You are here

Τύπος: Μείωση επιτοκίων – Κατάργηση ανεργιακού

17/06/2003 09:22
Μείωση επιτοκίων και κατάργηση ανεργιακού επιδόματος στους δημόσιους υπαλλήλους που αφυπηρετούν είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν σήμερα στον οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Απαιτείται νομισματική χαλάρωση» γράφει ότι διίστανται οι απόψεις οικονομολόγων για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Παρουσιάζοντας τις απόψεις κάποιων οικονομολόγων σημειώνει ότι τα κυπριακά επιτόκια πρέπει να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης, όπου σήμερα τα επιτόκια της Κεντρικής είναι κατά 1,5% υψηλότερα από τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης.

Αλλού γράφει ότι η Τράπεζα Αναπτύξεως μετά την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας για τη βιωσιμότητα της θυγατρικής της εταιρείας το Κρασνοντάρ της Ρωσίας, βρίσκεται ενώπιον τεραστίων διλημμάτων, αφού προκειμένου να μην χαθούν οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα απαιτούνται επιπρόσθετα σημαντικά νέα κεφάλαια με πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τέρμα στο ανεργιακό επίδομα» αναφέρεται στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι αφυπηρετούν και λαμβάνουν παράλληλα εφάπαξ και σύνταξη. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ το θέμα αυτό προκαλεί κοινωνική ανισότητα και δημιουργεί ηθικά ζητήματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων εργαζομένων από το κράτος.

Αλλού γράφει ότι αβεβαιότητα και αγωνία διέπει τις εργασιακές σχέσεις της θυγατρικής των Κυπριακών Αερογραμμών Eurocypria, καθώς η εκκρεμότητα για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εξακολουθεί να υφίσταται. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, προστίθεται, αναμένεται το θέμα να ξεκαθαρίσει.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Απύθμενο θράσος ΑΚΕΛ για το επίδομα τέκνου» στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα, αναφέρεται στον καβγά μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για την πατρότητα του σχετικού επιδόματος. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο ιστορικό της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και στην πρόσφατη κατάληξή του για κατάργησή τους και μιλά για θράσος του ΑΚΕΛ το οποίο πρόσφατα διακήρυξε ότι το επίδομα τέκνου σε όλες τις οικογένειες αποτελεί υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων του Τάσσου Παπαδόπουλου.