You are here

Τύπος: Μείωση της ανεργίας στο 3%

30/06/2003 09:11
Το εποχιακό φαινόμενο κατά τη θερινή περίοδο, της μείωσης της ανεργίας, η διεξαγωγή έρευνας της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού μετά από οδηγίες του υπουργείου Εμπορίου, με αντικείμενο να διαπιστωθεί αν οι υπεραγορές έχουν κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας την οποία κατέχουν στο λιανικό εμπόριο προϊόντων, καθώς και οι επαφές που θα έχει σήμερα με τις συντεχνίες και την εργοδοτική πλευρά, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει τα απεργιακά μέτρα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, είναι τα θέματα τα οποία προβάλλονται στη σημερινή ειδησεογραφία.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μείωση ανεργίας στο 3% του εργατικού δυναμικού» αναφέρεται στο εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται τη θερινή περίοδο. Η μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων στα τέλη Μαΐου του 2003 κατά 1563 πρόσωπα, σε σύγκριση με τον Απρίλιο (2003) σημειώθηκε κατά κύριο λόγο, στους τομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς επίσης στη δημόσια διοίκηση, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες. Η ανεργία του 3% συγκρίνεται ευνοϊκά τόσο με το μέσο ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης (8,8%) όσο ειδικότερα με όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» στην τελευταία εξωτερική της σελίδα και υπό τον τίτλο «Υπεραγορές στο στόχαστρο της Επιτρ. Ανταγωνισμού» γράφει ότι το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού ζήτησε από την ΕΠΑ να εξετάσει κατά πόσον οι υπεραγορές έχουν κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας την οποία κατέχουν στο λιανικό εμπόριο προϊόντων. Η έρευνα της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα των τιμών και κατά πόσον οι μεγάλες υπεραγορές έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση στην κυπριακή αγορά και αν με τον τρόπο λειτουργίας τους, βρίσκονται σε θέση να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στους προμηθευτές προϊόντων.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στην τελευταία εξωτερική της σελίδα και υπό τον τίτλο «Σήμερα το ναι ή όχι, για απεργίες στα ξενοδοχεία» γράφει ότι σειρά πολλαπλών επαφών με τις συντεχνίες και την εργοδοτική πλευρά, αναμένεται να έχει σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει τα απεργιακά μέτρα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.