You are here

Τύπος: Μελετούν αλλαγή στο πέναλτι 12%

22/03/2023 06:21

Η πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση των χαμηλών συντάξεων, οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο εργασίας στη νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, καθώς και η χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου με τους επικεφαλής των κυπριακών τραπεζών, όπου προέβησαν σε μια ανασκόπηση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μελετούν αλλαγή στο πέναλτι 12%»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 5%. Ο υπουργός εργασίας διευκρίνισε πως η αύξηση θα αφορά τη μικρή επιταγή που λαμβάνουν όσοι στηρίζονται από το σχέδιο στήριξης του υφυπουργείου κοινωνικής πρόνοιας. Επιβεβαίωσε πως η προσπάθεια είναι η αύξηση, που θα ενισχύσει σχεδόν 30 χιλ. χαμηλοσυνταξιούχους, να περιληφθεί στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη βουλή. Ερωτηθείς για την αναλογιστική μείωση του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας αντί στο 65ο, ανέφερε πως το συγκεκριμένο ποσοστό προφανώς δεν μπήκε τυχαία, αλλά μετά από αναλογιστική μελέτη.

«Μίνι λίφτινγκ για αλλοδαπούς»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο εργασίας στη νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, την οποία ενέκρινε λίγες μέρες πριν αποχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό ανέφερες χθες ο υπουργός εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στην επιτροπή εργασίας της βουλής, σε μια πρώτη συνάντηση τους, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα εργασιακά θέματα που απασχολούν, με εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για αγαστή συνεργασία. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απόσυρσης της στρατηγικής για ξένο δυναμικό, ο υπουργός ανέφερε πως οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι νόμοι, οι κανονισμοί και οι αποφάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, συμπληρώνοντας περαιτέρω πως σε μια τέτοια εξέλιξη – δηλαδή απόσυρσης της στρατηγικής – το αποτέλεσμα θα ήταν να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος, αν και παραδέχθηκε πως ο προηγούμενος αμφισβητήθηκε. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως άρχισε ήδη διάλογος με τις συντεχνίες για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί και βελτιωθεί η υφιστάμενη στρατηγική.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φόβος για αιφνιδιασμό τραπεζών
  • Αυξήστε και τα καταθετικά επιτόκια
  • Μελετούν αύξηση των καταθέσεων που θα προστατεύονται
  • Να αποφασίζει ο έφορος για τις οφειλές

Πολίτης

 «Ώρα να αυξηθούν τα επιτόκια στις καταθέσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου με τους επικεφαλής των κυπριακών τραπεζών, όπου προέβησαν σε μια ανασκόπηση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος εστιάζοντας στις εγχώριες προκλήσεις που σχετίζονται με τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων.  Ο κ. Ηρόδοτου μέσα από την ανακοίνωση για τη συνάντησή του με τους CEO των τραπεζών και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων και για ετοιμότητα παροχής αναδιαρθρώσεων σε δανειολήπτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Ο διοικητής της ΚΤΚ τόνισε για ακόμη μια φορά στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων την ανάγκη για έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος της οικονομίας στο σύνολό της. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διαφάνειας στις χρεώσεις των τραπεζών. Επιπρόσθετα, προέτρεψε τις τράπεζες να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό με αξιολόγηση των δεδομένων τους αναφορικά με το ύψος των καταθετικών τους επιτοκίων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Κεντρικής.  Σε ό,τι αφορά τα δάνεια ο κ. Ηροδότου απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι τα υφιστάμενα στοιχεία δεν δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, αλλά η κατάσταση παρακολουθείται καθώς οι δανειολήπτες επηρεάζονται και από την αύξηση των τιμών και από την αύξηση των επιτοκίων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και η αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες βρίσκονται μεταξύ άλλων στις προτεραιότητες της ΣΕΚ, σύμφωνα με την απόφαση του γενικού συμβουλίου της, που συνεδρίασε την Τρίτη στη Λευκωσία.

Χαραυγή

 «Διοικητής: ‘Καμία ανησυχία για τις κυπριακές τράπεζες’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το νέο μήνυμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχία σε σχέση με τη ρευστότητα και τα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών, στον απόηχο της κρίσης η οποία έχει ξεσπάσει διεθνώς λόγω των εξελίξεων σε τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι τις τελευταίες μέρες έγιναν δύο stress test ακραίων καταστάσεων στις τράπεζες, μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και ένα μετά τις εξελίξεις στην Credit Suisse, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις κυπριακές τράπεζες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε χθες συστάσεις προς τις τράπεζες για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, τις χρεώσεις και τα καταθετικά επιτόκια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πιέζουν για εξεύρεση νέου χώρου ελλιμενισμού των σκαφών που βρίσκονται στη μαρίνα Λάρνακας
  • Κοινότητες Μαραθάσας: «Γηροκομεία και σε λίγα χρόνια νεκροταφεία»
  • Σύσταση δευτεροβάθμιου φορέα συνδικαλιστικών οργανώσεων

Αλήθεια

 «Τα κόκκινα δάνεια, τα δικά μας ομόλογα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνάντηση της προέδρου του ΔΗΣΥ και προέδρου της βουλής Αννίτας Δημητρίου με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου. Η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι από πλευράς ΔΗΣΥ τέθηκε ενώπιον του διοικητή εισήγηση για τη «δημιουργία από μέρους των τραπεζών ενός μηχανισμού ο οποίος θα λειτουργεί προληπτικά προχωρώντας σε αναδιαρθρώσεις δανείων για τους φερέγγυους ειδικά δανειολήπτες, ούτως ώστε μέσα από αυτό τον μηχανισμό να δοθεί η στήριξη που χρειάζεται ο συνεπής δανειολήπτης. Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι ο διοικητής δρομολογεί σχετική σύσταση προς τις τράπεζες, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της εποπτικής αρχής, ανέφερε ότι «το θέμα ενεγράφη και θα συζητηθεί σύντομα στην επιτροπή οικονομικών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, αναφέρθηκε χθες στο όραμα και στις πέντε προτεραιότητες του υπουργείου του, στην πρώτη του παρουσία στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα τρία σημεία της ΣΕΚ
  • Κρατικές χορηγίες για τους γεωργούς
  • Λογαριασμός 209 δισ. για το γόητρο της χώρας – Credit Suisse

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΜΟΛΟΓΑ – Εισήγηση Αννίτας Δημητρίου στο διοικητή για μηχανισμό προληπτικών αναδιαρθρώσεων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΟΙ ΥΠΟΔΙΚΟΙ – Επιστρατεύεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση για αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις φυλακές

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ 12% - Αν ο αναλογιστής δώσει καλή εικόνα, θα συζητηθεί αλλαγή ή μείωση του πέναλτι τις συντάξεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ –  Ο υπουργός εσωτερικών παρουσίασε ακροθιγώς το πλάνο του