You are here

Τύπος: Μείωση ενοικίων στους εμπορικούς δρόμους

27/09/2021 06:23

Η κατρακύλα των ενοικίων σε εμπορικούς δρόμους, η νέα επιδείνωση στους δείκτες διαφθοράς και το κράτος δικαίου που παρουσίασε η Κύπρος και η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μείωση ενοικίων στους εμπορικούς δρόμους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η κατρακύλα των ενοικίων σε εμπορικούς δρόμους. Σύμφωνα με το γραφείο Δανός και Συνεργάτες, το κόστος των ενοικίων στην οδό Λήδρας επιστρέφει σε επίπεδα του 2013, οκτώ χρόνια πίσω. Οι εκτιμήσεις τιμών που δίνει το γραφείο είναι €20-€26 το τ.μ. το 2021 από €18-€36 το τ.μ. το 2020. Στη Μακαρίου το 2019 η μεγαλύτερη τιμή είναι στα €60 το τ.μ. και το 2020 υπάρχει πτώση στα €26 και η πρόβλεψη είναι η ίδια και για το 2021. Στη Στασικράτους η πρόβλεψη για τα ενοίκια το 2021 είναι από €14 ως €26 το τ.μ. παραμένοντας στα ίδια επίπεδα του 2020.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι διαμερίσματα στην επαρχία Λευκωσίας και Λάρνακας πωλούνται από την Altamira σε ενδεικτικές τιμές που ξεκινούν από €55 χιλ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εμμένει στη στήριξη της οικονομίας η ΕΚΤ
  • Πρόγραμμα €2,3 εκ. για γεωργία και κτηνοτροφία
  • Άρχισε η άσκηση τραπεζικής διαφάνειας
  • Η ακρίβεια στην ενέργεια ήρθε για να μείνει

Πολίτης

 «Κλονίζονται τα πάντα στην Κύπρο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νέα επιδείνωση στους δείκτες διαφθοράς και το κράτος δικαίου που παρουσίασε η Κύπρος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020, για το δείκτη διαφθοράς η Κύπρος κατάφερε για όγδοο συνεχόμενο έτος να παρουσιάσει επιδείνωση, αφού ο δείκτης το 2013 βρισκόταν στο 1,25 ενώ μέχρι το τέλος του 2020 ο δείκτης υποχώρησε στο 0,38. Σε ότι αφορά τον δείκτη για τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με το κράτος δικαίου, κυμάνθηκε από 1,04 σε 0,58 μεταξύ το 2013 και 2020 αντιστοίχως.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ-διατηρώντας σταθερή προοπτική.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Χρηματοδότηση €65,5 εκ. για την εκπαίδευση

Χαραυγή

 «Ακριβό το ψωμί, πανάκριβο το γάλα»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η ακρίβεια στην Κύπρο σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην κατηγορία η οποία περιλαμβάνει το γάλα, το τυρί και τα αβγά η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αφού οι τιμές είναι 34,5% πιο ψηλές από το μέσο όρο της ΕΕ. Επίσης, η Κύπρος είναι πιο ακριβή σε πολλές υπηρεσίες. Ενδεικτικά στην εκπαίδευση η χώρα βρίσκεται στην Πέμπτη θέση, αφού οι τιμές είναι 60,8% πιο υψηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η εφημερίδα Αλήθεια δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΩΡΑ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Το γεύμα των τριών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ – Σήμερα το τριμερές γεύμα με Γκουτέρες – Τι μπορεί να αναμένεται στο κυπριακό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ – Για το μίνιμουμ δυνατό αποτέλεσμα θα συναντηθούν Αναστασιάδης, Γκουτέρες και Τατάρ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΨΩΜΙ, ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΓΑΛΑ – Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες