Ιράκ...

27/09/2002 09:06
Οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, η μείωση δανείων και καταθέσεων και η απόρριψη της λύσης μεταφοράς φυσικού αγωγού στην Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός οικονομικός τύπος.

Υπό τον υπέρτιτλο «Υποχωρούν δάνεια και καταθέσεις» το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», αποδίδεται το γεγονός αυτό σε μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι καθιστούν τους καταναλωτές και τις εταιρείες πολύ πιο επιφυλακτικούς. Το ρεπορτάζ, επισημαίνει σε αντιδιαστολή, ότι σημαντική αύξηση παρουσιάζει «μόνο το πλαστικό χρήμα» και προσθέτει ότι αρμόδιοι παράγοντες το αποδίδουν στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, της αβεβαιότητας που επικρατούν στο διεθνή ορίζοντα, στη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη στάση αναμονής που τηρούν ιδιώτες και επαγγελματίες όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Γράφει ακόμη, ότι τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με την υπερχρέωση των νοικοκυριών λόγω του ΧΑΚ τη διετία 1999-2000, αποδεικνύουν ότι έχουν στενέψει τα περιθώρια για νέες δανειοδοτήσεις και επιπλέον το τίμημα έρχονται να «πληρώσουν» και οι τραπεζικές καταθέσεις, ως απόρροια των υπερβολικών χορηγήσεων των προηγούμενων ετών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2002 η αξία των χορηγήσεων στα νοικοκυριά και σε όλους τους τομείς της οικονομίας υποχώρησε, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, στα £309,6 εκατ. σε σχέση με £526,1 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 41%.

Αλλού, γράφει ότι ΗΠΑ και Ρωσία ορέγονται μια νέα πετρελαϊκή τάξη.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Θα κινδυνεύσει η οικονομία» ασχολείται με τις επιπτώσεις σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράκ. Όπως υποστηρίζεται τεραστίων διαστάσεων θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος σε περίπτωση που υλοποιηθεί τελικά ένα τέτοιο σενάριο, κυρίως λόγω της ανεπάρκειας των πετρελαϊκών αποθεμάτων που διαθέτει αυτή τη στιγμή. Η Αρχή Ηλεκτρισμού διαθέτει αποθέματα μαζούτ 60 ημερών, ωστόσο, τα αποθέματα στο διυλιστήριο και στις αποθήκες των εταιρειών πετρελαιοειδών κυμαίνονται μεταξύ 15 – 25 ημερών. Το ρεπορτάζ γράφει ότι όλες οι χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν καύσιμα με αποτέλεσμα η ζήτηση διεθνώς να κορυφώνεται, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πολλά σημεία πώλησης, όλες οι χώρες αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση γι’ αυτό και παρουσιάζονται, επιφυλακτικές στην πώληση καυσίμων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο γεωγραφικός χώρος στον οποίο βρίσκεται η Κύπρος, παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους όσον αφορά στη διακίνηση δεξαμενόπλοιων.

Αλλού, προβάλλει ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ με την οποία εξαπολύονται νέοι μύδροι κατά του προέδρου του ΧΑΚ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον υπέρτιτλο «Εγκαταλείπεται η λύση του αγωγού» αναφέρεται στην απόρριψη της λύσης μεταφοράς φυσικού αερίου στη Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό. Όπως αναφέρεται η απόρριψη της λύσης αγωγού, οφείλεται και σε λόγους που σχετίζονται με την ασφαλή και εγγυημένη μεταφορά, λόγω προβλημάτων ασφάλειας στις γειτονικές της Κύπρου, χώρες. Για τις ανάγκες της ΑΗΚ, η οποία προγραμματίζει τη παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο το 2006, αποφασίστηκε η χρήση ντίζελ, εξέλιξη η οποία αναμένεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για την κατασκευή αποθηκευτικών χώρων στη περιοχή Βασιλικού.

Αλλού, γράφει ότι οι 12 ασφαλιστικές εταιρείες άρχισαν να πληρώνουν το πρόστιμο που τους επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.