You are here

Τύπος: Μετά το μπάχαλο προσπάθεια για σύμπνοια

02/06/2020 06:57

H χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου συζητήθηκε το νέο πακέτο μέτρων για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και για ανάκαμψη της οικονομίας και τα ξενοδοχεία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου που παραμένουν κλειστά, εκτός από το ξενοδοχείο Cavo Maris που επαναλειτούργησε χθες, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Μετά το μπάχαλο προσπάθεια για σύμπνοια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου συζητήθηκε το νέο πακέτο μέτρων για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και για ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως αναφέρεται, χθες τα δύο μέρη φάνηκε να αφήνουν πίσω τους την έντονη αντιπαράθεση που σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις και επιχείρησαν να διορθώσουν τα λάθη που έγιναν τις προηγούμενες βδομάδες. Συγκεκριμένα, χαμήλωσαν τους τόνους, δεν έγινε καμία αναφορά για συμμετοχή του γενικού ελεγκτή στην όλη διαδικασία και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα σε μία προσπάθεια να παραχωρηθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ως γέφυρα η οποία οδηγεί στη νέα εποχή, της άρσης των μέτρων και επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά συγκρατημένο σε πρώτη φάση, από πελάτες τραπεζών σε σχέση με τα επιδοτούμενα επιτόκια στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κολλά στις ποινικές ευθύνες – Ενδοιασμοί στη βουλή για προώθηση του φορολογικού πολυ-νομοσχεδίου
  • Ελάχιστα ξενοδοχεία για τον κατακλυσμό
  • Ευρύ το κυπριακό σχέδιο – Οι δανειολήπτες στην Κύπρο έχουν τους καλύτερους όρους αναστολής δόσεων

Πολίτης

 «Μόνο το Cavo Maris… »

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα ξενοδοχεία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου που παραμένουν κλειστά, εκτός από το ξενοδοχείο Cavo Maris που επαναλειτούργησε χθες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας ανέφερε στην εφημερίδα ότι στην Αγία Νάπα δεν άνοιξε κανένα ξενοδοχείο χθες, ενώ η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι κάποιες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά διαμερίσματα αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, ευελπιστώντας σε κίνηση από ντόπιους επισκέπτες λόγω του εορταστικού τριήμερου του Αγίου Πνεύματος. Οι υπόλοιπες ξενοδοχειακές μονάδες σε Αγία Νάπα και Πρωταρά που λογαριάζουν να ανοίξουν το φετινό καλοκαίρι προγραμματίζουν την επαναλειτουργία τους περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι μείωση στην κατανάλωση στη βενζίνη 95 κατά 70% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 53% παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περιμένουν ρευστότητα – Τα νέα σχέδια εγγυήσεων και οι προσδοκίες της αγοράς
  • Έμφαση στην ποιότητα – Προτάσεις για στροφή σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  • Από το κλείσιμο στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας
  • Σενάρια «κακής τράπεζας» - Ανάλυση του οίκου Moody’s για τις προθέσεις της ΕΚΤ

Χαραυγή

 «Ορατός κίνδυνος να βάλουν λουκέτο οι ΜμΕ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το πρόβλημα των ενοικίων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και για τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ότι αφορά τη μείωση των ενοικίων, η ΠΟΒΕΚ προειδοποιεί ότι έχει προκληθεί ένταση ανάμεσα σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, αλλά και ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις λόγω των πολύ υψηλών ενοικίων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, τον Απρίλιο ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης της Κύπρου παρουσίασε μία από τις σημαντικότερες ετήσιες μειώσεις φθάνοντας σε επίπεδο 104,4 λόγω του προσωρινού κλεισίματος των επιχειρήσεων και την επιβολή προσωρινών περιοριστικών μέτρων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνάντηση ΠτΔ – Τραπεζών για τα δάνεια σε επιχειρήσεις
  • 50% πιο χαμηλά τα επιδόματα εγκυμοσύνης και παιδιού σε σύγκριση με τον μέσο όρο ΕΕ
  • Αρχιεπίσκοπος: Δεν κάνει έκπτωση και απαιτεί πλήρη καταβολή ενοικίων
  • Εισήγηση για επιδότηση του επιτοκίου τρεχούμενων λογαριασμών

Αλήθεια

 «Αίτημα στη βουλή για πρόσθετες πιστώσεις €220 εκ.»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών στη βουλή. Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά €120 εκ. των σχεδίων του υπουργείου εργασίας για στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας και €100 εκ. για το σχέδιο απευθείας επιδότησης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι την αναστολή έναρξης διαδικασίας πλειστηριασμών μέχρι την 31η Αυγούστου 2020, αποφάσισε το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εμφανή τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας – Σύνθετος προπορευόμενος οικονομικός δείκτης
  • Ζητεί επιδότηση επιτοκίου τρεχούμενων λογαριασμών – ΠΟΒΕΚ
  • Αναλαμβάνει ρόλο στη διαχείριση κονδυλίων στην Ελλάδα – Επιτροπή Πισσαρίδη
  • Μείωση ενοικίων 50% -Nicosia Mall

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ…. ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ – Με την κουτοπονηριά τους πήραν και την κρατική βοήθεια και λόγω της πανδημίας φόρτωσαν και στο κράτος τους μισθούς υπαλλήλων τους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ – Εντατικές διαβουλεύσεις όλο το καλοκαίρι για μεταρρύθμιση μόλις ανοίξει η βουλή

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΡΗΞΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ – Επίσπευση άρσης όλων των περιορισμών εισηγείται η ομάδα ειδικών, διαφωνία υπ. υγείας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΟΙ ΜΜΕ