You are here

Τύπος: Μέρες Συνεργατισμού στον ΟΧΣ

04/10/2022 06:08

Η αυστηρή κριτική που ασκεί η ΕΤΥΚ στο υπουργείο οικονομικών για τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και επενδυτική πολιτική του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Μέρες Συνεργατισμού στον ΟΧΣ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αυστηρή κριτική που ασκεί η ΕΤΥΚ στο υπουργείο οικονομικών για τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Η ΕΤΥΚ τόνισε χθες προς κάθε εμπλεκόμενο ότι «δεν θέλουμε να έχουμε στον ΟΧΣ την ίδια κατάληξη με το Συνεργατισμό». Η ΕΤΥΚ συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη γενική συνέλευση των υπαλλήλων του οργανισμού. Αφορμή για τη δυναμική παρέμβαση της ΕΤΥΚ είναι η καθυστέρηση, από την Κεντρική Τράπεζα, της έγκρισης διορισμού δύο προσώπων που πρότεινε το υπουργείο οικονομικών, ως βασικός ιδιοκτήτης του ΟΧΣ. Επίσης, εδώ και ένα χρόνο περίπου, ο γενικός διευθυντής, ο οποίος τυγχάνει να είναι υπάλληλος του υπουργείου οικονομικών, που επέλεξε το διορισμένο από το υπουργείο οικονομικών ΔΣ του οργανισμού, δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η καταβολή της ΑΤΑ, ο τερματισμός των αποκοπών από τις απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και η παραχώρηση των προσαυξήσεων, θα ανεβάσει μέσα στο 2023 κατά 4,7% το κρατικό μισθολόγιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μικρή οικονομική ένεση στις εφημερίδες για το 2022

  • Σάλος στην ΕΕ για τα €200 δισ. δάνειο της Γερμανίας

Πολίτης

 «Επιφυλάξεις για τις επενδύσεις του νέου σχεδίου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόδοση αναφοράς των επενδύσεων του Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως σημειώνεται, ο αναλογιστής, Μαρίνος Θεοδοσίου, παρουσιάζοντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, εξήγησε πως αν η απόδοση είναι υψηλότερη το κράτος δεν θα καταβάλλει επιπλέον εισφορές, αλλά θα πληρώσει εφόσον η απόδοση είναι κατά 1,5% χαμηλότερη από τον πληθωρισμό. Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επενδυτική πολιτική του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και εισηγήθηκαν τη σύσταση επενδυτικής επιτροπής.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, αναφέρθηκε στη στροφή στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάλυψη του κενού της ρωσικής αγοράς. Τα αποτελέσματα της φετινής περιόδου είναι ενθαρρυντικά. Υποστηρικτικά λειτουργεί το γεγονός ότι η Κύπρος για τους Ευρωπαίους είναι ένας νέος προορισμός

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ο κίνδυνος της ύφεσης στο τραπέζι του Eurogroup

Χαραυγή

 «Διαφάνεια στις επενδύσεις του ταμείου συντάξεων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η διαφάνεια που ζητούν τα κόμματα στην επενδυτική πολιτική, την οποία ακολουθεί το υπό σύσταση ταμείο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, στην οποία ο αναλογιστής Μαρίνος Θεοδοσίου, ανέφερε ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο βασίστηκε η μελέτη προβλέπει απόδοση 1,5% πάνω από τον πληθωρισμό.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου κατέγραψε χειροτέρευση με το έλλειμμα να αυξάνεται από €445.3 εκατ., που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, στα €1.037, 5 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προκαταρκτική έγκριση από ΚΟΑΠ σε 109 αιτητές για οικονομική ενίσχυση πυρόπληκτων του 2021

  • Συνεδρία ΔΣ ΕΚΤ στην Κύπρο

  • Απαλλαγή από ΦΠΑ σε προϊόντα αντιμετώπισης της πανδημίας

Αλήθεια

 «Με κρατικές εγγυήσεις το νέο συνταξιοδοτικό»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι η επιτροπή οικονομικών συνέχισε χθες την κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων που θα διέπουν τη λειτουργία του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο αναλογιστής Μαρίνος Θεοδοσίου, ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής, συνέστησε όπως το κράτος εγγυάται την απόδοση του νέου σχεδίου, αναφέροντας ότι ο στόχος είναι όπως η απόδοση του ταμείου να φθάνει τουλάχιστον στο 1,5%, πέραν του ύψους του πληθωρισμού.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπουργείο εσωτερικών έχει ήδη αρχίσει τον έλεγχο 3,517 επενδυτών για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι πολιτογραφηθέντες επενδυτές εξακολουθούν να διατηρούν στην κατοχή τους τα ακίνητα που επιβάλλεται να κατέχουν.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνεχίστε τις επενδύσεις στην υγεία

  • Έναρξη συζήτησης στις 10 του μήνα με παρουσίαση από υπ. οικονομικών – Μεθαύριο στη βουλή ο προϋπολογισμός 2023

  • Αύριο και μεθαύριο οι συνεδρίες της ΕΚΤ στη Λευκωσία

  • Βροχή ερωτήσεων για πολιτογραφήσεις

ΑΛΗΘΕΙΑ

FAKE ΚΑΡΤΕΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥ – Δήλωση στην «Α» του γενικού διευθυντή του ΓΣΠ Φοίβου Κωνσταντινίδη για πλαστοπροσωπίες

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ – Πολλές παρατυπίες στα έγγραφα των ελικοπτέρων πυρόσβεσης KAMOV - 32

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΘΑ ΨΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ – Νέα έρευνα και νέες φωτιές στο θρίλερ για τη δολοφονία του Θανάση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Α. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Απόψε στις 7:30 μμ στην Πλατεία Ελευθερίας παρουσιάζει την πρόταση διακυβέρνησης