You are here

Τύπος: Μείωσης πετρελαίου... παρενέργειες

15/01/2003 09:09
Η πρόθεση του υπουργείου Εμπορίου να προχωρήσει από αύριο στη μείωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου κατά 7 σεντ, κυριαρχεί στη σημερινή ειδησεογραφία, τόσο στα οικονομικά ένθετα, όσο και στις εξωτερικές σελίδες. Τα ρεπορτάζ, καλύπτουν μεταξύ άλλων, τη στάση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την επιφύλαξη των εταιρειών πετρελαιοειδών παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα τους αποζημιώσει. Οι εταιρείες, προειδοποιούν την κυβέρνηση, ότι σε περίπτωση που στην τελική απόφαση για τη μείωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου, δεν περιλαμβάνεται η αποζημίωση των εταιρειών, τότε είναι αποφασισμένες να σταματήσουν να εισάγουν πετρέλαιο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Μάχη για μείωση της τιμής πετρελαίου» και με υπότιτλο «Ο Ρολάνδης αποφάσισε, το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά κάλυψη της δαπάνης» γράφει ότι το θέμα της μείωσης θα παρουσιασθεί στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως μάλιστα, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης θα καλέσει τον συνάδελφο του στην κυβέρνηση, υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη, να διευκρινίσει τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθούν οι απώλειες των εσόδων του Κράτους, από την μείωση της τιμής του πετρελαίου. Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα πάντοτε με το ρεπορτάζ, να επαναφερθεί στο τραπέζι η παλαιότερη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, για αύξηση της τιμής της βενζίνης και των τσιγάρων, ως αντιστάθμισμα στη μείωση του πετρελαίου, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται αμφιβολίες για την πρόθεση και επιθυμία της βουλής να ψηφίσει αύξηση στην τιμή πώλησης της βενζίνης και των τσιγάρων, παραμονές προεδρικών εκλογών.

Για το ίδιο θέμα, οι εφημερίδες «Αλήθεια» και «Ο Φιλελεύθερος» στις εξωτερικές τους σελίδες (και όχι στα οικονομικά ένθετα) δημοσιεύουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Εταιρείες πετρελαιοειδών εκφράζουν «βέτο» στην πρόθεση του Νίκου Ρολάνδη, να προχωρήσει στην μείωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Αλήθεια» εκπρόσωποι των εταιρειών πετρελαιοειδών είχαν χθες συνάντηση με το γενικό διευθυντή του υπουργείου Εμπορίου στους οποίους γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του υπουργού για μείωση του πετρελαίου και οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα. Αργότερα το απόγευμα, μάλιστα, μέσω επιστολής που απέστειλαν, ζητούν διαβεβαιώσεις από το υπουργείο για έγκαιρη αποζημίωση τους από τις ζημιές που θα υποστούν λόγω της μείωσης, διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, για κάλυψη των ζημιών πάνω σε εβδομαδιαία βάση.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών εκφράζουν επιφυλάξεις παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα τους αποζημιώσει μέσω του ταμείου PNBS, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αρνείται εδώ και δύο χρόνια να παραχωρήσει ως οφείλει, όπως υποστηρίζουν, ποσό ύψους £8 εκατομμυρίων προς τις εταιρείες. Μάλιστα, προειδοποιούν την κυβέρνηση, ότι σε περίπτωση που στην τελική απόφαση για τη μείωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου, δεν περιλαμβάνεται η αποζημίωση των εταιρειών, τότε είναι αποφασισμένες να σταματήσουν να εισάγουν πετρέλαιο.

Άλλα θέματα που καλύπτουν σήμερα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων είναι: στο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφέρεται ότι στη τελική ευθεία, προς την ολοκληρωμένη εφαρμογή τους, βρίσκονται οι ΕΠΕΥ, ενώ αλλού γράφει, ότι οι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών προχωρούν προς απεργιακά μέτρα.

Το ένθετο «Οικονομική» τη εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως βασικό θέμα τις τροποποιήσεις που επέφερε η Κεντρική Τράπεζα στις Οδηγίες για τους εκδότες ακάλυπτων επιταγών, ενώ αλλού γράφει ότι μειώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» έχει ως κεντρικό θέμα την διεξαγωγή νέας έρευνας εναντίον επτά τουβλοποιείων από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, για τον τρόπο αντίδρασης τους σε προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής να τους επιβάλει συνολικό πρόστιμο ύψους £100.000.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.